2024 m. gegužes 4 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas svarstė Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo pakeitimo projektą

2015-04-10
 
 

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK). balandžio 8 d. svarstė Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo Nr. I-549 54 straipsnio pakeitimo įstatymo projektą Nr. XIIP-1869(3), kuriuo siūloma Lietuvos muzikų sąjungos, Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Lietuvos architektų sąjungos narių kūrybinės veiklos laikotarpius iki 1991 m. birželio 1 d. prilyginti valstybinio socialinio pensijų draudimo stažui.

Išklausęs komiteto narių, atsakingų valstybės institucijų - Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Kultūros ministerijos, taip pat Lietuvos meno kūrėjų asociacijos - atstovų argumentus dėl įstatymo projekto Nr. XIIP-1869(3), galimų jo taikymo problemų, aptartas alternatyvus pasiūlymas - įtvirtinti meno kūrėjų statusą turintiems ir kitas sąlygas atitinkantiems asmenims kompensacinių išmokų skyrimą ir mokėjimą, atsižvelgiant į kitas jų gaunamas išmokas, parengiant Teatrų ir koncertinių įstaigų įstatymo pataisas.

Komitetas padarė įstatymo projekto Nr. XIIP-1869(3) svarstymo pertrauką, siekiant tiksliau sureguliuoti minimalių socialinių garantijų suteikimo meno kūrėjams klausimą.

 

 

Dainius Radzevičius

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas

 

"Žurnalistų namai"

Jogailos g. 11, LT-01116 Vilnius

Tel. 8-5-21228058-612-63838

Faks. 8-5-2121571

e. paštas pirmininkas@lzs.lt, skype dainius.radzevicius

www.lzs.lt

http://dainius.org/

 

Angelė Adomaitienė: 

Galbūt galima kartu nuo LŽS pateikti siūlymą dėl pensijų tiems žurnalistams, kurie dabar gauna pensijas tik nuo minimalaus atlyginimo, t. y. apie 200 eurų, nes nuo honoraro jiems jos neskaičiuojamos dėl to, kad darbdaviai buvo atleisti nuo Sodros mokesčio. Problemą LŽS teisininkas žino, ne kartą ją kėlėme. Bent jau padidintų pensijas tiems, kurie po Nepriklausomybės paskelbimo žiniasklaidoje etatiniais darbuotojais išdirbo 10-15 metų, t. y. sudėtingiausiu nepriklausomos spaudos kūrimosi laikotarpiu, o dabar yra labai stipriai materialiai nuskriausti. Tuomet dėl Sodros mokesčių neskaičiavimo nuo honoraro buvo priimtas darbdaviams palankus politinis sprendimas, didesnio honoraro dėl to mes negavome (kartu su minimaliu atlyginimu jis daugmaž išsaugojo vidutinio valdininko atlyginimo vidurkį), tad valdžia tegul dabar atitaiso padarytą socialiai nepamatuotą politinį nutarimą.    

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-04-12 18:01
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media