2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Paskirstytas ir išmokėtas autorinis atlyginimas už knygų ir kitų leidinių panaudą bibliotekose už 2013 metus

2014-07-11
 
 

 

Asociacija LATGA pateikė Kultūros ministerijai autorinio atlyginimo paskirstymo už knygų ir kitų leidinių panaudą bibliotekose ataskaitą už 2013 metus.

Pagal pateiktą ataskaitą matyti, kad dažniausiai 2013 m. Lietuvos bibliotekų skaitytojams buvo išduodami rašytojos Irenos Buivydaitės-Kupčinskienės kūriniai. Kiti populiarūs grožinės literatūros kūrinių autoriai: Elena De Strozzi, Vytautas Račickas, Vytautas Ažušilis, Daiva Vaitkevičiūtė, Vytautas V. Landsbergis, Jurga Ivanauskaitė, Justinas Marcinkevičius, Sigitas Parulskis, Romualdas Granauskas, Sigitas Geda. 

 Autorinis atlyginimas už kūrinių panaudą taip pat išmokėtas užsienio autorių knygų vertėjams. Daugiausia kartų skaitytojams buvo išduoti Danguolės Žalytės versti užsienio grožinės literatūros kūriniai, kiti populiarūs vertėjai - Teodoras Četrauskas, Zita Marys, Jurgis Gimberis, Indrė Žakevičienė, Laima Bareišienė, Viktorija Uzėlaitė, Jonas Čeponis, Vytautas Petrukaitis, Vytautas Ažušilis.

Grožinės literatūros kūrinių iliustratoriams ir knygų dailininkams taip pat paskirstytas autorinis atlyginimas už kūrinių panaudą. Didžiausio susidomėjimo sulaukė Alfredos Steponavičienės, Deimantės Rybakovienės, Sigutės Ach, Eglės Gelažiūtės - Petrauskienės, Juditos Židžiūnienės, Jokūbo Jacovskio, Vladimiro Beresniovo, Romo Oranto, Iljos Bereznicko, Vlado Kudabos kūryba.

Autorinio atlyginimo už knygų panaudą bibliotekose paskirstymo ir išmokėjimo sistema Lietuvoje sukurta bei įgyvendinama remiantis Lietuvos Respublikos autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo 16 str. 3 d., Autorinio atlyginimo už knygų ir kitų leidinių panaudą bibliotekose mokėjimo tvarkos aprašu (patvirtintu 2007 m. rugpjūčio 14 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu Nr. 905) ir Kultūros ministerijos bei Asociacijos LATGA sutartimi dėl autorinio atlyginimo paskirstymo ir išmokėjimo autoriams už knygų ir kitų leidinių panaudą bibliotekose.

Iš valstybės biudžeto autoriniams atlyginimams už knygų ir kitų leidinių panaudą bibliotekose išmokėti buvo skirta 588 000 litų.

Kultūros ministerijos informacija

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-07-11 10:30
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media