2024 m. balandžio 16 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA pirmininkas

*print*

Archyvas :: ESBO atstovė žiniasklaidos laisvei palankiai vertina Lietuvos veiksmus dekriminalizuojant šmeižtą Lietuvoje ir rekomenduoja panaikinti likusias panašias nuostatas

2014-02-11
 
ESBO atstovė žiniasklaidos laisvei Dunja Mijatović

ESBO atstovė žiniasklaidos laisvei Dunja Mijatović

 

Dainius Radzevičius

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas

 

Skopje, vasaris 10, 2014 - ESBO atstovė žiniasklaidos laisvei Dunja Mijatović šiandien pareiškė sveikinanti siūlomus Lietuvos Baudžiamojo kodekso ir Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimus, kuriais būtų dekriminalizuota dauguma su šmeižtu susijusių veikų.

"Džiaugiuosi dėl valdžios institucijų pastangų dekriminalizuoti šmeižtą. Šie pakeitimai turės teigiamą poveikį žiniasklaidos laisvei." - savo laiške Lietuvos Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei rašė D. Mijatović. Seimo Pirmininkės iniciatyva užregistruotos įstatymų pataisos sausio mėnesį buvo nusiųstos ESBO ekspertams pateikti teisinę numatomų pakeitimų analizę.

"Man ypač malonu, kad pakeitimais siūloma už šmeižtą panaikinti įkalinimą kaip bausmę, nes jis sudaro neproporcingą kišimąsi į saviraiškos laisvę demokratinėje valstybėje", - sakė D. Mijatović.

Tačiau D. Mijatović taip pat pažymėjo, kad net ir pasiūlius pakeitimus dar liko įstatymuose nuostatų, numatančių specialias normas ir reputacijos apsaugą viešiesiems asmenims.

"Likusios nuostatos turi būti panaikintos siekiant išvengti situacijų, kai bausmės baimė atšaldo žmonių norą kritikuoti. Šiuo požiūriu teisinė apžvalga siūlo keletą rekomendacijų, kurios pagerintų situaciją tikimės į bus atsižvelgta į siūlomus pakeitimus, kuriais aš tikiu, bus galima pasinaudoti diskutuojant Parlamente dėl minėtų teisės aktų pakeitimų", - sakė d. Mijatović.

D. Mijatović pakartojo savo pasirengimą tęsti darbą su Lietuvos valdžios institucijomis dekriminalizuojant šmeižtą, kas padėtų laikytis įsipareigojimų ESBO ir atitiktų tarptautinius standartus.

Teisinė apžvalga yra čia: www.osce.org/fom/111060

Šiuo metu D. Mijatović yra Skopjėje su oficialiu vizitu .

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-03-17 07:50
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Dainius Radzevičius

2014-02-12 11:07

Mieli kolegos, prašau skleisti :-)

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vidas

2014-02-11 21:39

Reikia, kad ESBO nuomonė kuo plačiau pasklistų po Lietuvą.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media