2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Lietuvos vadovams – pasaulinio Visuomeninės žiniasklaidos aljanso laiškas dėl LRT

2019-01-24
 
Sally-Ann Wilson

Sally-Ann Wilson

Pasaulio visuomenines žiniasklaidos priemones jungianti organizacija - Visuomeninės žiniasklaidos aljansas - kreipėsi į Lietuvos Ministrą Pirmininką, Seimo Pirmininką ir Seimo narius, reikšdama susirūpinimą dėl šiuo metu Seime teikiamų Lietuvos visuomeninio transliuotojo LRT įstatymo pataisų.
1945-aisiais įsteigtas Visuomeninės žiniasklaidos aljansas (PMA, Public Media Alliance) - didžiausia pasaulio visuomeninės žiniasklaidos priemones jungianti organizacija, kuriai priklauso daugiau kaip 100 narių. „Pripažindama itin didelę visuomeninės žiniasklaidos svarbą demokratinėse visuomenėse, PMA gina ir remia visuomeninės žiniasklaidos organizacijas visame pasaulyje, - rašoma vakar išplatintame laiške Lietuvos vadovams.
PMA duomenimis, pasaulyje vis stiprėja tendencija paversti visuomeninius transliuotojus valstybiniais: „Tą rodo tolydžio stiprėjanti valstybinių institucijų kontrolė, spaudimas ir bandymai griežčiau reglamentuoti visuomeninių žiniasklaidos organizacijų valdymo ir veiklos kontrolę." 
Lietuvos valdančiųjų teikiamame įstatymo projekte siūlomos esminės LRT valdymo modelio pataisos, tarp jų - Valdybos ir ombudsmeno instituto steigimas. 
„Jei šie siūlymai bus įgyvendinti siekiant didesnio šios organizacijos skaidrumo ir veiklos efektyvumo, būtinos tvirtos garantijos, kad bus išsaugota šio visuomeninio transliuotojo autonomija ir nepriklausomumas, ir kad jokie pakeitimai nebus priimti be diskusijų su LRT kaip pagrindine šio proceso dalyve. PMA ragina tuos, kurie svarstys šį įstatymo projektą, suvokti galimus savo veiksmų padarinius LRT nepriklausomumui ir laisvei. Siekimas steigti papildomus kontrolės organus gali reikšti funkcijų dubliavimąsi ir kelti įtampą, o tai retai kada padeda užtikrinti visuomeninių transliuotojų kuriamo turinio nepriklausomumą", - rašoma kreipimesi.
PMA atkreipia dėmesį, kad naujoji įstatymo redakcija numato, jog generaliniu direktoriumi negali būti skiriamas asmuo, turintis profesinės patirties žiniasklaidoje. 
„Tai pavojaus signalas, nes mūsų manymu darbinė patirtis žiniasklaidoje yra esmingai svarbi. Be to, siūlomoje naujoje struktūroje valdymo organų funkcijos ir atsakomybės nėra aiškiai apibrėžtos.Tikėtina, kad tai ne didintų, o atvirkščiai, mažintų LRT valdymo efektyvumą", - pastebi PMA generalinė direktorė Sally-Ann Wilson.
Pasak PMA vadovės, pastaraisiais metais LRT buvo vertinama už lyderystę puoselėjant spaudos laisvę. Todėl vadovaujantis Europos Sąjungos pagrindinių teisių chartijoje ir Europos žmogaus teisių konvencijoje įtvirtintais žodžio laisvės principais labai svarbu užtikrinti, kad visuomeninis transliuotojas ir toliau išliktų nepriklausomas.
„Nepriklausomumo garantijos ypač svarbios atsižvelgiant į faktą, kad šiais metais Lietuvoje rengiami net treji rinkimai", - pabrėžia PMA generalinė direktorė.
Virginija Bunevičiūtė
Atstovė ryšiams su visuomene
S. Konarskio g. 49,
LT-03123 Vilnius
Tel. +3705 236 3240
Mob. +370 686 91963
Faks. +370 5 2363208
lrt@lrt.lt www.lrt.lt
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-02-04 17:59
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media