2024 m. balandžio 28 d., Sekmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA pirmininkas

*print*

Archyvas :: Radijo laida "Žurnalistų namai": kodėl viešoje erdvėje klijuoti žmonėms etiketes pavojinga?

2023-07-07
 
Laidos įrašo akimirka

Laidos įrašo akimirka

Valstybės dienos išvakarėse su Vilniaus universiteto doc. dr. Mantu Martišiumi radijo laidos EXTRA FM eteryje laidoje "Žurnalsutų namai" kalbamės apie mūsų visuomenės gebėjimą kalbėtis ir susikalbėti neklijuojant vieni kitiems etikečių, neprimetant išankstinių nusistatymų.

Tokią temą keliame dėl to, jog viešo kalbėjimo kultūra yra tiesiogiai susijusi ir su demokratijos kokybe. Štai autoritariniuose režimuose valdžios valdomi propagandistai ir dezinformacijos skleidėjai nuolat skirsto žmones reiškinius tik į gerus ir blogus, klijuoja etiketes ir švaistosi nepagristais epitetais. Ukrainos tautos ir valstybės atžvilgiu buvo paleista ir eksploatuojama Rusijoje tokie apibūdinimai kaip chunta, nacikai, banderovcai ir kiti.

Tačiau matydami šio reiškinio pavojus kartais ir patys pamirštame pasižiūrėti į veidrodį bei paklausti savęs, ar ne per dažnai socialiniuose tinkluose ar kitose viešose vietose mūsų politiniai lyderiai, visuomenės veikėjai ar tiesiog žmonės nepasiduoda žemiausiems instinktams, kuomet kultūringą bendravimą keičia pravardžiavimas ar klišių bei etikečių klijavimas.

Mantas Martišius,  

 

Laidos įrašą galite žiūrėti paspaudę šią nuorodą 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-10-02 13:28
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media