2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Televizija

*print*

Archyvas :: A. Mamontovas: „Lietuvius atskiriu iš to, kad visame pasaulyje mane sutikę jie sako „Laba diena”

2013-11-17
 
Andrius Mamontovas

Andrius Mamontovas

 

Virginija Bunevičiūtė

LRT atstovė ryšiams su visuomene

 

„Kaip aš atpažįstu lietuvį, einantį Londono gatve? Dažniausiai iš to, kad tas žmogus žiūri į mane ir pradeda šypsotis", - sako Andrius Mamontovas, kurio dainų lietuviai visame pasaulyje klausosi jau 30 metų.

Išeivijai transliuojančio kanalo LRT Lituanica laidai „Tapatybė.LT" Andrius pasakoja, kad jaučiasi laimingas, užsiimdamas muzikine veikla, ir kad stengiasi į visus dalykus žvelgti kūrybiškai: „Man patinka dalyvauti įvairiuose projektuose, kuriuose dalyvauja įdomūs, kūrybingi žmonės. Tik realizuodamas savo savybes, žmogus gali būti laimingas."

Nemažai keliavęs po pasaulį bei kurį laiką gyvenęs Jungtinėse Amerikos Valstijose, vienas iš Lietuvos muzikos autoritetų prisipažįsta, jog jo gyvenime egzistuoja ne emigracijos, o migracijos sąvoka. „Kai mes gyvenome uždaryti nuo pasaulio, buvome Tarybų Sąjungos sudėtyje, kuri buvo apjuosta praktiškai nepereinama siena, išvažiuoti į užsienį galėjo tik vienetai per labai didžiulius filtrus. Anksčiau žmonės iš Lietuvos neemigravo tokiais skaičiais ne todėl, kad buvo didesni patriotai, bet todėl, kad tiesiog nebuvo įmanoma, - teigia atlikėjas. - Kai mes atgavome nepriklausomybę, mes atgavome ir tą nuostabią galimybę pasirinkti, kur mes norime gyventi, kur mes norime dirbti, važiuoti, keliauti."

Pasak A. Mamontovo, emigracijos negalima vertinti vienareikšmiškai, nes vieni, išvažiavę laimės ieškoti svetur, suranda tinkamą aplinką savirealizacijai, kiti, nepritapę prie svečios šalies kasdienybės, grįžta į gimtąjį kraštą. „Kiekvienas žmogus turi savo motyvus, kodėl jis emigravo", - priduria atlikėjas.

Paklaustas, ar pats galėtų gyventi užsienyje, Andrius neslepia, jog turi savo mylimą veiklą Lietuvoje, gali iš jos pragyventi ir kuo dažniau keliauja po pasaulį, tuo labiau suvokia, kad visada nori grįžti į gimtąjį Vilnių. „Man teko pusę metų gyventi Jungtinėse Amerikos Valstijoje ir aš visą laiką galvojau apie tai, kad noriu grįžti atgal", - atvirai pasakoja hitais tapusių dainų autorius, pridurdamas, kad nesmerkia tų, kurie galimybes užsiimti įdomia veikla mato tik užsienyje.

Andriaus manymu, uždaro būdo lietuviai, lakoniškai atlikėjo pavadinti vienkiemių gyventojais, apsigyvenę Vakarų Europos valstybėse arba Jungtinėse Amerikos Valstijose, tampa bendruomeniškesni, atranda savyje naują požiūrį į kai kuriuos dalykus, atsikrato mums būdingo uždarumo.

Gruodžio mėnesį Londone jubiliejinį koncertų turą „AM+FOJE=30" užbaigsiantis A.Mamontovas Jungtinės Karalystės sostinėje nuolatos sutinka tautiečių: „Eidamas Londono gatvėmis, aš praktiškai kiekviename kampe sveikinuosi lietuviškai. Beveik visose kavinėse, viešbučiuose - visur, kur yra aptarnavimo sfera, būtinai yra žmogus, pasakantis Laba diena. <...> Aš atskiriu lietuvius iš to, kad visame pasaulyje jie sako Laba diena."

 

Daugiau informacijos:

http://www.youtube.com/watch?v=o4oWWQOuyZk

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-11-17 09:54
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media