2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Kolegos žurnalistai, šventinis maratonas tuština jūsų pinigines? Patarimai, kaip išvengti per didelių išlaidų

2021-11-23
 
Andrius Kamarauskas

Andrius Kamarauskas

Kalėdinis laikotarpis atneša ne tik džiaugsmo, bet ir galvos skausmo: ką padovanoti artimiesiems? Kaip sukurti šventinę nuotaiką ir neišleisti krūvos pinigų? Pasiruošimas šventėms kasmet pareikalauja daug kantrybės, laiko bei finansų, tačiau šių šalutinių efektų galima išvengti.
„Šventiniu laikotarpiu norisi ne tik gauti, bet ir dovanoti, tad prieš šventes piniginės atveriamos plačiau nei įprastai. Daugeliui žmonių Kalėdos yra nemenkas asmeninių finansų išbandymų metas, dažnai dovanoms skiriama daug daugiau nei numatyta - jeigu iš viso yra numatoma. Šventiniu laikotarpiu būtina atsakingai valdyti savo biudžetą, norint išvengti didžiulių išlaidų, neplanuotų pirkinių ar susidariusių skolų", - teigia Šiaulių banko kasdienės bankininkystės direktorius Andrius Kamarauskas.
Specialistas pateikia dešimt paprastų patarimų, kaip teisingai paskirstyti išlaidas ir planuoti pirkinius, kad po švenčių nereiktų „susiveržti diržų".
PRADĖKITE RUOŠTIS IŠ ANKSTO. Norint išvengti rimtų finansinių sunkumų, šventines išlaidas ir pirkinius reikėtų pradėti planuoti iš anksto. Kasmet prekybos centrai vis anksčiau pradeda ruoštis Kalėdoms, tad verta naudotis proga ir nepasilikti visko paskutinei minutei. Apsiperkant likus kelioms dienoms prieš šventes, išleidžiama daugiau pinigų, dovanos yra mažiau apgalvotos, o pasirinkimas ženkliai mažesnis. Dovanomis rūpintis reikėtų pradėti likus iki švenčių likus bent mėnesiui - kuo anksčiau pradėsite galvoti apie Kalėdas, tuo lengviau bus tiek jums, tiek jūsų piniginei.
SUDARYKITE DOVANŲ SĄRAŠĄ. Šventinio biudžeto planavimas neįsivaizduojamas be pirkinių sąrašo, kadangi jis ne tik palengvina dovanų paieškų procesą, bet ir leidžia iš anksto susidėlioti numatomas išlaidas. Patartina susidaryti sąrašą žmonių, kuriems norima įteikti dovanas, sąraše pasižymėti, ką galite jiems dovanoti ir kiek pinigų planuojate skirti. Viena didžiausių klaidų ieškant kalėdinių dovanų - spontaniški pirkiniai, kadangi nerandant reikiamos dovanos, ieškoma alternatyvų, išleidžiama daugiau pinigų. Rekomenduojama sudaryti dovanų sąrašą kuo anksčiau ir tiksliau, taip išvengsite nenumatytų pirkinių ir papildomų išlaidų.
NUSISTATYKITE BIUDŽETĄ ŠVENTĖMS. Noras visus nudžiuginti dovanomis ir sukurti šventišką nuotaiką gali nemenkai pratuštinti kišenes, tad visas išlaidas šiuo laikotarpiu svarbu suplanuoti. Reikėtų nusimatyti, kiek konkrečiai norite ir galite išleisti dovanai ar pirkiniui. Verta apskaičiuoti šventėms skiriamą sumą, įvertinus būtinas gyvenimo išlaidas ir finansinius įsipareigojimus. Svarbu nepamiršti įtraukti ir dekoracijų, vakarėlių, maisto ar šventinių rūbų išlaidų - jos sudaro didelę dalį biudžeto. Atsiminkite, kad nebūtina pirkti brangių dovanų - artimieji vertina gerus jūsų norus, pastangas ir laiką, o ne piniginę daikto vertę.
GAMINKITE DOVANAS PATYS. Gera idėja kalėdines dovanas pasigaminti savo rankomis. Tai puikus laisvalaikio užsiėmimas, kurio metu galima įtraukti visą šeimą. Pačių sukurtos dovanos asmeniškesnės, o dažniausiai - ir pigesnės. Jei abejojate savo gebėjimais pagaminti išties originalią dovaną, sukurkite bent atviruką ar paprastą dekoraciją pirktai dovanai.
Beje, namie gamintos dovanos yra tvaresnės, jų kūrimui galima panaudoti namie turimas medžiagas, pavyzdžiui, kartoną ar nuo praėjusių metų likusius dovanų maišelius. Mažiau šiukšlių po švenčių liks, jei dovanas pakuosite į pakartotinio naudojimo pakuotes - tai gali būti stikliniai indai, kuriuos dovanos gavėjas galės panaudoti kitoms reikmėms. Be to, renkantis dovanų pakuotes, atkreipkite dėmesį, ar jos pagamintos iš rūšiuojamos medžiagos.
