2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Televizija

*print*

Archyvas :: V. Adamkaus gimtadieniui – dokumentinio filmo premjera per LRT

2013-10-31
 
Prezidentas Valdas Adamkus

Prezidentas Valdas Adamkus

 

Virginija Bunevičiūtė

LRT atstovė ryšiams su visuomene

 

Lapkričio 3-ąją Prezidentui Valdui Adamkui sukaks 87-eri. Ta proga LRT televizija kviečia į premjerą: sekmadienį, lapkričio 3 d. 21.15 val. bus rodomas dokumentinis filmas „Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus".

Ar gali vieno žmogaus biografija atskleisti atskiro žmogaus, tautos, valstybės ir istorijos tarpusavio santykius apskritai? Galbūt. Būtent tokio tikslo siekė dokumentinio filmo kūrėjai - scenarijaus autorius Arnas Ališauskas ir režisierė Edita Kabaraitė, per V. Adamkaus  gyvenimo istoriją pamėginę atskleisti visos šalies istorijos dėsnius ir peripetijas. Atskleidžiant jų tarpusavio ryšį, filme ieškoma atsakymo į klausimą, kiek istorija gali veikti atskiro žmogaus likimą ir kiek žmogus gali keisti tautos, valstybės ar dar stambesnio regiono istoriją.

„Kai padėsite ranką ant Konstitucijos ir priimsite priesaiką - nuo tos minutės privataus gyvenimo neturėsite", - tapimą svarbiausiu valstybės asmeniu filme prisimena Prezidentas. Ką dar, be asmeninio gyvenimo, reikėjo paaukoti, siekiant grįžti į Tėvynę? Ką apie tai prisimena V. Adamkus ir artimiausi jo žmonės - žmona, draugai ir bendražygiai?

Filmo kūrybinė grupė lydėjo Prezidentą svarbiausiose jam vietose: Kaune aplankyti vaikystės namai, Čikagoje - pirmoji Adamkų rezidencija, V. Adamkaus darbovietė - JAV aplinkos apsaugos agentūra. Filme kalba artimiausi V. Adamkaus vaikystės ir viso gyvenimo draugai, sporto bendražygiai, artimiausi išeivijos lietuviai. Niekur neskambėję prisipažinimai skamba ir iš Prezidento lūpų.

Dukart Lietuvos Prezidentas Valdas Adamkus gimė tais pačiais metais, kaip ir LRT radijas - 1926-aisiais. Lankė Kauno Jono Jablonskio pradžios mokyklą, mokėsi „Aušros" gimnazijoje, karo metais dalyvavo rezistencinėje veikloje. 1944 m. liepos mėnesį su tėvais pasitraukė į  Vokietiją. 1949-aisiais atvykęs į JAV, padarė svaiginančią karjerą: nuo darbininko automobilių dalių gamykloje iki vieno svarbiausių JAV aplinkosaugos pareigūnų. Visus metus išeivijoje aktyviai dalyvavo lietuvybės puoselėjimo veikloje, „Santaros-Šviesos" judėjime.

V. Adamkus - prisiekęs sporto aistruolis ir nacionalinio rekordo savininkas 100 bėgime. Vienas iš 1983 m. Įvykusių Pasaulio lietuvių žaidynių organizatorių.

Prezidentu išrinktas dukart - 1998 ir 2004 m.

„Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus" - sekmadienį, lapkričio 3 d. 21.15 val. per LRT televiziją.

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-10-31 08:43
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media