2024 m. balandžio 29 d., Pirmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Kurkime redakcijų vidaus etikos taisykles

2016-06-01
 
Viktoras Trofimišinas

Viktoras Trofimišinas

 

Viktoras Trofimišinas

LŽS Etikos komisijos pirmininkas

Viešosios informacijos rengėjai privalo turėti vidaus tvarkos taisykles ir (ar) vidaus etikos kodeksus. Bent viename iš šių viešosios informacijos rengėjo patvirtintų dokumentų turi būti nustatytos žurnalisto teisės, pareigos, atsakomybė, tarnybiniai santykiai, taip pat žurnalisto apsauga nuo galimo jo teisių suvaržymo. Ši nuostata įtvirtinta Visuomenės informavimo etikos kodekso 60 straipsnyje. Atitinkamą įpareigojimą viešosios informacijos rengėjams nustato ir Visuomenės informavimo įstatymo 23 straipsnis.

Etikos standartų įgyvendinimą konkrečioje redakcijoje nusakantis dokumentas turi supažindinti darbuotojus su leidinio misija, tikslais, paaiškinti, kurios vertybės laikomos svarbiausiomis, koks elgesys netoleruotinas, o koks priimtinas, kaip išvengti interesų konfliktų ir kt. Toks dokumentas leistų redakcijai, jos darbuotojams geriau suvokti savo misiją visuomenėje, parodytų, kad redakcijai rūpi atsakomybė ir profesionalumas, skaidrintų redakcijos veiklą, prisidėtų prie konkrečios žiniasklaidos priemonės atskaitingumo didinimo, reputacijos.

Savo etikos kodeksus yra parengusios ir viešai paskelbusios vos keletas redakcijų: televizija TV3 (2011 m.), radijo stotis „Laisvoji banga" (2012 m.), naujienų agentūra BNS (2013 m.), naujienų portalas Delfi (2013 m.).

Profesinės etikos standartų kūrimas yra imlus kūrybinis procesas, reikšmingas ne vien rezultatais (dokumento parengimu), bet ir galimybėmis diskutuoti apie profesionalumo svarbą, būtinybę, dalytis dvejonėmis, kelti probleminius klausimus, susijusius su žurnalistinio darbo specifika konkrečioje srityje, aplinkoje, redakcijoje.

Lietuvos žurnalistų sąjungos Etikos komisija ragina kolegas imtis iniciatyvos kuriant redakcijose vidaus tvarkos taisykles ir (ar) vidaus etikos kodeksus, kartu parodant susirūpinimą stiprinant profesionalumą, gerinant žiniasklaidos kokybę.

 

 

Rubrika Savaitės tema yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-06-30 12:13
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media