2024 m. balandžio 29 d., Pirmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Mato Šalčiaus premija - Arnoldui Čaikovskiui už knygą „Buriuotojo svajonių paukštė“

2014-06-05
 
Arnoldas Čaikovskis

Arnoldas Čaikovskis

 

Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos konkurso Mato Šalčiaus premijai gauti 2014 m. gegužės 30d. vertinimo komisijos posėdžio

                        PROTOKOLAS Nr. 3

Kūrinius pagal konkurso nuostatus galima buvo siųsti iki 2014 m. balandžio 15 dienos.

Gauti penkių autorių kūriniai: Vidmanto Šmigelsko knyga „Kryptis Rytai";

Edmundo Ganusausko knyga „Įšėjęs į žygį";

Pauliaus Mačiulevičiaus Bertos Tilmantaitės, Andriaus Jančiausko knyga „Azija be sienų";

Vytauto Bukausko dokumentiniai filmai apie Etiopiją ir Siciliją;

Arnoldo Čaikovskio knyga (išleista po autoriaus mirties)  „Buriuotojo svajonių paukštė".

 

Posėdyje dalyvauja komisijos nariai:

Gerimantas Statinis (komisijos pirmininkas).

Aldona Žemaitytė-Petrauskienė.

Linas Senkus.

Justinas Lingys.

D.Kurmilavičiūtė ir L. Vasiliauskaitė atsiuntė savo vertinimus el. paštu.

Komisijos posėdžio sekretorė - Almonė Elena Baltrūnienė.

1.1. Siūlyta:

 Kiekvienam komisijos nariui pareikšti savo nuomonę.

1.2. Nutarta:

Pritarti pasiūlymui.

Svarstymai:

Svarstymo metu komisijos pirmininkas apibūdino kiekvieno autoriaus atsiųstus kūrinius, o nariai pareiškė savo nuomonę apie juos.

            Edmundo Ganusausko knyga  „Įšėjęs į žygį" - solidi, gana prabangiai išleista monografija apie keliautoją, Nepriklausomybės Akto signatarą, Lietuvos archyvų generalinį direktorių, Lietuvos tūkstantmečio minėjimo direkcijos vadovą Gediminą Ilgūną. 500 psl. sutalpinta daug paties Gedimino Ilgūno dienoraščių, laiškų, iškarpų iš Nepriklausomybės laikotarpio spaudos. Labai detaliai atskleista jo biografija, parodant ypatingą simpatiją knygos herojui, kuris iš pateiktos medžiagos išnyra kaip kontraversiška asmenybė.

Reikia pripažinti retą E.Ganusausko darbštumą, gilinantis į savo pasirinkto Nepriklausomybės pirmųjų dešimtmečių politinės dramos veikėjo asmeninius ir visuomeninius bruožus, atskleidžiant charakterio niuansus ir vertybines nuostatas.

            Pauliaus Mačiulevičiaus, Bertos Tilmantaitės, Andriaus Jančiausko -  „Azija be sienų" - labai prašmatni ir įdomaus formato knyga. Efektyvi nuotraukų gausa, skirtingų autorių gebėjimas sukurti intriguojančią skaitymui atmosferą. Trijulė per pusę metų apkeliavo Turkiją, Iraną, Afganistaną, Indiją, Nepalą, Tibetą,  Kiniją, Mianmarą, Indoneziją ir Malaiziją.

„Mečiau viską ir leidausi į avantiūrišką be plano ir trukmės" - rašo pratarmėje P. Mačiulevičius. Keliavimas - gyvenimo būdas. Knygoje vaizdų, minčių ir patirčių rinkinys. Daug efektingų nuotraukų ir kvapą gniaužiančių pasakojimų.    

            Vidmanto Šmigelsko „Kryptis - Rytai". Gana šmaikščiai su lengva ironija parašyta kelionių po buvusią Sovietų Sąjungą ir jos respublikas apybraižos žanro knyga. Autorius ir jo bendrakeleivius domino Sibiras, kuris mums neišvengiamai primena pokario lietuvių tremties padarytą žalą, taip pat Karpatai, Moldova - Padniestrė, Ukraina su Krymu ir Gruzija, po Sovietų Sąjungos griūties tapusios nepriklausomomis valstybėmis. Piešiamas tikrasis, nors gana paviršutiniškai, tų valstybių gyventojų buities, kultūros ir gamtos paveikslas. Knyga maloniai skaitosi ir gali tarnauti kaip savotiškas kelionių vadovas.

            Vytauto Bukausko dokumentiniai filmai apie Etiopiją ir Siciliją. Tai dokumentiniai filmai, atspindintys keliaujančių žmonių maršrutus, tikslus ir siekius. Tačiau jie ilgoki, neinformatyvūs, nes nėra užkadrinio teksto bei sted‘upų (kalbėjimas į kamerą), todėl jie įdomūs tik keliavusiems žmonėms. Kitą vertus, filmuose pateikta nemažai įdomios tų kraštų etno kultūros bei gamtos elementų.

