2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Redaktoriaus žodis

*print*

Archyvas

 

2018-02-10Įspūdinga knyga apie įspūdingą Lietuvos televizijos kelią

Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras vėl sėkmingai patvirtino solidžios, tik aukštos prabos knygas leidžiančios leidyklos įvaizdį: ką tik išleido didelės apimties ir informatyvaus turinio knygą "Lietuvos televizija 1957-2017. Faktai. Kūrėjai. Laidos". Ši knyga kartu su 2016 metais Centro išleista knyga "Lietuvos radijas 1926-2016. Faktai. Kūrėjai. Laidos", manau, sudaro sėkmingą diptiką.

2018-01-30Nauja knyga: “Vilniaus senjorų žurnalistų klubas”  (3)

LŽS Senjorų klubas 2018 metų pradžioje išleido knygą “Vilniaus senjorų žurnalistų klubas”. Ją sudarė LŽS Tarybos narys, LŽS Senjorų klubo pirmininko pirmasis pavaduotojas Alfonsas Kairys.

2018-01-09Įdomus tyrimas: gyventojų pasitikėjimas spauda lenkia portalus (1)

2017 metų pabaigoje buvo užbaigtas įdomus tyrimas, kuris atskleidė, kad Lietuvos gyventojų pasitikėjimas interneto portalais yra kiek mažesnis nei popierine spauda, radiju ar televizija. Tai praėjusių metų pabaigoje pranešė visuomenės apklausos duomenis pristačiusi Kultūros ministerija. Visų pirma, džiugu, kad mūsų Kultūros ministerija domisi žiniasklaidos būkle Lietuvoje, daro tokius tyrimus. Tik žinant realią situaciją galimi teisingi sprendimai.

2017-11-08Minske – turiningas pokalbis apie Lietuvos ir Baltarusijos literatūrinius ryšius

Minske, nacionalinio dienraščio baltarusių kalba “Zviazda” redakcijoje įvyko “apvalaus stalo” diskusija “Baltarusija-Lietuva: literatūriniai horizontai”. Ją surengė leidybos namai “Zviazda”, leidžiantys ne tik laikraštį “Zviazda”, bet ir kultūros ir literatūros savaitraštį “Litaratura i mastactvo” (Literatūra ir menas), žurnalus: moterims “Alesia”, vaikams Biarozka (Berželis), satyros “Vožyk” (Ežiukas), leidžia ir knygas baltarusių, rusų kalbomis.

2017-10-31Žurnalistų desantas į Juodkrantę  (2)

Jau Ventėje už Kuršių marių mėlio esanti Juodkrantė viliojo mus, tarsi kukli jaunamartė, save pridengusi lyg retu rūku, lyg permatoma skraiste.

2017-10-16Žurnalistų desantas į Ventės Ragą (3)

Vieną jaunavedžių porą matėme ir mes. Jaunieji kabino “ištikimybės spyną”, turėjo darbo ir žurnalistai. Jolanta Jurkūnienė, Selemonas Paltanavičius, Adolfas Drungilas šnekino stoties darbuotojus, čia dirbančius savanorius, bus įdomios laidos per LRT radiją. Salomėja Pranaitienė su Gintautu Čepulėnu ruošė reportažą “Panoramai”. Blykčiojo Jūratės Mičiulienės fotoaparatas, bus nuotraukų “Lietuvos žinioms”. Rinko medžiagą Arūnas Marcinkevičius, bus įspūdžių, kuriuos paskelbs savaitraštyje “Savaitė”. Augustas Uktveris dirbo ir su diktofonu, ir fotoaparatu, vadinasi, bus fotoreportažas "Žaliajame pasaulyje". Kažką užsirašinėjo ir šių eilučių autorius…

2017-07-16Laikraštis "Echo" (1920-1940), Arkadijus Buchovas ir kiti jo redaktoriai (1)

Laikraštį “Echo” 1920 m. įkūrė iš Rusijos atvykęs satyrikas, dramaturgas, poetas, įvairių leidinių redaktorius Arkadijus Buchovas. 1920 m. spalio 22 d. jis įteikė Kauno miesto ir apskrities viršininkui pareiškimą leisti ir redaguoti laikraštį rusų kalba. Spalio 26 d. Kaune išėjo pirmasis “Echo” numeris.

2017-06-22Jono Vėlyvio romanas apie Joną Basanavičių – iš nebūties (6)

Šis rašinys prasidėjo nuo netikėto skambučio. Į Žurnalistų namus paskambino Eugenija Vėlyvienė, kolegos Jono Vėlyvio našlė ir tarė: “Išleidau Jono romaną apie Joną Basanavičių.”

