2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Redaktoriaus žodis

*print*

Archyvas :: Seimas pritarė XVI-ojo Lietuvos žurnalistų sąjungos suvažiavimo rezoliucijai!

2014-11-25
 
    

Vytautas Žeimantas

Gerbiamieji kolegos, skubu Jums pranešti, kad šiandien (2014 11 25) Lietuvos Seimas priėmė Visuomenės informavimo įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIP-1243(5), pertvarkant Žurnalistų ir leidėjų etikos komisiją, įtvirtinant jos teisinį statusą ir tuo pačiu užtikrinant jos veiklos teisinius pagrindus.

Tai mūsų žurnalistinei šeimai yra labai svarbus ir aktualus nutarimas. Juolab būtent dėl to dar šį šeštadienį Vilniaus Rotušėje vykusiame XVI-ame LŽS suvažiavime kunkuliavo aistros, buvo skelbiami argumentai už ir prieš.

Kolegos Viktoro Trofimišino parengta rezoliucija buvo aiški ir daugeliui suprantama. Jis pasiūlė suvažiavimui priimti dokumentą "Dėl visuomenės informavimo priemonių savitvarkos stiprinimo". Štai jo tekstas:

"Naujosios technologijos didina informacijos sklaidos galimybes, o kartu daro įtaką kuriamos informacijos formai, turiniui, nusistovėjusiems žiniasklaidos ekonominės veiklos modeliams, žurnalisto darbui. Keičiantis medijų rinkos struktūrai, augant piliečių dalyvavimui turinio kūrimo ir sklaidos procese, naujai iškyla profesionalumo standartų laikymosi užtikrinimo klausimas.

Valstybės politika visuomenės informavimo srityje turi operatyviai reaguoti į vykstančias transformacijas ir besikeičiančią tikrovę, kad užtikrintų demokratinės visuomenės piliečiams teisę laisvai reikšti mintis ir įsitikinimus - laisvai laikytis savo nuomonės, gauti bei skleisti informaciją ir idėjas.

Žurnalistai, visuomenės informavimo priemonės, kiti medijų sistemos dalyviai, susiję su turinio gamyba ir platinimu masinei auditorijai, naudodamiesi jiems suteiktomis teisėmis ir privilegijomis, privalo laikytis pareigų ir atsakomybės, būti atskaitingais - laikytis profesinės etikos principų.

Valstybės, pripažįstančios laisvą ir nepriklausomą visuomenės informavimo veiklą kaip demokratijos garantą ir pilietinės visuomenės vertybę, pareiga yra stiprinti žurnalistų ir medijų dalyvių apsaugą nuo bet kokio kišimosi į jų veiklą. Priimami įstatymai turi garantuoti žurnalistinės veiklos nepriklausomumą - šaltinio, žurnalistinio darbo priemonių ir medžiagos apsaugą, laisvą priėjimą prie informacijos, apsaugą nuo piktnaudžiavimo kaltinant šmeižtu ir pan.

Lietuvos žurnalistų sąjungos Suvažiavimas palaiko profesinės žurnalistų bendruomenės iniciatyvą stiprinti visuomenės informavimo priemonių savitvarką įteisinant Visuomenės informavimo etikos komisiją ir sudarant sąlygas naujų šiuolaikiškų profesinės etikos standartų kūrimui bei įtvirtinimui".

Pacitavau šią rezoliuciją visą. O jos esmė, mano manymu, yra įteisinti bei stiprinti visuomenės informavimo priemonių savitvarką ir  įkurti Visuomenės informavimo etikos komisiją, galinčią ir turinčią veikti ne šiap sau, o  įstatymų numatytuose rėmuose.

