2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Išleistas monumentalus albumas „Kazys Varnelis“

2023-02-22
 
 Fot. S. Samsonas. LNM

Fot. S. Samsonas. LNM

Kiekvienais metais Vilniaus knygų mugės skaitytojus naujais leidiniais nustebinantis Lietuvos nacionalinis muziejus šiais metais turi išskirtinę naujieną - monumentalų albumą apie optinio meno meistro ir kolekcininko Kazio Varnelio gyvenimą bei kūrybą. Knygų mugėje šį leidinį bus galima įsigyti su nuolaida, o atvykę į pristatymą turės neeilinę progą susitikti su į Lietuvą šia proga atvykstančiu dailininko sūnumi dr. Kaziu Varneliu ir kitais leidinio autoriais.
Šis albumas, kaip ir Kazio Varnelio gyvenimas, - tarsi kelionė, nusidriekusi per kelis žemynus, pasakojanti menininko istoriją per gyventas vietas ir sutiktus žmones, o pabaigoje - grąžinanti į pradžią, atgal į Lietuvą.
Dviem kalbomis parengta knyga pirmą kartą taip išsamiai ir nuosekliai pristato K. Varnelio asmenybę ir kūrybą. Straipsnius leidiniui parengė dr. G. Jankevičiūtė, Ž. Mirinavičius, dr. L. Petrauskaitė, I. Urbelytė, dr. K. Varnelis.
„Leidinyje atskleidžiamos K. Varnelio kūrybinių principų transformacijos ir jas lėmę biografijos posūkiai, kūrybinio ir istorinio konteksto sąveikos, aktualizuojančios optinio meno tradiciją lietuvių dailės istorijoje, atskleidžiančios K. Varnelio vietą ne tik lokaliame Lietuvos, bet ir globaliame moderniojo meno kontekste", - pasakoja K. Varnelio namų-muziejaus vadovė ir leidinio sudarytoja dr. Daiva Vaišnienė.
Skaitytojai galės leistis į tapybišką ir įdomiai papasakotą kelionę nuo pat dailininko kūrybos ištakų vaikystėje, sužinoti naujų faktų apie K. Varnelio studijų metus ir ankstyvąją kūrybą Kaune, gyvenimą Vokietijoje ir bažnyčioms skirtus šio laikotarpio projektus, gėrėtis bažnytinio meno studijos laikotarpio darbais ir brandžiojo Čikagos laikotarpio kūryba, pažinti vėlyvosios kūrybos bruožus ir gyvenimą Stokbridže, sužinoti apie grįžimą į Lietuvą ir muziejaus kūrimą.
Taip pat leidinyje skaitytojai ras koncentruotą biografiją, K. Varnelio kūrybinių įvykių (parodų, publikacijų, apdovanojimų) sąvadą; kūrinių reprodukcijas; asmenvardžių rodyklę ir iliustracijų sąrašą.
Naujausios skaitmeninės spaudos technologijos suteikė galimybes atliepti žaismingą K. Varnelio darbų koloristiką: tai padaryta tiksliau ir įtaigiau, nei ankstesnėse kūrinių publikacijose. Menotyrininkų parengtus straipsnius gausiai iliustruoja įvairius asmeninio ir kūrybinio gyvenimo įvykius - parodas, kūrybinę ir gyvenamąją aplinką, sutiktas asmenybes - atspindinčios fotografijos.
„Albumo kokybę įvertino ir Kultūros ministerijos kasmet rengiamo Knygos meno konkurso komisija. Šio albumo dizainerė Vida Kuraitė buvo įvertinta diplomu meno leidinių grupėje", - džiaugiasi D. Vaišnienė.
Albumo „Kazys Varnelis" sutiktuvės įvyks Vilniaus knygų mugėje įvyks vasario 24 d. 17 val. (konferencijų salė 5.2). Knygos pristatyme dalyvaus straipsnių autoriai - dailininko sūnus dr. Kazys Varnelis ir menotyrininkė dr. Giedrė Jankevičiūtė, taip pat menotyrininkas dr. Kęstutis Kuizinas, moderuoja dr. Lolita Jablonskienė.
Mugės metu šį albumą bus galima įsigyti ypatinga kaina. Šiuo laikotarpiu specialios kainos galios leidinius įsigyjant ir Lietuvos nacionalinio muziejaus elektroniniame knygyne.
Apsilankę Lietuvos nacionalinio muziejaus stende 5 salėje (stendo nr. 5C.02), atras ir kitas šių metų naujienas: fotografo Stanislovo Žvirgždo sudarytą albumą apie Vilniaus fotografus „Vilniaus vizija", taip pat didelio dėmesio sulaukusių parodų katalogus „Aš esu vilnietis", „1 000 000 žingsnių: Gintaro kelias nuo Romos iki Baltijos" ir „Etnografinis opartas".
Knygų mugėje Lietuvos nacionalinis muziejus ne tik pristatys savo išskirtinius leidinius - vasario 24 ir 25 d. siūlys turiningą programą jauniesiems lankytojams bei mokytojams. Detali renginių programa skelbiama adresu: https://lnm.lt/aktualijos/pazinkite-lnm-vilniaus-knygu-mugeje/
Vilniaus knygų mugėje Lietuvos nacionalinis muziejus dalyvaus jau 23-ąjį kartą - jis turi seniausias iš visų muziejų Lietuvoje leidybos tradicijas. Išskirtinė Lietuvos nacionalinio muziejaus leidinių savybė - laikui nepavaldus turinys, dažnai aktualumo neprarandantis ir po dešimtmečių, bei didelis dėmesys poligrafinei leidinių kokybei - ilgaamžiškas popierius, kai reikia - kieti knygų viršeliai, aukšto lygio spauda.

 

Kontaktinė informacija:
Živilė Stadalytė
Lietuvos nacionalinio muziejaus komunikacijos specialistė
Tel. +370 6 724 12 79
El. paštas zivile.stadalyte@lnm.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-02-26 10:52
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media