2024 m. gegužes 3 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: „Respublika" vėl skelbia karą. Šį kartą - labiausiai nepriklausomai žiniasklaidai

2011-06-29
 
 
„Respublikos" žurnalistė Olava Strikulienė šiandien dalinasi savo įžvalgomis apie menamą karą straipsnyje-komentare „Slaptasis karas prieš Lietuvą". Šį kartą visuomenei siunčiama žinia apie vos ne naują Kryžiaus karą prieš Lietuvą, kuriame dalyvaujantys „priešai" - užsienio kapitalo valdomos žiniasklaidos priemonės.

Akivaizdu, kad tokio stiliaus rašinys - dar vienas V. Tomkaus valdomos medijų grupės atsakas į viešai pasklidusias Wikileaks žinias apie galimai neskaidrią kai kurių lietuviškų žiniasklaidos priemonių grupių veiklą. Taikinyje buvo ir „Respublikos leidinių grupė". Mano galva, straipsnio pati pradžia yra daugiau nei spekuliatyvi, bet galite ją paskaityti:

„Lietuviško kapitalo valdoma Lietuvos žiniasklaida patyrė netikėtą užsieniečių konkurentų ataką. Norvegijos kompanijai „Schibsted ASA" priklausančiame dienraštyje „15 min." išspausdintas rašinys, kuriame remiamasi „WikiLeaks" duomenų bazėje rasta JAV ambasados Vilniuje ataskaita. Formuojama nuomonė, kad ši ataskaita neva atskleidžia lietuviško kapitalo žiniasklaidos korupcinius ryšius."

Sunku ką nors daugiau ir komentuoti, bet tituliniame „Respublikos" puslapyje atsidūrė kolegos: Monika Garbačiauskaitė, Artūras Račas, Rolandas Barysas, Tomas Balžekas. Visi jie vadovuja įtakingoms ir bene kokybiškiausioms Lietuvos žiniasklaidos rinkoje priemonėms: DELFI, „15 minučių", BNS, „Verslo žinios". Kolegų vadovaujamoms medijoms bandoma priekaištauti neva dėl neteisingų vertybių propagavimo:

„Gal užsieniečiai, skverbdamiesi į Lietuvos žiniasklaidos rinką, tikrai ketina išmokyti lietuvius kokių ypatingų vakarietiškų vertybių? Teisingos orientacijos? Tarkime, lietuviškai leisdami žurnalą „Cosmopolitan"? Tokių iliuzijų turėti neverta."

Mano pasiūlymas „Respublikos leidinių grupei" labai paprastas - savas vertybes galėtų skaidriau deklaruoti ir pati „Respublika" bei bulvarinis leidinys „Vakaro žinios", kuris priklauso tai pačiai medijų grupei. Jų propaguojamos „Olialia pupytės" man irgi nelabai panašios į nacionalines vertybes.

P.S. Atsiprašau, bet man ši publikacija panaši į šizofreniją. Viena vertus, bijoma užsienio kapitalo, kita vertus, ta pati „Respublikos" kompanija gražiai bendradarbiauja su Švedijos „Seb banku" platindami ir reklamuodami „Laisvalaikio" kortelę. Šita grupė pati platina nemokamai savo leidinį „laisvalaikis", o „15 minučių" kaltina, kad šie dempinguoja, nes yra platinami nemokamai. Tačiau apie tai Olava Strikulienė nerašo. Gal dar parašys?
Paskutinį kartą atnaujinta: 2011-06-29 16:58
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media