2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Redaktoriaus žodis

*print*

Archyvas :: "Lietuvos žiniasklaidos enciklopedija" - žurnalistams labai reikalinga

2016-02-22
 
Vytautas Žeimantas

Vytautas Žeimantas

 

Vytautas Žeimantas

 

Pernai, gruodžio 10 dieną mūsų svetainėje paskelbiau straipsnį "Lietuvos žiniasklaidos enciklopedijoje" jau daugiau kaip 500 straipsnių, skirtų kolegų personalijoms!".  Dabar jau antraštėje puikuojasi  skaičius "700". Tai daug, ar mažai? Ar ne per lėtai dirbama?

Paskaičiavau, kad vidutiniškai per darbo dieną spėju paruošti po 4 straipsnius. Aišku, jų galėtų būti ir daugiau. Nes viskas priklauso ne tik nuo to, kaip aš suksiuos, bet ir kolegų aktyvumo. O čia norėtųsi didesnio bendradarbiavimo.

Bet kol kas yra, kaip yra - 700 straipsnių, skirtų kolegų personalijoms. Tai nemažai. Žengtas dar vienas žingnis, pasiekta tam tikra tarpinė riba, kuri, beje, irgi po truputį tolsta. Pernai enciklopedijos vardyne buvo 2092 kolegų pavardės. Dabar ir šis sąrašas pailgėjo beveik 50 pavardžių, nes atsiranda vis daugiau kolegų, kurie yra verti, kad būtų paminėti mūsų profesijos enciklopedijoje.

Tąkart rašiau, praeitas ketvirtadalis kelio. Šiandien galiu pasakyti, kad beveik trečdalis kelio jau įveikta. Taigi, dar dirbti pasiraitojus rankoves, ir dirbti.

Per tą laiką LŽS internetinėje svetainės rubrika "Lietuvos žiniasklaidos enciklopedija" susilaukė naujų skaitytojų komentarų į kuriuos jaučiu pareigą atsiliepti.

Antai kolega Povilas (2016-01-04) rašo: "Geram darbui nėra pabaigos, bet ji vis tiek artėja. Pasigendu kai kurių vertų būti šioje enciklopedijoje kolegų: Bernardo Aleknavičiaus (pirmojo Vinco Kudirkos premijos laureato), Nijolės Baužytės (vien jau už populiarią TV laidą "Mūsų miesteliai"), Viliaus Baltrėno ("Gimtasis kraštas"), Eglės Bučelytės ir Dariaus Lukoševičiaus (TV žmonių per Sausio 13-ąją), veteranų Aleksandro Remeikio ir Vlado Stankevičiaus, klaipėdiečio redaktoriaus ir fotografo Antano Stanevičiaus. Linkiu sėkmės ir sveikatos naujaisiais 2016 metais."

Galiu gerb. Povilą nuraminti - visi šie žurnalistai yra įrašyti į enciklopedijos vardyną. Taigi - nepamiršti. Kitas kausimas, kodėl apie juos dar nėra paruoštų straipsnių.  Atsakymas paprastas - kai jie pateiks apie save informaciją, tada ir atsiras straipsnis.

Primenu vieną iš pagrindinių mūsų enciklopedijos leidimo principų - gyvieji prisistato patys. Laukiame.

 Kita problema - mirę kolegos. Jau yra paruošta nemažai straipsnių apie mirusius kolegas. Šį darbą tęsiu.  Tačiau vienas čia visko nenuveiksiu. Galiu pasidžiaugti, kad jau apie kelioliką Anapilin išėjusių žurnalistų parašė kolegos  Adolfas Strakšys, Antanas Anskaitis, Jonas Laurinavičius, Algis Juozas Kusta, Elena Sliesoriūnienė, Algirdas Matulevičius ir mano brolis Liubomiras Viktoras Žeimantas.

Turiu didelį prašymą: nepamirškime kartu su mumis dirbusių ir Anapilin išėjusių kolegų. Būtų didelė parama, jeigu apie juos parašytų jų kolegos, bendradarbiai.

Kolega Antanas (2016-02-21) rašo: "Gerai, kad šitą enciklopediją pradedate nuo 1988 metų, nuo Atgimimo. Juk tuo metu atsirado labai daug naujų Sąjūdžio leidinių. Visa tai turi atsispindėti ir enciklopedijoje".

Kolegai Antanui galima tik pritarti. Jei mes dabar neaprašysime visos Atgimimo laikotarpio saudos, tai vėliau bus sunkiau tai padaryti. Tuomet sąjūdiečiai daugiausia leisdavo laikraščius.  Taigi, tai mūsų kolegės Genovaitės Burneikienės rūpestis, nes ji rengia enciklopedijai straipsnius apie laikraščius.