2016-10-20Pateikiame sąrašą žurnalistų ir žiniasklaidos darbuotojų, kurie dar galėtų patekti į dabar spaudai ruošiamą „Lietuvos žiniasklaidos enciklopediją“ (39)

Šuo metu straipsnių apie žurnalistus ir žiniasklaidos darbuotojus jau yra paruošta net per 1810. Tai daug, tačiau ne visi kolegos, kurie galėtų patekti į enciklopedija, atsiuntė apie savę informaciją. Kai kas dar skambina, teiraujasi, ar jie gali tikėtis patekti į leidinį. Todėl, norėdami paspartinti šios informacijos rinkimą, skelbiame sąrašą žurnalistų ir spaudos darbuotojų, kurie galėtų patekti į dabar spaudai ruošiamą „Lietuvos žiniasklaidos enciklopediją“. Jei jame rasite save – rašykite mums, jei rasite kolegą – praneškite jam šią gerą naujieną. Mūsų laukia rimtas ir visiems reikalingas darbas. Padėkime vieni kitiems ir tada galėsime visi džiaugtis sėkminga pabaiga.

2016-09-08Ar gali žurnalistas dalyvauti rinkimų kampanijoje? (3)

Anksčiau į tokią rinkiminę veiklą įsitraukę ar įtraukti žurnalistai elgėsi įvairiai, nes jų veikla nebuvo konkrečiai reglamentuota. Tačiau šiemet buvo priimtas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodeksas, kuriuo turėtų vadovautis kiekvienas profesionalus žurnalistas. Šiame Kodekse yra ir nuostatų, kaip elgtis arba kaip nesielgti žurnalistui per įvairius rinkimus.

2016-09-06Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodeksas – jau atskira knygele (1)

Naujasis Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodeksas buvo priimtas Vilniuje 2016 metų vasario 29 dieną Viešosios informacijos rengėjų, skleidėjų ir Visuomenės informavimo etikos asociacijos narių atstovų susirinkime. Iki tol jį buvo galima paskaityti tik internete. Dabar šis mums, žurnalistams labai svarbus Kodeksas jau išleistas ir atskira knygele.

2016-06-23"Lietuvos žiniasklaidos enciklopedijoje" jau 1000 straipsnių skirtu kolegų personalijoms (4)

Džiugu, kad žavios Joninių dienos išvakarėse mano kompiuteris parodė gražų skaičių – 1000. Taip, jau paruošta "Lietuvos žiniasklaidos enciklopedijai" 1000 straipsnių, skirtų kolegų personalijoms. Mes pradėjome rimtą ir visiems reikalingą darbą, kuriame savo istoriją. „Lietuvos žiniasklaidos enciklopedija" turi būti fundamentalus leidinys. Kitą panaši knyga nežinia kada pasirodys. Padėkime vieni kitiems ir tada galėsime visi džiaugtis sėkminga pabaiga.

2016-06-20Žurnalistai išbandė naują traukinio maršrutą KAUNAS – BALSTOGĖ, kuris atveria įdomių kelionių galimybes

Birželio 18-oji įeis į Lietuvos transporto, ypač geležinkelių istoriją. Tadien iš Kauno geležinkelio stoties į Balstogę išvyko pirmieji keleiviai, panorę pasinaudoti naujuoju traukinio maršrutu KAUNAS – BALSTOGĖ. Kartu su jais kelionėn į Lenkiją išvyko ir didelė grupė Lietuvos žurnalistų, kuriuos pakvietė AB “Lietuvos geležinkeliai”.

2016-06-10Žurnalistai irgi žengė „Grūdo keliu“

Prisipažinsiu, su neslepiamu smalsumu priėmiau kvietimą surinkti grupę vilniečių žurnalistų, norinčių geriau suprasti ir pažinti dabartinio žemės ūkio problematiką. O proga tam pasitaikė puiki: įmonių grupė „KG Group“ su partneriais suorganizavo įspūdingą renginį, pavadintą dar įspūdingiau – „Grūdo kelias“.

2016-06-01Gera Aplinkos ministerijos iniciatyva – žurnalistų desantas į Telšius

Aplinkos ministerija parodė gerą iniciatyvą – pakvietė grupę žurnalistų keliauti į Telšius ir susipažinti su miesto teritorijos planavimu ir jo sprendinių įgyvendinimu. Kelione susidomėjo žurnalistai iš LRT radijo, “Valstiečių laikraščio”, “Lietuvos ryto”, “Lietuvos aido”, “Savaitės”, kitų leidinių.

2016-02-22"Lietuvos žiniasklaidos enciklopedija" - žurnalistams labai reikalinga (4)

Pernai, gruodžio 10 dieną mūsų svetainėje paskelbiau straipsnį "Lietuvos žiniasklaidos enciklopedijoje" jau daugiau kaip 500 straipsnių, skirtų kolegų personalijoms!”. Dabar jau antraštėje puikuojasi skaičius “700”. Tai daug, ar mažai? Ar ne per lėtai dirbama? Paskaičiavau, kad vidutiniškai per darbo dieną spėju paruošti po 4 straipsnius.

2015-12-10"Lietuvos žiniasklaidos enciklopedijoje" jau daugiau kaip 500 straipsnių, skirtų kolegų personalijoms! (2)

Norėčiau prieš artėjančias Kalėdas su visais pasidžiaugti: "Lietuvos žiniasklaidos enciklopedijai" jau yra paruošta daugiau kaip 500 straipsnių, skirtų kolegų personalijoms. Tai nemažai. Žengtas gražus žingnis, pasiekta tam tikra tarpinė riba. Rašau “tarpinė”, nes dabar enciklopedijos vardyne jau yra 2092 pavardės.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media