2024 m. balandžio 27 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: ES Teisingumo Teismas nusprendė, kad paskelbęs internete nuorodą į kūrinį netampi „piratu“

2014-02-15
 
Vytautas Žeimantas. Klaudijaus Driskiaus nuotrauka

Vytautas Žeimantas. Klaudijaus Driskiaus nuotrauka

 

Vytautas Žeimantas

 

Internetas su visomis savo techninėmis ir kitomis galimybėmis ne tik vis labiau veržiasi į mūsų namus. Jis sukelia vis naujų klausimų ir žurnalistų veikloje, ypač kai norisi iš interneto ką nors pacituoti ar pakomentuoti. Daug neaiškumų ir su nuorodų rašymu, jų vartojimu.

Dažnai susimąstai, kada tu dirbi teisiškai aprobuotame lauke, kada tave gali suvilioti klystkeliai, į kuriuos įžengus, žiūrėk, ir net nepajusi, kai tau prikabins kokią nors nemalonią etiketę, ar net pavadins „piratu".

Dabar bent jau vienu atveju reikalai paaiškėjo, nes turime teisminį precedentą. Ir rimto teismo sprendimą. Neseniai Europos Sąjungos Teisingumo teismas priėmė sprendimą dėl internetinės nuorodos, suteikiančios prieigą prie saugomų kūrinių, naudojimo.

Šiame sprendime teigiama, kad norint paskelbti nuorodą į kitoje interneto svetainėje esantį ir laisvai prieinamą kūrinį, to kūrinio autoriaus teisių savininko sutikimas nereikalingas.

Šis ES Teisingumo teismo sprendimas buvo priimtas, kuomet į jį kreipėsi Švedijos apeliacinis teismas, prašydamas išaiškinti laikraščio ir interneto svetainės Göteborgs-Posten ir interneto svetainės Retriever Sverige, kuri pateikė nuorodas į minėto laikraščio straipsnius, ginčą. Retriever Sverige administruoja interneto svetainę, kurioje jos klientams pagal poreikius pateikiami galimų spragtelėti internetinių nuorodų į kitose interneto svetainėse paskelbtus straipsnius sąrašai.

Pasak Göteborgs-Posten, spragtelėjęs vieną iš šių nuorodų klientas aiškiai nesupranta, kad yra perkeliamas į kitą svetainę, kurioje gali susipažinti su dominančiu kūriniu. Retriever Sverige savo ruožtu teigė, jog klientui aišku, kad spragtelėjęs vieną iš šių nuorodų jis patenka į kitą svetainę.

Tokia buvo ginčo esmė. Dabar šiame ginče, tikėkimės, padėtas jau paskutinis taškas.

„Iš esmės toks teismo sprendimas tik patvirtino jau susiformavusią interneto vartojimo praktiką. Nuo pat interneto atsiradimo nuorodos yra neatskiriama jo dalis ir yra visiškai įprasta svetainėse skelbti nuorodas į kitas svetaines. Dabar Europos Sąjungos Teisingumo Teismas patvirtino, kad tam nereikalingas autoriaus teisių turėtojo sutikimas", - šią situaciją komentavo AAA Law advokatas ir partneris Andrius Iškauskas.

Jo komentaru, paskelbtu AAA Law svetainėje, negali netikėti, nes Andrius Iškauskas atstovauja solidžią didelę patirtį turinčią tarptautine įstaigą, turinčia savo atstovus ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Jau per 20 metų Lietuvoje veikiančią AAA Law tarptautinis žurnalas „Managing Intellectual Property" nuo 1999 m. kasmet skelbia viena iš geriausių įmonių Baltijos valstybėse, dirbančių prekių ženklų, patentų ir autorinės teisės srityse. „AAA Law" dirbantys advokatai, Europos patentiniai patikėtiniai ir teisininkai teikia konsultacijas, rengia teisinius dokumentus, atstovauja klientų interesams ikiteisminėse ir Europos Sąjungos institucijose bei teismuose. 2010 m. advokatų kontora tapo tarptautinės organizacijos European Law Firm nare.

Kaip teigia Andrius Iškauskas, dažnai konsultacijos kreipiasi asmenys, norintys savo interneto svetainėse ar socialinėse paskyrose paskelbti nuorodas į kitas svetaines, kur, jų manymu, gali būti įdomus jų skaitytojams turinys. Tačiau tai darydami be tų svetainių savininkų sutikimo, baiminasi pažeisti autorių ir gretutinių teisų įstatymą. Šis teismo sprendimas įgalino kelti galimas spragtelėti nuorodas visiškai legaliai.

Be to svarbu pabrėžti, kad šiuo atveju kalbama tik apie nuorodas į legalų turinį, o nuorodų į nelegalų turinį, pavyzdžiui, filmus ar muziką, teismas nereabilitavo. Atvirkščiai, teismui pripažinus, kad nuorodų skelbimas yra kūrinio padarymas viešai prieinamu, nuorodas į nelegalius kūrinius skelbiančios svetainės  atsidurs dar sudėtingesnėje padėtyje.

Internetas geras talkininkas žurnalistui. Tikėkimės, kad jo sparti pažanga, vis labiau tobulėjanti įvairių ryšių, informacijos gavimo ir perdavimo tvarka irgi įgaus teisinį pagrindą. Gerai, kai teisininkai neatsilieka nuo technikos progreso keliamų uždavinių. Žurnalistų darbe mažiau lieka neaiškumų, painiavos.

 

Rubrika "Savaitės tema" yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-02-17 10:24
 
 

Komentarai (5)

Jūsų el. paštas

armanis

2014-03-17 21:59

http://payvigo.com/?task=12267

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Taip

2014-03-06 18:16

Dabar vogti idėjas, mintis, raštus yra įprasta.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

L/G.

2014-02-28 13:18

Piratavimas - tai kaip užkrečiama liga.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Donatas

2014-02-19 08:51

Tai kodėl būna taip, kad rodoma visiems prieinama informacija, o šalia rašoma, kad be raštiško leidimo jos imti negalima?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Aldona

2014-02-18 10:59

Teisingas sprendimas.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media