2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų namuose

*print*

Archyvas :: Vilnius – Kijevas: žurnalistų Skype konferencija

2013-07-23
 
Ukrainos sostinė Kijevas

Ukrainos sostinė Kijevas

 

Mieli kolegos, rytoj, liepos 24 dieną 17.30 val. Vilniuje įsikūrę Žurnalistų namai ir Kijevo spaudos klubas Ukrainos sostinėje bus sujungti Skype ryšių ir vyks telekonferencija.

"Tai pirmasis tokio tipo renginys, kuriame dalyvaus maždaug po lygiai diskusijų atstovų iš kiekvienos šalies, - sako Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius. - Pirmoji tokio renginio tema - „Kieno rankose yra Ukrainos eurointegracija?". Dalinsimės įžvalgomis, pastebėjimais , kritika ir pasiūlymais. Ši pirmoji konferencija skirta ir aptarti galimybes pasirašyti tarp dviejų šalių žurnalistų organizacijų memorandumą dėl bendro projekto „Už demokratiją - kartu!". Tai ne politinis, o ir pilietinis memorandumas, kuris padėtų Lietuvos ir Ukrainos žurnalistų bendruomenėms reguliariai rengti nuotoliniu būdu temines konferencijas, apskritus stalus, seminarus ir neformalius renginius. Tai būdas bendrauti ir diskutuoti apie demokratinius procesus abiejose šalyse".

„Klausiate, kaip kilo idėja surengti tokią telekonferenciją? Iš Ukrainos pusės iniciatorius čia buvo žurnalistas Piotr‘as Olar‘as, - sako kolega Vidmantas Valiušaitis. - O bendravimas su juo prasidėjo senokai. Prasidėjus Sąjūdžiui, jis buvo televizijos laidos „Vzgliad" korespondentas. Buvo atvažiavęs į Lietuvą, pasisamdęs sraigtasparnį, filmavo mūsų „Laisvės kelią". Liko didelis Lietuvos simpatikas. Dabar jis dirba bendroje Ukrainos ir Italijos kino studijoje, kuri turi savo filialą ir Vilniuje. Domėjimasis Lietuva pas kolegą Piot‘rą išliko. Ši kino studija, (nebūtų ir Italijos) domisi karaliene Bona, atvykusią  čia iš Italijos. Jiems įdomūs ir Lietuvos didikai Radvilos, kurie važiuodami iš Biržų į Kijevą, sustodavo tik savo dvaruose. Jis mato Lietuvą kaip neblogą pavyzdį Ukrainai, kuri irgi galėtų siekti įstoti į Europos Sąjungą. Ukrainiečiai kolegos, nutarę sudalyvauti tokiame telekonferencijoje, domėsis Lietuvos pamokomis, klaus ir kuo Lietuva, dabar pirmininkaujanti ES, gali padėti Ukrainai stojant į ES. Be to, kolegos ukrainiečiai nori, kad šis pokalbis būtų ne tik su valdžios žmonėmis, jie nori išgirsti ir mūsų visuomenės balsą".

„Ukrainos ir Lietuvos žurnalistų bendruomenės visada artimai bendravo ir bendradarbiavo, - sako Dainius Radzevičius. - Esame turėję ir oficialių patirties mainų programų su regionų spauda, ir turime gerus asmeninius kontaktus. Tačiau šiandien demokratiniai procesai abiejose šalyse verčia ir pačius žurnalistus rimtai diskutuoti apie šių procesų keliamus iššūkius - žmogaus teisės, kaimyniniai santykiai, ekonomikos ryšiai, ES integraciniai procesai ir t.t. Todėl tikiu, kad šiandieninės technologijos jau leidžia betarpiškai ir be didelių investicijų burti bendroms diskusijoms politikus, kultūros ir meno žmones, verslininkus, pilietiškai nusiteikusius visuomenininkus. Gal net galima neformaliai svarstyti idėjas ir pasiūlymus. Geografinis atstumas ir kultūrinis artumas gali padėti spręsti daugybę problemų net ir Skype konferencijų metu. Aš tuo tikiu ir mano kolegos Ukrainoje - taip pat."

Telekonferencijoje dalyvaus ir Seimo narys Kęstutis Masiulis.

Jei turite noro ir galimybių ar pasiūlymų, mielai prašome prisijungti prie šio projekto.

LZS.lt inf

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-07-24 09:51
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Ivanas

2013-07-24 10:00

O su Rusijos žurnalistais ar draugaujate?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media