2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Radijas

*print*

Archyvas :: LRT RADIJAS tiesiogiai transliuos vartotojų visuomenę kritikuojančią šiuolaikinę operą „Geros dienos!“

2013-11-07
 
 

Virginija Bunevičiūtė

LRT atstovė ryšiams su visuomene

 

Sekmadienį, lapkričio 10 d. 13.03 val. LRT RADIJAS iš LRT koncertinės studijos tiesiogiai transliuos jaunų autorių - kompozitorės Linos Lapelytės ir libretistės Vaivos Grainytės - socialinės tematikos operą „Geros dienos!".

Operos herojės - prekybos centrų  kasininkės, apie savo kasdienybę prabylančios dramatiškais, ironiškais ir tragikomiškais monologais bei chorais. Kasdien pro jas praeina tūkstančiai pirkėjų, kuriems kasininkės sumurma bet kokią prasmę praradusį žodžių junginį „Laba diena - ačiū - geros dienos". Tai vienintelė jų komunikacija su pirkėjų pasauliu, jos net nepažvelgia jiems į akis (neturi nei laiko, nei poreikio). Tūlas pirkėjas nesivargina sureaguoti į kasininkių „mantrą" net trumpiausiu „ačiū". Kasininkėms to ir nereikia - veikiausiai jos ir neišgirstų, pypsint prekių skeneriui ir gaudžiant parduotuvės kasdienybės garsų simfonijai. Tačiau operoje šios moterys pavirsta ryškiaspalviais personažais. Autorės  nekuria kasininkių kasdienybės „vaizdelių", o herojų asmenines istorijas ir dramatizmą pateikia vidinio monologo forma.

Skirtingų kartų, temperamentų, patirčių ir lūkesčių kasininkių istorijos jaudina įvairove ir autentiškumu. Minimalistinės jų vokalinės partijos anaiptol neprimena sudėtingų klasikinių arijų, reikalaujančių stipraus balso ir ištobulintos vokalinės technikos. Kasininkių melodijos paprastos ir monotoniškos kaip jų kasdienybė, kampuotos kaip jų likimai.

Operos atlikėjos - įvairios vokalinės patirties turinčio dainininkės: Liucina Blaževič, Veronika Čičinskaitė-Golovanova, Lina Dambrauskaitė, Rita Račiūnienė, Milda Zapolskaitė, Vida Valuckienė, Kristina Svolkinaitė, Rima Šovienė, Lina Valionienė, ir Aušra Zabielienė. Apsaugininko partija čia instrumentinė, ją atlieka pianistas Kęstutis Pavalkis.

Kompozitorė Lina Lapelytė baigė studijas Vilniuje ir Londone,  studijavo smuiką ir garso dizainą. Jos kūriniai atlikti Londono šiuolaikinio meno institute, „BBC Proms" festivalyje, Londono „Tate Modern" muziejuje, Vilniuje - Šiuolaikinio meno centre, „Jaunos muzikos" ir „Druskomanijos" festivaliuose, taip pat Birmingeme, Glazge, „Skopje bienalėje" ir „Holland Festival" Amsterdame.

Libretistė Vaiva Grainytė - teatrologė ir rašytoja, meno žinių portalo kamane.lt redaktorė. Jos debiutinė esė knyga „Pekino dienoraščiai" 2012 m. įtraukta į „Metų knygos" nominaciją. Tarptautinė moterų dramaturgių konferencijos žiuri pernai operos „Geros dienos!" libretą atrinko ir įtraukė į skaitymų programą Stokholme.

Operos „Geros dienos!" premjera įvyko 2011 m. jaunųjų kūrėjų „Operomanijos" festivalyje, taip pat parodyta šių metų „Sirenų" festivalyje. Tarptautinis teatro institutas (ITI) operą „Geros dienos!" atrinko į konkurso „Music Theatre NOW 2013" finalą scenos menų bienalėje Švedijos Jončiopingo mieste, kur spektaklis buvo įvertintas „Globe Teana-Theatre Observation" prizu. Opera taip pat pakviesta į Šanchajaus šiuolaikinio teatro festivalį „Act", vyksiantį lapkričio pabaigoje, ir šiuolaikinio muzikinio teatro festivalį „Prototype" Niujorke 2014 m. sausį.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-11-07 22:51
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media