2024 m. balandžio 28 d., Sekmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Žurnalistų kūryba Vilniaus tarptautinėje knygų mugėje

2014-02-26
 
Kolega Vytautas Barauskas su nauja autorine knyga. Šalia Baltarusijos leidyklos „Edukacija i vychavane“ marketingo skyriaus viršininkė Oksana Samoilova ir Vytautas Žeimantas

Kolega Vytautas Barauskas su nauja autorine knyga. Šalia Baltarusijos leidyklos „Edukacija i vychavane“ marketingo skyriaus viršininkė Oksana Samoilova ir Vytautas Žeimantas

 

Vytautas Žeimantas

 

Ką tik užsidarė 15-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė. Mano nuomone tai bene reikšmingiausiais metų renginys Lietuvos kultūros pasaulyje. Mugė tapo pagrindinę leidėjų, autorių ir skaitytojų susitikimų ir bendravimo vieta. Džiugu, kad tokios mugės yra orientuotos į skaitytoją, joje svarbiausia - knygos ir kultūriniai renginiai, diskusijos ir naujos pažintys, autoriai ir skaitytojai. Mugės sėkmę skatina ir gausus jos dalyvių ratas - leidyklos, knygų prekybininkai, mokslo institutai, aukštųjų mokyklų leidybos centrai, visuomeninės organizacijos, kultūros centrai, žiniasklaidos priemonės, muziejai ir galerijos, kitkas. Ją organiškai papildo, praplečia tarptautiniu patyrimu įvairių užsienio šalių kolektyviniai stendai, kuriuose šiemet savo knygas pristatė Vokietijos, Baltarusijos, Latvijos, Lenkijos ir Rusijos knygų leidyklos. Iš Baltarusijos atvažiavo net dešimt knygų leidėjų ir platintojų organizacijų. 

Šiemet knygų mugė buvo skirta klasikinei literatūrai ir Kristijono Donelaičio 300-ioms gimimo metinėms.

Klasikinės knygos, anot M. Prusto,  optikos instrumentas, be kurio negalėtume patys savęs matyti, negebėtume perskaityti to, kas mumyse yra. Tai mūsų kultinės knygos apie mus pačius, tai knygos visiems gyvenimo atvejams, visiems istorijos momentams. Laisvė, meilė, žmogus, vertybės, išgyvenimai, orumas, garbė ir dar daug tiesų sugula į sakinius, kuriais prabyla ištisos kartos - puslapiais, pastraipomis ar atskirais žodžiais atmintinai cituodamos amžinas, laiko patikrintas knygas.

Kas yra klasikinė literatūra kiekvienam iš mūsų? Koks yra mūsų sąmonės lobynas? Kiekvienas mūsų gali sudaryti savo kultinių knygų sąrašą. Tuo ir žavus pasaulis, kad jis margas.

Ar mes skaitome tas pačias knygas ir ką jos pasako apie mus?- apie tai kvietė diskutuoti 15-oji Vilniaus knygų mugė.

Mane, kaip žurnalistą, mugėje domino ir kitas dalykas - koks mūsų kolegų indėlis į šią mugę? Ar turėjo kuo pasigirti žurnalistai mugėje?

Ryškiausia naujiena - žurnalisto ir LRT laidų vedėjo Andriaus Tapino fantastinis nuotykių romanas "Vilko valanda" (leidykla "Alma littera") paskelbtas akcijos "Metų knygos rinkimai 2013" nugalėtoju suaugusių kategorijoje.

Jau pirmąją mugės dieną prie Baltarusijos stendų sutikau kolegą Vytautą Barauską. Rankose jis turėjo naują autorinę knygą, kurią į mugę atvežė Baltarusijos leidykla „Edukacija i vychavane" (Edukacija ir auklėjimas).  

- Tai trečioji užsienio mažiesiems skaitytojams išleista mano knyga. Eilėraščių knygą vyresnio amžiaus vaikams „Žalieji ežerai" rusų kalba 150 tūkstančių tiražu išleido Maskvos leidykla "Malyš". Iki mokyklinio amžiaus vaikams eilėraščių knygą „Mažųjų lopšinė" armenų kalba išleido viena Jerevano leidykla. Dabar štai baltarusių kalba Minske išėjo mano eilėraščių ir pasakų rinkinys „Užteka danguje saulė", - sako kolega Vytautas Barauskas.

-Na, tai užsienyje išleisto knygos. O koks derlius namuose? - teiraujuos naudodamasis proga.

