2024 m. balandžio 26 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Neteisinga informacija pagrindiniuose žiniasklaidos kanaluose klaidina visuomenę dėl pagalbos teikimo nukentėjusiems nuo smurto artimoje aplinkoje

2021-04-16
 
Smurtas / J. Stacevičiaus/LRT nuotr.

Smurtas / J. Stacevičiaus/LRT nuotr.

2021 metų balandžio 12 dieną populiariausioje LRT informacinėje programoje „Labas rytas" rubrikoje „LRT ieško sprendimų" buvo pristatytas žurnalistinis tyrimas apie smurto artimoje aplinkoje Lietuvoje situaciją lyginant su Estija ir Prancūzija. Apie surinktą informacija laidoje pasakojo žurnalistės ir buvo parodytas siužetas, nušviečiantis padėtį Lietuvoje. Būtent šiame siužete ir jį rengusios žurnalistės Izabelės Pukėnaitės komentare buvo paskleista tikrovės neatitinkanti informacija, kuri klaidina visuomenę ir menkina nevyriausybinių organizacijų ir valstybės institucijų kasdien atliekamą darbą bei pasiekimus.
Visų pirma, Vilniaus Moterų namai nėra Specializuotos kompleksinės pagalbos centras, priklausantis šių centrų asociacijai ir pasiekiamas smurto aukoms bendruoju telefonu 8 700 55516, bei internete www.specializuotospagalboscentras.lt nurodytais kontaktais. Ši organizacija buvo prieš dvejus metus pašalinta iš asociacijos dėl grubių etikos kodekso ir veiklos bei finansinių ataskaitų teikimo pažeidimų ir todėl Vilniaus moterų namų atstovų suteikta informacija negali būti laikoma patikima.
Atsainiai bei vienpusiškai pasirinktas (norisi tikėti, kad nesąmoningai) informacijos šaltinis lėmė ir daugiau pateiktame tyrime paskleistų neteisingų žinių. Pradedant nuo Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo autorystės: žurnalistės komentare teigiama, kad įstatymo kūrėjais buvo Vilniaus moterų namų atstovai, kai realybėje tiek šio dokumento kūrimu, tiek jo priėmimu, o ir vėliau, nuosekliu įgyvendinimu, rūpinosi daug nevyriausybinių organizacijų, kurios vėliau tapo į Lietuvos moterų teisių įtvirtinimo asociaciją susivienijusiais Specializuotos kompleksinės pagalbos centrais, teikiančiais pagalbą smurtą patyrusiems asmenims visoje Lietuvoje.
Finansavimas visada yra opi nevyriausybinėms organizacijoms problema, tačiau šiuo atveju Specializuotos kompleksinės pagalbos centrams teikiamo finansavimo tikrai negalima vadinti „nuotrupomis, kažkokiais likučiai nuo kitų sričių, kurios suprantamos, kaip neva tai svarbesnės", kaip buvo pateikta siužete.
2020 metais Specializuotos kompleksinės pagalbos centrai 11 879 nukentėjusiesiems suteikė 63 750 pagalbų (teisininko, psichologo, konsultanto), kas sudarė vidutiniškai 5 pagalbas kiekvienam nukentėjusiajam. O Lietuvos valstybei viena pagalba kainavo vidutiniškai 24 eurus.
Žinoma, smurto artimoje aplinkoje mastas Lietuvoje yra didžiulis, tyrimai sako, kad kas trečia moteris yra jį patyrusi. Lietuvos nevyriausybinės organizacijos dirbo ir dirbs tam, kad situacija pasikeistų. Mes žinome, kokia tai yra jautri sritis ir kaip lengva sugriauti ilgai puoselėtą pasitikėjimą.
Labai kviečiame LRT ir kitų žiniasklaidos priemonių atstovus padėti skleisti žinią, kad smurto artimoje aplinkoje aukos gali gauti pagalbą visoje Lietuvoje. O į kilusius klausimus mielai atsakysime.

 

Jurgita Cinskienė
Lietuvos moterų teisių įtvirtinimo asociacijos vadovė
jurgita.cinskiene@gmail.com

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-04-24 13:40
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media