Priminsiu, kad "Lietuvos žiniasklaidos enciklopediją" rengia tik trys žmonės. Kolegė Genovaitė Burneikienė rengia straipsnius apie laikraščius, kolega Vytas Urbonas - apie žurnalus ir kitas žiniasklaidos priemones, žurnalistų rengimo įstaigas, žiniasklaidos organizacijas, konkursus bei apdovanojimus, pagrindines žiniasklaidos sąvokas, o šių eilučių autorius - apie žurnalistus ir žiniasklaidos darbuotojus.

Kolegė Janina (2016-02-21) kelia kitą problemą: "Sąjūdžio spaudą manau bus galima susirankioti. Bet kaip bus su nelegaliai leista periodika? Disidentai, kunigai ją pogrindyje leido. Kas suskaičiuos tuos, kurie tai darė?".

Manau, kad šios enciklopedijos leidimas sudaro palankias sąlygas kuo išsamiau aprašyti pogrindinės, disidentinės periodinės spaudos leidėjus, autorius, platintojus.  Suprantu ir sunkumus - antisovietinės, disidentinės spaudos leidėjai ir platintojai buvo persekiojami, žiauriai baudžiami, kalinami lageriuose ir kalėjimuose, tremiami. Todėl viskas buvo daroma slaptai nuo valdžios, tekstai pasirašomi slapyvardžiais. Tai apsunkina paieškas, tikslų asmenų nustatymą.  Tačiau šį darbą būtina dirbti. Džiugu, kad jau šiai enciklopedijai yra paruošta per porą dešimčių straipsnių, skirtų pogrindinės spaudos darbuotojams. Tikiuosi, jų bus ir daugiau. Norėtųsi, kad būtų aprašyti visi pogrindinės periodinės spaudos bendardarbiai, jiems netaikant bendrų reikalavimų, kuriuos paaiškiname LŽS svetainėje esančiu straipsniu "Kas gali patekti į "Lietuvos žiniasklaidos enciklopediją?".

Kolegė Aldona (2015-12-09) klausia: "O kaip bus su žurnalistais - politikais? Žurnalistiką baigė Dalia Teišerskytė, Artūras Zuokas. Iš pradžių jie dirbo žurnalistais. Ar jie pateks į enciklopediją?"

Dažnas žurnalistas paragauna ir politiko duonos. Tačiau mes juos, ypač baigusius žurnalistiką,  vis tiek laikome žurnalistais. Straipsniai apie D. Taišerskytę ir A. Zuoką jau paruošti.

Enciklopedija - specifiškas leidinys. Jis reikalauja tikslumo, konkretumo, kaip sakoma - enciklopedinio stiliaus. Ne kiekvienas kolega tokį stilių yra įvaldęs. Deja, kartais gaunu ir labai išpūstų, smulkmeniškų, mažareikšmiais faktais pripildytų, net poetizuotų tekstų.

Atsiuntę „paklodes" ar nutylėję būtinus faktus, turbūt mano, kad prasmuks. Neprasmuksta. Tenka susirašinėti, prarasti laiką. Todėl vėl noręčiau priminti - rašant apie save enciklopedinį straipsnį neišradinėkime dviračio. Viskas, ko reikia parašyta LŽS svetainėje straipsnyje „Kaip parašyti straispnį „Lietuvos žiniasklaidos enciklopedijai". 

Suprantu, kad kolegoms, pradėjus apie save rašyti, iškyla daug klausimų. Dažniausias iš jų - ką rašyti ir ko nerašyti. Personalinis straipsnis enciklopedijoje - tai ne skupulinga ataskaita prokuratūrai ar mokesčių inspekcijai. Čia žmogus laisvas pasirenkant skelbtinus faktus. Bet kai kuriuos faktus parašyti būtina. Tai PAVARDĖ, VARDAS, GIMIMO DATA IR VIETA, ŽURNALISTINĖ VEIKLA. Kitkas (pasiekimai politikoje, švietime, sporte ir kitur, darbas ne žiniasklaidoje) - jau rašančiojo pasirinkimas. Apie labai tolimas nuo žiniasklaidos veikas galima ir nerašyti. Be to reiktų pasverti faktų reikšmingumą.  

Tikiuosi, kad LŽS svetainės rubrika  "Lietuvos žiniasklaidos enciklopedijai" toliau skatins Jūsų, gerbiamieji kolegos, aktyvumą. Juk enciklopediją užpildys straipsniai, kuriuos teks mums su Jumis parašyti.

Mūsų laukia rimtas ir visiems reikalingas darbas. Padėkime vieni kitiems ir tada galėsime visi džiaugtis sėkminga pabaiga. „Lietuvos žiniasklaidos enciklopedija" turi būti fundamentalus leidinys.

 

 

Rubrika Redaktoriaus žodis yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-07-01 11:55
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Buvęs studentas

2016-03-07 10:58

Tarp paruoštų straipsnių nematau savo daugelio bičiulių iš 2003 metų VU žurnalistikos laidos. Kur jie?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Gražina

2016-03-06 14:26

Jau laikas,Vytautai, eiti į spaustuvę

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

J.D.

2016-03-04 08:53

Žurnalistų enciklopedija - tai puiku. Nuvalykime nosį rašytojams.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media