2024 m. gegužes 4 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Dainius Radzevičius: FNTT skandalas ir žurnalistų patyčių objektai. Negražu

2012-03-22
 
Grožį užgožia patyčios

Grožį užgožia patyčios

 

Šiandien nuo 16 val. su NVO ir jaunimo atstovais bendrausime (be)patyčių tema. Manęs paprašė moderuoti tokią diskusiją. Tikrai kalbėsime ne tik apie patyčias buityje ar kokioje kitoje sąlyginai uždaroje socialinėje aplinkoje, bet ir apie viešąją erdvę bei ten įsigalėjančią patyčių „kultūrą".


Prieš tai, kol pasidalinsiu keletu minčių apie patyčias žiniasklaidoje, noriu atkreipti dėmesį į labai gražias iniciatyvas, kurios skirtos vaikų patyčių prevencijai. Štai kad ir projektas „Be patyčių". Prisipažinsiu atvirai, kad vakar man kilo idėja panašią iniciatyvą sukurti ir kolegoms žurnalistams bei jų redaktoriams.


Žinoma, vienas nepajėgsiu to padaryti, bet gal pavyks įtraukti bent keletą psichologų ir žiniaskaidos ekspertų. Juolab, kad yra geros praktikos su projektu „Neburnok" interneto portaluose. Tiesa, šis „neburnojimas" skirtas daugiau komentatoriams, kurie lankosi portaluose kaip skaitytojai. O ką daryti su burnojančiais ir besityčiojančiais žurnalistais? Tiesa, noriu labai aiškiai pasakyti, kad pritariu nuomonei, jog patyčios - tai ne humoras:


„NEBŪNA GRAŽIŲ PATYČIŲ - PATYČIOS TAI NE HUMORAS. JUOKAUJAMA NORINT PASILINKSMINTI, TYČIOJAMASI - NORINT ĮSKAUDINTI."


Štai tik keletas pavyzdžių iš mūsų plunksnos brolijos aktualių veiklų, kai buvo rašoma visiškai nekalta ir dabar labai aktualia tema - naujojo FNTT vado paskyrimas.


Šiuo atveju išskirtinis yra naujienų portalas www.lrytas.lt, kuris vienoje publikacijoje „tobulai" sujungė naujienų agentūros BNS ir savo tekstus bei dienraščio „Lietuvos žinios" archyvo nuotrauką. Būtent tokia nuotrauka ir jos panaudojimas man parodo labai aiškią portalo ir minėto dienraščio poziciją, kad jie tiesiog nori pasityčioti iš naujojo FNTT vadovo. Ar kas gali pasakyti kitą priežastį, kodėl pasirinkta būtent tokia nuotrauka? Jei nepasiūlys, tuomet laikysiuosi tik ką paskelbtos nuomonės, jog tai yra atviras pasityčiojimas iš žmogaus.


Man nekyla abejonių, kad visi esame gyvenime nufotografuoti ne kartą. Deja, bet juk kartais nuotraukos tiesiog yra negražios - vaizdas išplaukęs, mes patys esame blogai apšviesti, netyčia buvo užmerktos ar primerktos akys, esame padarę keistą ar kvailą judesį ir pan. Tokių nuotraukų paprastai nededame į savo asmens dokumentus, gražius jubiliejinius ar kitus proginius leidinius ar nesiunčiame į Facebook profilį. Juk negražu ir neestetiška, nenorime taip atrodyti ir kito žmogaus nenorėtume tokiu parodyti, nes nesinori skaudinti. O šiuo atveju laikraštis ir portalas deda. Reiškia, jiems nerūpi žmogaus jausmai?


Yra žinoma, kad patyčios - viena iš psichologinio smurto rūšių. Kodėl tyčiojamasi? Ekspertai nurodo, kad smurtas gimdo smurtą, agresija gimdo agresiją. Skubama tyčiotis iš kito, kol niekas nepradėjo tyčiotis iš paties. Jei tai yra vaikas, jis jaučiasi ir įsivaizduoja, kad aplinkiniams atrodo pakankamai tvirtas ir nepažeidžiamas, prie „tvirtų ir nepažeidžiamų" norisi pritapti, norisi būti neatstumtam nuo „kietųjų" grupės. O jei tai pritaikysime žiniasklaidai ir žurnalistams, kurie elgiasi kaip vaikai?


Dažnai pastebima, kad tyčiojasi tie, iš kurių būtų galima laisvai tyčiotis kitiems, t.y., kompleksų kamuoliukai. Tai tik patvirtina tai, ką jau minėjome - tyčiojamasi tam, kad nukreiptum dėmesį nuo savęs. Pabandykime šias specialistų išvadas pritaikyti „Lietuvos žinioms" ir www.lrytas.lt.


Dar labiau, mano numone, apgailėtinas yra naujienų portalas www.alfa.lt, kuris panaudojo tą pačią „Lietuvos žinių" fotografiją skelbdamas žinią apie naujojo FNTT vadovo skyrimą. Tik kažkas dar „papuošė" antraštę ir spalvinga interpretacija apie Dabašinsko ir Palaičio (net vardų ar bent pirmųjų raidžių nepaminėjo) pergalę. Ir jau visiška manipuliacija galima pavadinti visą šio portalo sukurpto turinio pateikimo formą: straipsnio su pavadinimu „Palaičio-Dabašinsko pergalė: konkursą į FNTT vadovo pareigas laimėjo Jucevičius" autoriumi įvardijamas BNS, nuotrauka paimta iš „Lietuvos žinių", o tekste dar įklijuotos dvi nuorodos į „Lietuvos žinių" publikaciją apie mistinį valstybės užvaldymą ir teisėsaugos užvaldymo schemą, kurią pavadinčiau anoniminio autoriaus pasąmonės srauto pagimdytu piešinėliu. Taip sakant, alfa.lt čia lyg ir net nedalyvauja. Čia lyg ir kiti taip rašo ir rodo.


Todėl FNTT tema, mano nuomone, jau kurį laiką dalyje žiniasklaidos priemonių yra ne nušviečiama informaciniuose pranešimuose, o piešiama pasąmonės srautų vaizdiniais (su tekstu ar su nuotraukomis ir schemomis). Ir dar su patyčių elementais.


Negražu ir neprofesionalu.


P.S. Specialistai neretai įvardyja tokias pagrindines patyčių priežastis:
• Noras pritapti prie „stipresniųjų" kompanijos.
• Siekimas nukreipti dėmesį nuo savęs.
• Problemos šeimoje: per mažai meilės, dėmesio, pripažinimo, psichologinis smurtas ir t.t.
• Nuoskaudos, anksčiau ar tuo metu patiriamas psichologinis smurtas.
Taigi, jei pastebėjote kuriame nors leidinyje ar kitoje žiniasklaidos priemonėje patyčių elementus, galima įtarti bent vieną iš šių problemų, kurią turi vyriausiasis redaktorius ar žurnalistas.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-04-03 23:59
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media