2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Selemonas Paltanavičius:” Sniego žmogelių žiema”

2020-03-05
 
Dainius Ručinskas,
LŽS narys
Jūs kaip norite, o aš tvirtai tikiu, kad rašytojas S. Paltanavičius žino, jog kiekvieną žiemą su snaigėm sniego žmogeliai nukrinta iš dangaus ir iki pavasario gyvena greta mūsų. Gaila, kad juos mato tik vaikai, jie gali girdėti ir sniego žmogelių dainas, kai šie pradeda linksmintis ir netyla visą naktį.
Plačiau apie tokių sniego žmogelių linksmybes galite rasti leidyklos "Alma littera" išleistoje S. Paltanavičiaus knygoje "Sniego žmogelių žiema".
Vieną dieną ant namo stogo į sniegą nutūpė žvirblis.Jis buvo su juodu pagurkliu, dailia kepurėle ir rusvais demėtais 1sparnais - tikras dabita. Tačiau nei žvirblis, nei sniego žmogeliukai nepastebėjo iš kur atsirado usuotas plėšikas.
Tačiau žmogeliukai nepasimetė, suritino didelį sniego kamuolį , kuris paridentas smarkiai trenkė pasiruošusiai pulti. katei. Plėšrūnė to nesitikėjo, virto nuo stogo, dribo pusnin ir pašėlusiai kniaukdama nukūrė slėptis daržinėn.
- Ooop!-sušuko drąsieji sniego žmogeliai, sudulko ir pabiro.
Žvirbliukas taip pat išsigando - purptelėjo šalin, prisiglaudė prie kamino ir apsižvalgė. Jis taip ir nesuprato, kas čia atsitiko ir kam turėtų būti dėkingas už išgelbėjimą.
O sniego žmogeliai laimingi sučirškė, sutarškė žvirblių balsais ir, sugraibę sniego, puolė iš naujo lipdyti drąsiuosius žvirblį išgelbėjusiu žmogelius.
Dažną naktį žmogeliai neturi ką veikti. Ypač tada, kai debesys susiglaudžia nepalikdami nė tarpelios žvaigždėm.Sustoję tyloj žmogeliai murma kažką sau po nosimi, alkūnėm stumdo kaimynus ir pykstas. Nepadeda net kažkieno siūlymas padainuoti.
Kitas dalykas, jeigu debesys išsidraiko ir pro plyšius sužimba mirksinti žvaigždelių šviesa- visai kas kita. Padainuokim, ragina viens kitą ir daina gimsta savaime. Sniego žmogiukams mėnulis patinka todėl, kad nešildo:kad ir kiek jis šviestų, jų niekada neištirpins...
Knygą iliustravo Vilija Kvieskaitė.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-03-05 12:09
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Juozas

2020-03-10 19:29

Dėkoju Dainiau už paviešinimą talentingojo gamtininko ir rašytojo knygelės "Sniego žmogelių žiema",ir Sveikinu gamtosaugos baruose besidarbuojantį mano jaunesnįjį kolegą Selemoną Paltanavičių su nauja knygele vaikams. Jos labai reikalingos ugdant vaikų mailę Gamtai. Neprošal paskaityti panašias knygeles ir šių dienų aplinkosaugos vadovams-gal jie išsiugdys didesnį jautrumą Gamtai ir geriau saugos ją.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media