- Įvairaus amžiaus Lietuvos vaikams leidykla „Vaga" išleido penkias mano knygutes. Eilėraščių trilogiją „Meilės lyriką" ir dar tris įvairaus žanro knygas pateikiau ir suaugusiam skaitytojui. Šiais metais, savo 80-čio proga, skaitytojams pateiksiu poezijos rinktinę ir antrą aforizmų ir sentencijų tomą "Įskiepyti žodžiai". Dar vis nenutraukiu bendradarbiavimo ir su kompozitoriais. Su Mikalojumi Noviku, Vytautu Šiškausku ir Algiu Frankoniu šiais metais jau parašėme septynias dainas, - sako Vytautas Barauskas, Lietuvos žurnalistikai atidavęs visus savo darbingus metus, o dabar aktyvus LŽS Senjorų klubo Tarybos narys. 

- Su Vytautu Barausku gera dirbti. Į šią knygą kartu su autoriumi sudėjome jo eilėraščius ir pasakas, kurias jis spausdino vaikų žurnale „Veselka", - sako prie Baltarusijos stendų sutiktas leidyklos „Edukacija i vychavane" direktorius Nikolajus Supranovičius.

Ši leidykla leidžia ir kito mūsų kolegos - Jeronimo Lauciaus knygas. Mugės stenduose randu Jeronimo Lauciaus baltarusių kalba išleistas knygas „Atsisveikinimas su depresija", „Depresija - mano viešnia" ir „ Rašau, nes man skauda". Šios kolegos knygos jau buvo pristatytos LŽS svetainėje, todėl dėl jų nesiplėsiu.

- Su Baltarusių leidyklomis jau seniai sėkmingai bendradarbiauju. Šiemet į Vilniaus knygų mugę baltarusiai atvežė net šešias mano knygas. Tris išleido leidykla „Edukacija i vychavane", tris - leidykla „Pačatkovaja škola" (Pradinė mokykla - V.Ž.). Minske žadu išleisti ir daugiau savų knygų, - sako žurnalo „Žvaigždutė" redaktorius, LŽS Senjorų klubo narys Jeronimas Laucius.

Daug naujų žurnalistų knygų randu ir kituose mugės stenduose.

Leidykla „Baltos lankos" išleido televizijos žurnalistės Gražinos Sviderskytės knygą „Darius ir Girėnas: istorija ir legenda"

Leidykla „Tyto alba" išleido dvi žurnalisčių knygas - Eglės Digrytės „Laiškai iš Kabulo" ir Lauros Mintijos Černiauskaitės „Žiema, kai gimė Pašiauštaplunksnis".

Leidykla „Alma litera" irgi išleido kelių žurnalistų knygas - Algimanto Čekuolio „Generolo Sena Karvė istorija", Audronės Urbonaitės „Žydiškų daiktų kambarys".

LEU leidykla „Edukologija" - žurnalistės Gintarės Adomaitytės knygą „Čiobrelių dvaras. Ryčio ir Vakarės nuotykiai".

Leidykla „Charibdė" - žurnalisto Arkadijaus Vinokuro knygą „Tadas ir Misteris Arkadas: Mano Lietuva".

Leidykla „Versus aureus" - žurnalisto Aleksandro Matonio knygą „Gabrieliaus karai. Lietuvių specialiųjų operacijų pajėgų ir „Aitvaro" istorija".

Gražiai mugėje pasirodė irLŽS Kelionių ir pramogų klubo nariai, kurie kasmet tradiciškai joje pristato savo kūrybą. Šie metai - ne išimtis. Mugės dalyvius su savo naujausia knyga „Pas kunigą ir detektyvą - psichologo kabinete" supažindino Genovaitė Bončkutė-Petronienė. Kaip ir visose savo kūriniuose, autorė gvildena sudėtingas psichologines situacijas, į kurias patenka šių dienų žmogus.

Ką tik pasirodžiusi nauja praėjusiųjų metų Mato Šalčiaus premijos laureatės Kristinos Stalnionytės knyga „Šuarų žemė" gimė po autorės kelionės į Pietų Ameriką, kurios metu buvo aplankyta Ekvadoro ir Peru pasienyje gyvenanti šuarų gentis. Leidinys gausiai iliustruotas, jame pateikiama gausybė daugeliui iki šiol negirdėtų geografinių, istorinių, etnokultūrinių duomenų.

Daug klausytojų sutraukė albumo „Vanduo - tai gyvybė: Vidmanto Urbono žygis pasaulio ežerais" pristatymas. Organizuojant šį žygį, daug prisidėjo Kelionių ir pramogų klubo narys Vytautas Bukauskas. Nufilmuotoje ir apie šį žygį pasakojančioje medžiagoje gausu informacijos apie tas šalis, per kurias plaukė mūsų garsusis plaukikas.