 Deja, ši kolegos Viktoro Trofimišino parengta rezoliucija susilaukė keletos suvažiavimo narių labai karštos, griežtos ir, beje, neargumentuotos kritikos. Kitą vertus, tai buvo ir gerai, nes atsirado galimybė į šią problemą pažiūrėti iš įvairių pusių, išgryninti ją, suprasti, kam iš tiesų reikalinga mums savitvarka. Didžioji dauguma suvažiavimo dalyvių palaikė šią rezoliuciją. Džiugu, kad nugalėjo sveikas protas, nors tam ir buvo paaukota daugiau kaip pusvalandis suvažiavimo laiko.

Rezoliucija buvo priimta šeštadienį, o jau pirmadienį Lietuvos Seimas praktiškai pritarė visiems mūsų iškeltiems teiginiams. Be to, ir balsavo stebėtinai vieningai. Už  Visuomenės informavimo įstatymo pataisas balsavo  65, prieš - 1, susilaikė 6 Seimo nariai.

Seimas nustatė, kad Žurnalistų ir leidėjų etikos komisija bus pertvarkyta į Visuomenės informavimo etikos asociaciją, kurią bus įpareigotos steigti Lietuvos žurnalistų sąjunga, Lietuvos žurnalistų draugija, Interneto žiniasklaidos asociacija, Lietuvos radijo ir televizijos asociacija, Regioninių televizijų asociacija, Lietuvos kabelinės televizijos asociacija, Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacija.

Asociacijos veikla bus finansuojama iš metinių įmokų už transliavimo ir (ar) retransliavimo licencijas bei kitų teisėtais būdais asociacijos gautų pajamų.

Įstatyme įtvirtina Visuomenės informavimo etikos komisija, kuri bus kolegialus Asociacijos sprendimus priimantis organas, į kurį asociacijos nariai deleguotų po vieną savo atstovą 3 metų kadencijai.

Komisija rūpinsis viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų profesinės etikos ugdymu; nagrinės profesinės etikos pažeidimus, kuriuos padarė viešosios informacijos rengėjai ar skleidėjai informuodami visuomenę; asmenų skundus dėl viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų veiklos, taip pat nagrinės viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų tarpusavio ginčus; bendradarbiaudama su valstybės įstaigomis ir institucijomis užtikrins visuomenės informavimo priemonių naudojimosi visuomenėje raštingumo plėtrą, informacijos kritinio vertinimo bei analizės principų sklaidą; organizuos renginius visuomenės informavimo srities profesinės etikos klausimais, dalyvaus įgyvendinant valstybės institucijų strateginio planavimo programas, veiklos planus.

Patikslinta ir žurnalistų etikos inspektoriaus skyrimo tvarka. Nustatyta, kad inspektorių penkeriems metams skiria Seimas iš kandidatų, kuriuos pasiūlo organizacijos, kurios vienija viešosios informacijos rengėjus, skleidėjus ir  žurnalistus, ir kurios narių veiklai taikomos Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso normos. Tas pats asmuo inspektoriumi negali būti skiriamas daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės. Paskirtas inspektoriumi asmuo eina pareigas tol, kol paskiriamas naujas inspektorius.

Inspektoriumi skiriamas nepriekaištingos reputacijos Lietuvos Respublikos pilietis, turintis aukštąjį universitetinį išsilavinimą ir pareigoms atlikti būtiną kompetenciją.

 Šios Seimo priimtos pataisos įsigalioja nuo  2015 m. sausio 1 d.

Ką gi, gerbiamieji kolegos, lieka tik Jus pasveikinti su nauju, plačiu žingsniu Lietuvos žiniasklaidos demokratėjimo kelyje.

 

P.S.

Parašius šį straipsnį, kilo dar viena mintis: "O kaip mes šiandien atrodytume, jei šeštadienį suvažiavime paklaustume kelių garsiau šaukiančių, ir kaip paklusnios avelės nueitume jų nurodytu keliu?!"

 

Rubrika Redaktoriaus žodis yra Spaudos radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-01-03 11:12
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Įdomu

2014-11-30 11:42

O ką dabar mano ponas A.R.?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Laimutė

2014-11-26 10:08

Teisingai, mes patys galim išsivalyti savo kiemą.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media