2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Redaktoriaus žodis

*print*

Archyvas :: Algirdas Butkevičius: garsiai apie Biržų krašto garsintojus

2021-07-30
 

Vytautas Žeimantas

 

Ką tik iš gero kolegos, biržiečio žurnalisto Algirdo Butkevičiaus gavau jo naują knygą „Biržų krašto siluetai" su gražia dedikacija, kurioje be kitą ko rašoma: „Džiaugiuos galėdamas pasveikinti su Biržų žemės šviesuolio A. Macijausko premija. Tikiuos, kad ši knyga Pačiam leis geriau pažinti ir kitus iškilius šio krašto žmones".
Džiugu buvo paimti į rankas naują kolegos Algirdo knygą. Žinojau, kad jos autorius nemažai metų skyrė žurnalistikai. 1968 metais Vilniaus universitete studijavo lietuvių kalbą ir literatūrą, baigė žurnalistiką. Daug metų dirbo laikraštyje „Biržiečių žodis", buvo literatūrinis darbuotojas, skyriaus vedėjas, o 1989 - 2002 metais - vyriausiasis redaktorius. 1973 metais buvo priimtas į Lietuvos žurnalistų sąjungą (LŽS). Dalyvavo Europos žurnalistų centro Lietuvos regionų žurnalistams skirtuose kursuose Mastrichte, Liuksemburge ir Briuselyje. Pastaraisias metai tapo ir aktyviu LŽS internetinės svetainės www.lzs.lt autoriumi. Jo straipsnius apie garsius biržiečius kultūros veikėjus noriai skelbiau, nes jie būdavo įdomiai parašyti, informatyvūs, atskleidžiantys daug naujovių.
To paties tikėjausi surasti ir atvertęs jo naują, gana solidžią, beveik 500 puslapių turinčią knygą. Ir neapsirikau. Joje aptikau per 100 pasakojimų apie garsias asmenybes. Autorius pasirinko teisingą taktiką, pateikdamas knygos herojus abėcėline tvarka. Jei būtų jie pristatomi pagal nuveiktų darbų svarbą, atsirastų daug neaiškumų, gal būt ir pretenzijų: kodėl tas ar kitas pirmesnis? Juk vargu ar kas sugebės pasverti, kuris vertingesnis, svarbesnis - krepšinio treneris Vladas Garastas ar kinematografininkas Jonas Mekas, pirmojo lietuviško žemėlapio „ Žemlapis lietuviškai latviško krašto" kūrėjas Antanas Macijauskas ar knygnešių patriarchas Jurgis Bielinis, pirmasis nepriklausomos Lietuvos švietimo ministras Jonas Yčas ar monsinjoras Kazimieras Vasiliauskas, skulptorius Konstantinas Bogdanas ar astronomas Gunaras Kakaras, teatro režisierius Borisas Dauguvietis ar lito tėvas Vytautas Petrulis... O juk jie visi kilę iš Biržų krašto, dažnas jų yra nusipelnęs ne tik savo kraštui, bet ir visai Lietuvai, o kai kurie - žinomi ir pasaulyje.
Taip, Biržų žemė turtinga talentų. Šia aplinkybe, beje, labai profesionaliai pasinaudojo ir knygos autorius. Lengva rašyti, kai yra apie ką rašyti, sunku rašyti, kai kiekvieną kartą reikia gilintis į visiškai skirtingas veiklos sferas. Čia vien lietuvių kalbos ir žurnalistikos studijomis neišsiversi, reikia ilgamečio žurnalistinio patyrimo, reikia aktyvios savišvietos, viso to, ką turi kolega Algirdas.
Nors čia, visiškos tiesos dėlei, reiktų pasakyti, kad Algirdą Butkevičių kolega galėtų pavadinti ne tik žurnalistai, bet ir mokytojai, ir kraštotyrininkai, ir tautodailininkai. Jis sėkmingai mokytojavo, yra Švietimo žymūnas. Kaip kraštotyrininkas parengė ir išleido informacinius leidinius „Biržų kalendorius", „Biržų kraštas. Etnomuzika". Aktyviai reiškėsi ir kaip tautodailininkas. Sukūrė apie 40 ąžuolo skulptūrų. Jo dėka stovi paminklas Sibiro tremtyje nukankintiems mokytojams Užušiliuose, paminklas kanklininkui Petrui Lapienei, paminklas tremtiniams Biržų geležinkelio stotyje, paminklas 1863 metų sukilėliams Biržų girioje, paminklas mokslininkui T. Grotusui Likėnuose ir kiti. 2019 metais Biržuose jis įsteigė savo drožinių - „Medinukų galeriją." Už Biržų krašto atminties ir garbės žadinimą 2012 metais jam buvo paskirta „Biržų garbės" nominacija. Tokia daugiaplanė kolegos Algirdo veikla, be abejo, teigiamai atsiliepė ir knygos tekstų kokybei.
Mane, kaip grožine literatūra besidomintį žmogų, ypač nustebino aprašytų poetų ir rašytojų gausa. Anksčiau maniau, kad jų žemė - Anykščiai, dabar tuo jau pradedu abejoti: Biržų kraštas irgi išugdė labai daug garsių poetų ir rašytojų. Knygoje aprašyti Bernardas Brazdžionis ir Julius Janonis, Kazys Binkis ir Jonas Mekas, Eugenijus Matuzevičius ir Jonas Strielkūnas, Balys Sruoga ir Algimantas Zurba, Paulius Drevinis ir Alma Karosaitė, Petras Skuodžius ir Vaidotas Spudas... Jų tiek daug, atsiprašau, jei ko nepaminėjau. Bet vieną galiu drąsiai tvirtinti: Biržų kraštas poetų ir rašytojų lopšys.
„Daug metų rašiau apybraižas apie iškilius Biržų krašto žmones: rašytojus, poetus, dailininkus, kompozitorius, mokslininkus, politikus, kunigus. Tekstai buvo skelbiami ne vien tik Biržuose leidžiamuose laikraščiuose, - teigai kolega Algirdas. - Sulaukiau ir ne vieno žinomo biržiečio raginimo tuos tekstus sudėti į vieną knygą, kuri galėtų jaunimui, o ir vyresniam skaitytojui priminti, kad Biržų krašte būta asmenybių, kuriomis galima didžiuotis, mokytis meilės gimtajam kraštui ir atsakomybės".
Manau, kad kolegos Algirdo viltys išsipildys. Jo gimtinė gavo gražų kultūros paminklą, kuris ne tik primins visiems skaitantiems Biržų krašto garsiuosius, bet ir skatins sekti gerais pavyzdžiais.
 
 Rubrika Redaktoriaus žodis yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.
 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-09-27 14:07
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

Liudvika

2021-07-31 10:20

Tai itin vertinga knyga. Joje – aibė Biržų krašto, o ir visos Lietuvos istorijos, kultūros, žymių asmenybių likimų faktų, autentiškų atsiminimų. Ši knyga yra Biržų pasididžiavimas.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Aldona

2021-07-30 22:00

Manau bus įdomi knyga.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media