2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: A.Stonyte, žurnalistui reklamuoti savo dantis ir pastą – draudžiama

2009-09-21
 

Dainius Radzevičius

 

Vakar žiūrėdamas televizijos programas nespėjau pabėgti nuo vieno reklamos intarpo. Pamačiau vienos garsios dantų pastos gamintojos reklamą ir tą pastą reklamuojančią… žurnalistę Aistę Stonytę. Galvojau, gal suklydau. Bet ne – dar kartą parodytoje reklamoje įsitikinau – LRT dirbanti žurnalistė nusižengdama profesinei etikai reklamuoja dantų pastą.

 

Nevyniosiu į vatą. Šiuo savo įrašu kreipiuosi į Aistę Stonytę klausdamas, ar ji tikrai save laiko žurnaliste? Jei taip, tai norisi sužinoti, ar nors kiek yra susipažinusi su žurnalistų profesine etika?

 

Norėčiau tikėti, kad prieš pradėma dirbti žurnalisto darbą A. Stonytė stengėsi tinkamai pasirengti šiam darbui. Kitaip ir negaliu įsivaizduoti nacionalinio transliuotojo eteryje dirbančios žurnalistės. Tačiau kaip tuomet mums suprasti ir vertinti tokį Aistės žingsnį, kai ji dantų pastos reklamoje (greičiausiai už pinigus) prisistato žurnaliste ir besišypsodama siūlo rinktis konkrečią dantų pastą?

 

Juk Žurnalistų ir leidėjų etikos kodekse aiškiai pasakyta, kad “žurnalistas neturi reklamai naudoti savo pavardės, atvaizdo ir balso, išskyrus atvejus, kai tokia reklama siekiama socialinių ar humanitarinių tikslų” (32 straipsnis).

Nuoširdžiai noriu tikėti, kad Aistė dirbo nesusipažinusi su etikos kodeksu. Tuomet ji gali skubiai bandyti ištaisyti savo klaidą ir nutraukti sutartį su reklamos užsakovais bei atsiprašyti auditorijos. Priešingu atveju gali galvoti tik blogiausius dalykus. O nesinori manyti, kad LRT žurnalistei nusispajuti į profesinę etiką, į teisę, ir į darbovietės reputaciją.

Juolab, kad Aistės vedama laida “legendos” taip skambiai pristatoma visuomenei:

 

Ištrauka iš laidos “Legendos” pristatymo www.lrt.lt. Dokumentinė – publicistinė laida „Legendos“ pasakos apie ryškų pėdsaką tautos kultūroje ir istorijoje palikusius žmones. Laidos ved. Aistė Stonytė.

 

P.S. Gali būti, kad Aistė reklamavo dantis ir pastą dėl ekonominio sunkmečio. Bet tai – ne pasiteisinimas.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-09-25 18:58
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media