2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Redaktoriaus žodis

*print*

Archyvas :: Žurnalistų vieno eilėraščio knyga įsibėgėja

2013-12-28
 
Alberto Vaidilos draugiškas šaržas

Alberto Vaidilos draugiškas šaržas

 

Vytautas Žeimantas

 

Prieš metus pakviečiau visus kolegas žurnalistus, kuriančius ir poeziją, dalyvauti naujame projekte - Žurnalistų vieno eilėraščio knygos leidime.

2012 metais pavyko sėkmingai paruošti ir išleisti pirmąją Lietuvos žurnalistų poezijos knygą „Šitas aidas toli girdis...". Joje dalyvavo 25 žurnalistai-poetai iš Vilniaus, Kauno, Ignalinos, Raseinių, Ukmergės. Visuomenėje ji buvo palankai priimta, periodinėje spaudoje pasirodė teigiamų recenzijų. Tai paskatino imtis naujo projekto - paruošti ir išleisti knygą, kurios pavadinimas dar nebuvo sugalvotas, o paantraštė būtų tokia: „Žurnalistų vieno eilėraščio knyga".

Naujoji knyga, kaip ir pirmoji išeis po LŽS ir NŽKA vėliavomis.

Dabar jau galiu pasakyti, kad yra sumanytas darbinis knygos pavadinimas - Sušvieski, saule! Rašau „darbinis", nes galimi ir kiti knygos pavadinimai. Jei kas sugalvos įdomesnį, išraiškingesnį pavadinimą - tapsite knygos krikštatėviais.

Į naująją knygą pakviečiau visus kolegas žurnalistus, kam nesvetima poetinė kūryba, kas jau skelbė savo eilėraščius, kas iki šiol dar rašė „į stalčių", tačiau jau pajuto, kad galima kai ką paskelbti ir viešai.

Paskelbiant naująjį projektą rašiau: „Turiu žydrą svajonę surinkti per 100 eilėraščių, tikiuosi ir žymiai platesnio atstovavimo iš visų mūsų valstybės kraštų. Todėl būčiau labai laimingas, jei ne tik sutiktumėte dalyvauti, bet ir paagituotumėte kitus kolegas dalyvauti šiame projekte. Esame atviri visiems, visų laukiame."

Dabar galiu su džiaugsmu pasakyti, kad mano žydroji svajonė įsipildė. Naujoji knyga turės 100 autorių!

Gerokai išsiplėtė ir autorių geografija. Eilėraščiai skriejo ne tik iš didžiųjų miestų Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, bet ir iš daugelio rajonų - Jonavos, Kelmės, Varėnos, Kaišiadorių, Lentvario, Trakų, Palangos, Pakruojo, Raseinių, Ukmergės, Vilkaviškio ir kitų. Atsiliepė ir kolegos dabar gyvenantys ir dirbantys užsieniuose - iš Australijos, Airijos, JAV.

Knygos struktūra bus paprasta. Autoriai pristatomi abėcėlės tvarka. Kiekvienam autoriui bus skirta po vieną knygos puslapį. Jame turėtų būti autoriaus portretinė nuotrauka, trumpas autoriaus prisistatymas ir svarbiausia - vienas eilėraštis.

Kelėtos autorių eilėraščiai yra ilgoki, netelpantis į vieną knygos puslapį. Jiems išimties tvarka bus išskirtas papildomas knygos puslapis.

Suprantu, kad buvo nelengva iš savo kūrybos pluošto išrinkti vieną eilėraštį. Ypač buvo sunku tiems kolegoms, kurie yra išleidę jau ne vieną savo eilėraščių knygą.

Kviesdamas dalyvauti naujos knygos projekte rašiau: „Patarimas čia gali būti toks - siūlykite knygai tą eilėraštį, kuris jums labiausiai patinka. Tačiau galima pasielgti ir kitaip".

Kai kurie autoriau bandė eilėraščio išrinkimo naštą ir atsakomybę perdėti ant redaktoriaus sudarytojo pečių, bet aš tos atsakomybės neprisiėmiau. Primygtinai patardamas kolegoms poetams patiems apsispręsti.

Parašymo laikas - nuo moksleivio suolo iki senjoro stoto.

Dabar jau galima pasakyti, kad atsiustų eilėraščių  tematika ir stilistika yra labai įvairi. Vieni politikuoja, moko gyventi, skiria gražiausius žodžius savo gimtinės, kiti juokauja, šaiposi iš savęs ir kitų, treti - eiliuotu žodžiu gvildena žurnalistikos problemas, ketvirti - meilės bangose, romantikoje, nostalgijoje ir panašiai. Visi jie geri. Kuo daugiau temų, tuo knyga bus įdomesnė.

Dabar knygos leidimas įžengia į svarbiausiąją fazę -maketavimą. Džiaugiuosi, kad ją sutiko nemokamai sumaketuoti mūsų geras bičiulis ir kolega Jonas Vėlyvis, ties knygos viršelio kūrimu jau susimąstė irgi geras bičiulis, kolega ir dailininkas Albertas Vaidila.

Kol kas sponsoriaus paieškos buvo nesėkmingos. Jei toks geradaris atsirastų - būtume vis labai dėkingi. Jei neatsiras - labai nesijaudinsime, tik jau negalėsime knygas dalinti dykai. Vieno egzemplioriaus kaina bus apie 10 litų. Tiksliau kainą sužinosime, kai rankraštį atiduosime spaustuvei.

Knygos tiražas priklausys nuo pareikšto noro šią knygą įsigyti. Autoriams sudarysime sąlygas įsigyti po vieną knygą. Jei kas pageidauja jų daugiau - prašau man pranešti. Apie tai galima pranešti ir mūsų svetainėje parašant komentarą po šia publikacija.

Privalomi penki knygos egzemplioriai bus perduoti nemokamai amžinam saugojimui į M.Mažvydo nacionalinę biblioteką.

 

Visus klausimus, iškilusius su šios knygos leidimu, galima derinti:

Telefonais: laidinis Vilniuje darbo (85) 212 2805, namų (85) 271 0943,

mobilus - 8 652 10 638.

E.paštu: vzeimantas@gmail.com

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-01-29 11:43
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Galvoju

2014-02-12 15:46

Tatanka, tu turbūt smagi, jei taip save vadini. Na, o jeigu esi bernas, tai eik tolyn

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

tatanka

2014-02-12 01:19

pavadinimas primityvus, geriau būtų - Saulės paieškos ar pan.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media