            Arnoldo Čaikovskio knyga „Buriuotojo svajonių paukštė", išleista po autoriaus mirties. Tai knyga apie lietuvį Bronislavą Rožinską, kuris 1963 m.  su lenkais perplaukė Atlantą. Ši knyga - tai atradimas. Žinia apie drąsųjį lietuvį ir jo žygį per Atlantą burlaiviu buvo niekam nežinoma. Retas Lietuvoje, ypač sovietinėje, girdėjo tokią žinią, kad B.Rožinskas - lietuvis buriuotojas, primasis su jachta perplaukęs Atlanto vandenyną.

Knyga, kurią parengė ir parašė Arnoldas Čaikovskis, atskleidė ir paties autoriaus, kaip žurnalisto kūrėjo, asmenybę netikėtu kampu. Pernai suėjo 50 metų, kai iš Ščecino uosto išplaukusi jachta „Hermes II" įveikė Atlantą, prisišvartuodama Floridoje. Po to, per Panamos kanalą plaukė į Kaliforniją. Tai svarbus faktas Lietuvos jūreivystei, o knyga - žurnalistikai. Išryškinami amžinieji lietuvių ir lenkų santykiai, dokumentų paieškos. 

            Čia atsiskleidė A.Čaikovskio, kaip žurnalisto, gebėjimas surinkti faktus, juos analizuoti, dirbti archyvinį darbą.

Siūloma šią knygą - žmogaus ir jo paniekintos garbės atradimą bei apgynimą - apdovanoti M.Šalčiaus premija. Taip būtų pagerbti ir B.Rožinskas, pirmasis lietuvis su jachta įveikęs Atlantą, ir jau po mirties - knygos autorius Arnoldas Čaikovskis.

Nutarta: 2014 m. Mato Šalčiaus premijos laureatu (po mirties) skelbti Arnoldą Čaikovskį už knygą „Buriuotojo svajonių paukštė". Diplomą ir 3000 (trijų tūkstančių) Lt piniginį prizą įteikti Arnoldo Čaikovskio dukrai Džinai Kasperavičienei.

Balsavo: už - 5; prieš - 1; nebalsavo - 0.

Nutarimas priimtas balsų dauguma.

 

Komisijos pirmininkas         Gerimantas Statinis

 

Posėdžio sekretorė            Almonė Elena Baltrūnienė

 

 

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-06-11 09:00
 
 

Komentarai (6)

Jūsų el. paštas

algirdas vladas

2014-06-10 23:59

"Didelių dalykų nesutrupina net laiko girnos" - rašė Stasys Liupkevičius apie Bronių Rožinską žurnale "Vytis"(1990,1,28-29) išspausdintame straipsnyje "Išsipildęs sapnas". Istorija nežino kito tokio didvyrio buriuotojo, pasišventusio „... vardan tos Lietuvos“ aukoti viską, ką turėjo, o tos Lietuvos valdžios atstovai jau virš 20 metų ieško tinkamų argumentų kaip uždelsti atminimo knechto įrengimą Klaipėdoje, kur 1934 metais Bronius Rožinskas pradėjo buriuotojo kelią.
Šios knygos autorius Arnoldas Čaikovskis, tyrinėdamas šią istoriją, parodė tiriamosios žurnalistikos pavyzdį. Išsipildė Jono Vėlyvio mintys, išklotos 2013-11-03 straipsnyje http://www.lzs.lt/lt/naujienos/zurnalistu_kuryba/a._caikovskio_knyga_buriuotojo_ svajoniu_paukste_tiriamosios_zurnalistikos_pavyzdys.html
Ačiū išmintingai komisijai.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Jolanta

2014-06-10 11:46

šaunuoliai LŽS Klaipėdos skyriaus nariai Gediminas Pilaitis ir Vidmantas Matutis, kurių dėka ši knyga išvydo pasaulį

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Albertas

2014-06-10 10:28

Manau, kad tarp knygos pasirodymo ir jos premijavimo pažymėtina profesionaliai, kruopščiai, giliai parašyta
Jono Vėlyvio recenzija pasirodžiusiai Arnoldo Čaikovskio knygai. Tai puikus pareigos ir bičiulystės pavyzdys, o gal ir dovana išėjusiam anapilin draugui, su tokiu gražiu finalu, kurį dabar aptarinėjam.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

dainius

2014-06-10 07:08

arnoldas tikrai uz tokia knyga nusipelne tokios garbingos premijos.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Gražina

2014-06-08 08:24

Teisingai pasielgta. Tik gaila, kad kolega Arnoldas. to jau nesužinos...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Jonas

2014-06-07 08:22

Gražu, kad pagerbtas Arnoldas, o su jo darbu ir drąsus lietuvis jūreivis.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media