2024 m. gegužes 3 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Briedo žurnalistika. Šį kartą – "Kauno dienoje”

2011-07-22
 
Laurio Viksne/BFL nuotr.

Laurio Viksne/BFL nuotr.

 
Noriu tikėti, kad „Kauno diena" ir joje dirbantys žurnalistai nevykdo jokių savo savininko nurodymų ir nebando kaip nors dirbtinai ieškoti priekabių prie žmonių, kurie savo veikla neįtinka savininkui. Bet šiandien mane pribloškė kolegos Arūno Dambrausko „šedevras", kuris vadinasi „Žiegždrių medikės: T.Barštys buvo mūsų pacientas".

Privalau viešai atsiprašyti šiame straipsnyje minimo T. Barščio už tokio lygio „žurnalistiką".

Paskaitęs straipsnį ir pats galvojau, kad gal tai ir būtų rimta tema (o gal daugybė temų apie blogą barštį), jei būtų pateiktas nors koks įrodymas, kad T. Barštys kelia visuomenei pavojų ar padarė nusikaltimą. Deja, bet privatų žmogaus gyvenimą „tyrę" žurnalistai nesurado jokių formalių įrodymų, o pasirėmė pasakojimais ir prielaidomis. Dar juos sulipdė į vieną rašinėlį ir pateikė kaip „tyrimą".

Todėl man visiškai akivaizdu, kad tokiu straipsniu tiesiog pabandyta sukompromituoti verslininką ir politiką T. Barštį. Nei daugiau, nei mažiau.

Tokį scenarijų patvirtina ir pats straipsnio autorius savo „kūrinyje". Matyt, netyčia:

„Buvusi Žiegždrių psichiatrijos ligoninės skyriaus vedėja Romualda Usavičienė atvirai pareiškė: „Ketvirtajame vyrų skyriuje gulėdavo neramūs ligoniai, galintys pasielgti labai ūmiai ir aštriai. Tai buvo potencialiai pavojingų ligonių skyrius. Prisimenu, kad T.Barštys gulėjo ketvirtojo vyrų skyriaus palatoje, prieš pat gydytojų kabinetą. Jis ten gulėjo labai ilgai. Buvo ramus, problemų nekėlė. Paskui jį perkėlė kitur",
- atvirai kalbėjo ji."

Beje, straipsnyje radau daug įdomių prielaidų, apie kurias kalba ir pats žurnalistas. Deja, jų patvirtinti niekaip negalėjo. Todėl iškeltas vienintelis faktas - žmogus gydėsi ligoninėje. Visa kita - bandymas įteigti skaitytojui vienintelę mintį: „blogas tas Barštys, oi blogas žmogus".

Apmaudu dėl tokio lygio „žurnalistikos". Man ji primena KK ir paskutinių instancijų tipo laidas, dėl kurių TV3 buvo pripažinta neetiška žiniasklaidos priemone.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2011-07-22 12:07
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

F.Kafka

2011-07-26 20:31

Malonu, kad į situaciją sureagavo Dainius Radzevičius. Tačiau šį tekstą supratau tik kaip asmeninę nuomonę. O kur vieša LŽS pozicija? Kas apgins "Kauno dienos" redaktorius, kuriuos savininkas grasina atleisti iš darbo todėl, kad jie atsisakė laužyti įstatymus ir žurnalisto etiką?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Dovilė Kamarauskienė

2011-07-22 15:38

Dainiau, štai kas vyksta, kai LŽS leidžia sau nereaguoti į savininkų spaudimą žurnalistams. Mano istoriją turbūt prisimenate - ir man "Kauno dienoje" buvo daromas spaudimas apkaltinti nusikaltimu žmogų, neturint jokių įrodymų, kad jis tai padarė. Apie tai LŽS buvo informuota oficialiai. Istorija kartojasi. Tik šįkart žurnalistui neužteko savigarbos nerašyti neįrodomų ar sunkiai įrodomų faktų (pagarba redakcijos vadovams, nusišalinusiems nuo to laikraščio numerio), o aš išėjau švaria sąžine. Manau, kad LŽS kartais turėtų labiau įsigilinti ir į tokias "smulkmenas", kaip jai pasirodė mano atvejis, nes moralinės pagalbos nesulaukiau. Ir ar dar galvojate, kad Lietuvoje spauda tokia laisva, kaip teigėte neseniai TV laidoje? Manau, kad tai kas prasidėjo "Kauno dienoje" ją perėmus bankininkui, LŽS tikrai turėtų rūpėti.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media