Nors mugėje prabuvau kelias dienas, visos gausybės eksponuojamų knygų negalėjau peržiūrėti. Įsitikinęs, kad galėjau kažko ir nepamatyti.  Jeigu kokios nors žurnalistų knygos nepastebėjau - atleiskite.

Be to, galima pasinaudoti svetainės techninėmis galimybėmis ir komentaruose pristatyti nepastebėtas kolegų knygas.

 

Rubrika „Savaitės tema" yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-03-24 09:44
 
 

Komentarai (8)

Jūsų el. paštas

Jonas

2014-03-27 09:17

Kolegai Vytautui Bagdonui,
Žinoma sutinku, kad rajonuose dirba daug kūrybingų žurnalistų. Klausiate kodėl apie juos nerašoma? Man atrodo čia ieškoti antagonizmo nereikia. Nerašo, nes nežino. Štai kolega V.Bagdonas parašė apie savo kelias knygas, ir mes apie jas sužinojome. O kas trukdė jas ankščiau pristatyti mūsų LŽS svetainėje? Turime savo internetinį laikraštį, naudokimes juo, skelbkime apie savo darbus, rašykime apie kolegas. Tokios sąvokos kaip "provincija" ir neliks.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vytautas Bagdonas

2014-03-25 15:31

Įdomus, išsamus Knygų mugės aprašymas. Tiktai gaila, kad autorius gerbiamas Vytautas Žeimantas apžiūrėjo tik Vilniaus leidyklų knygas ir tose leidyklose išleistas žurnalistų knygas. O juk žurnalistai leidžia knygas ne tik sostinėje, bet ir provincijoje. Pavyzdžiui, toje knygų mugėje dalyvavo ir leidykla "Utenos Indra", ten buvo ir mano parengti du didelės apimties fotografijų albumai vaižgantiška tema: "Nusilenkime Vaižganto Žemei" ir "Vaižgantinių šviesa virš Malaišių". Tokių albumų neimanonma nepastebėti.Ar aš blogesnis žurnalistas už vilniečius? Kažkodėl visur ir visuomet liaupsinami tik vilniečiai žurnalistai, dar kartais paminimi ir kitų didmiesčių atstovai. O rajonuose dirbantys žurnalistai dažniausiai pamirštami...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

NeCentas

2014-03-12 16:12

Pabandyk knygą išleisti, kai kišeneje tik centai barška.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Irgi

2014-03-06 18:14

Šaunuoliai Vytautas Barauskas ir Jeronimas Laucius. Smagu kai lietuvius žurnalistus skaito baltarusiškai.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Foto

2014-03-02 11:01

Meili kolegos žurnalistai, daugumą leidinių, kuriuos knygų mugėje pristatė Fotomenininkų sąjungos Kauno skyrius ir Fotomenininkų sąjunga, buvo galima rasti 5 PENKTOJE salėje D16 "KITOS KNYGOS" stende. Mus draugiškai priėmė "Kitos knygos", dėkojame jiems.
VAGOS stende 5 PENKTOJE salėje B02 stende mugės metu buvo pristatomas leidinys "FOTOGRAFAI - LIETUVOS NACIONALINIŲ KULTŪROS IR MENO PREMIJŲ LAUREATAI". VAGOS stende su mugės lankytojais bendravo ir autografus dalino šio leidinio fotografijų autoriai bei sudarytojai.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Nijolė

2014-03-01 12:59

...buvo karšta knygų atlaiduose. Kelios valandos - lyg bičių avilyje. Negali praeiti pro pažįstamus arba "iš toliau" į juos nusitaikyti fotoakimi... Žinau, "Paulavos respublikoje" buvo Aurelija, Lucija ir Ramunė... Sveikinome pirmąją miksų knygą " i have no teeth" savo lėšomis išleidusią žurnalistę ir semiotikos mokslus kremtančią Miglę Anušauskaitę. Varčiau fotoalbumus ir mačiau kai kuriuos fotomenininkus.Knygos magiškai traukė, bet... Akis paganiusi, visai šeimynai parūpinau "LIetuviškų tradicijų skrynelę", su L. Klinkos linkėjiamis. O norisi džiaugtis visais, dovanojančiais sielą glostantį žodį ir nuostabias kūrybos akimirkas.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vaiva

2014-02-28 13:14

Žurnalistai ne ką blogesni už tuos išgirtuosius rašytojus. Sveikinu.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Foto

2014-02-27 10:12

Mugje buvo ir mūsų fotografų albumų. Ko jie tyli, nepasigiria?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media