2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Televizija

*print*

Archyvas :: Vilniaus geto likvidavimo 70-osioms metinėms – E. Mildažytės dokumentinio filmo premjera

2013-09-21
 
Edita Mildažytė

Edita Mildažytė

 

Virginija Bunevičiūtė

LRT atstovė ryšiams su visuomene

 

Minint Vilniaus geto sunaikinimo 70-metį, pirmadienį, rugsėjo 23 d. 13 val. LRT televizija kviečia žiūrėti naują Editos Mildažytės dokumentinį filmą „Fanios Vilnius", kuriame atskleidžiama holokaustą išgyvenusios Fanios Brancovskajos istorija.

91-erių Fania Brancovskaja vienintelė iš savo šeimos išgyveno holokausto siaubą. Filme moteris vedžioja žiūrovą po savo jaunystės miestą, pasakoja apie iškiliausias to meto Vilniaus asmenybes, atskleidžia kaip mokėsi, gyveno, kokių tradicijų laikėsi žydai, tuomet, iki Antrojo pasaulinio karo, sudarę kone pusę Vilniaus gyventojų. Fania pasakoja savo gimtąja jidiš kalba, kuria šnekėjo 6 mln. žmonių. Šiandien ją retas besupranta - ja kalbėjusieji guli Paneriuose, IX forte ir kitur.

Fania vedžioja po didžiojo ir mažojo Vilniaus getų teritorijas, atsimindama daugybę detalių. Ji pasakoja, kaip per stebuklą pabėgo iš geto, likus kelioms valandoms iki jo likvidavimo. 92-uosius įpusėjusi moteris stebina atmintimi - apie septynių dešimtmečių įvykius ji kalba taip, tarsi tai būtų vykę vakar. Fania ir šiandien tebedirba Jidiš Instituto bibliotekoje ir laisvalaikiu veda ekskursijas po savo gyvenimo miestą. Senamiestį, Naujamiestį, Panerius...

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-09-21 09:20
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media