PIRKITE IŠ MAŽŲ VERSLŲ. Norite artimuosius nustebinti išskirtine dovana? Tuomet aplankykite smulkiųjų verslininkų parduotuves - čia galėsite įsigyti vienetinių, ne serijinės gamybos prekių, kurių tikrai nerasite didžiuosiuose prekybos centruose. Beje, pirkdami iš mažų parduotuvėlių, atliekate gerą darbą - remiate Lietuvos smulkųjį verslą, kuriam sunkiau nei didelėms bendrovėms išgyventi pandemijos laikotarpiu.
AKLAI NEPASIKLIAUKITE KALĖDINĖMIS „NUOLAIDOMIS". Dažnai žmonės dideles kalėdines akcijas suvokia kaip laimėjimą, o ne išlaidas. Akcijos kalėdiniu laikotarpiu dažniausiai tampa masalu, skirtu pritraukti pirkėjams, tad neskubėkite įsigyti prekių, pažymėtų „nuolaida" arba „kalėdinė nuolaida" ženklais. Daugelis namie turime nenaudojamų daiktų, kuriuos gavome dovanų arba įsigijome išpardavimų metu - šiuos pirkinius lemia momentinės emocijos, kai pasiduodama akcijoms ir per daug negalvojama. Nuo tokių spontaniškų pirkinių padeda apsisaugoti „viena naktis", kai sprendimas daiktą įsigyti atliekamas tik kitą dieną, gerai apgalvojus, ar jis tikrai reikalingas.
LYGINKITE KAINAS SKIRTINGOSE PARDUOTUVĖSE. Pradedant rūpintis dovanomis anksčiau, turėsite laiko palyginti kainas skirtingose parduotuvėse - tai padės dovanas nupirkti už geriausią kainą. Kainas lengviausia ir greičiausia lyginti internetu, galbūt rasite norimą daiktą pigiau arba bus pasiūlyti papildomi privalumai, kaip nemokamas pristatymas. Nustebsite, kaip to paties daikto kainos skirtingose vietose gali skirtis.
SEKITE IŠLAIDAS. Vienas efektyviausių būdų, kaip pernelyg neišlaidauti šventiniu laikotarpiu - kruopščiai sekti savo išlaidas. Atsakingai stebint ir žymintis finansines išlaidas atsiranda disciplina, sąmoningumas ir aiškus suvokimas apie savo finansus. Išlaidų žymėjimasis taip pat padeda taupyti bei sumažinti neplanuotų pirkinių skaičių. Kasdien sekamos išlaidos reikalauja prisiminti, kur išleidote pinigus ir priverčia susimąstyti, ar pirkiniai tikrai buvo reikalingi.
NEPAMIRŠKITE NUOLAIDŲ KORTELIŲ. Elementarus būdas sutaupyti, kurį kartais užmirštame - naudotis nuolaidų kortelėmis ir asmeniniais pasiūlymais. Didieji prekybos centrai organizuoja akcijas prekių grupėms, pateikia išskirtinius pasiūlymus lojalumo programos dalyviams, tad naudodami nuolaidų kortelę tikrai galite sutaupyti. Taip pat naudinga naudotis nuolaidomis, kurias suteikia gyvenimo statusas (nuolaidos studentams, pensininkams, įmonių darbuotojams). Bet nepamirškite, aklai nepasikliaukite kalėdinėmis „nuolaidomis".
ĮSIGYKITE KELIAS PAPILDOMAS KALĖDINES DOVANAS. Jos padės išvengti skubotų, neapgalvotų ir greičiausiai gerokai brangesnių pirkinių nenumatytomis situacijomis, tačiau reikėtų „nepamesti galvos". Tokios smulkios dovanėlės puikiai tiks vykstant į vakarėlį ar susitinkant su senai matytais draugais. Pirkite tai, kas atrodytų reikalinga - jei visgi nerasite kam jas padovanoti, po švenčių galima jas pritaikyti kasdienybėje. Taip pat naudinga išsaugoti pirkimo kvitus, jeigu prireiktų prekę grąžinti.
A. Kamarausko teigimu, šie patarimai padės sutaupyti bei išvengti kalėdinio apsipirkimo streso, stovint ilgose eilėse, išleidžiant daugiau nei planuota ir bandant nupirkti tai, kas liko, o ne tai, kas labiausiai patiktų artimiesiems.
Daugiau informacijos:
Monika Rožytė,
komunikacijos specialistė,
monika.rozyte@sb.lt,
tel. +370 686 79234.

 

Headline Burson-Marsteller
info@headline.lt
Tel. Nr +370 685 12801

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-11-23 11:06
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media