2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: LRT generalinė direktorė: skubinama LRT įstatymo redakcija užprogramuos neveiksnų LRT valdymą

2018-12-06
 
Monika Garbačiauskaitė-Budrienė

Monika Garbačiauskaitė-Budrienė

Nauja LRT įstatymo redakcija turi būti gerai apgalvota, negali būti priimta skubotai nesulaukus Konstitucinio teismo išvados dėl laikinosios Seimo tyrimo komisijos LRT veiklai tirti ir Seimo verdikto dėl jos parengtų išvadų, kurias Seimas kartą jau yra atmetęs. Taip pat būtų išmintinga sulaukti, kol bus išspręstas LRT kuruojančios institucijos vadovo - Kultūros ministro - klausimas.
Taip komentavo LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė po to, kai LVŽS frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis kartu su kitais LVŽS frakcijos Seimo nariais užregistravo naują Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos įstatymo redakciją.
„Neaišku, kodėl LRT įstatymo pataisos registruojamos skubiai, nelaukiant Seimo ir Konstitucinio Teismo verdiktų. Tai gali reikšti, kad patys valdantieji abejoja ir laikinosios LRT komisijos teisėtumu, ir jos išvadomis, ir siekia bet kokia kaina pakeisti dabartinį LRT valdymo modelį, nors nei Europos transliuotojų sąjunga, nei kitos tarptautinės institucijos nėra pasakiusios, kad LRT valdymo modelis yra blogas.
Parengta nauja LRT įstatymo redakcija turi daugybę diskutuotinų nuostatų, pavyzdžiui, reikalavimai LRT tarybai, kurie kritiškai susiaurintų ratą žmonių, galinčių į ją pretenduoti. Konstitucinis Teismas savo nutarimuose ne kartą yra pasakęs, kad valstybės įsteigtas visuomeninis transliuotojas tik tuomet gali būti pagrįstai laikomas visuomeniniu, kai susideda ne iš valstybės pareigūnų ar tarnautojų, bet iš asmenų, kuriuos pagrįstai galima vadinti visos visuomenės, o ne kokių nors interesų grupių. LRT tarybos nariai turi išreikšti visos visuomenės interesus ir atstovauti kuo platesniam socialiniam spektrui. Įstatymo projekte taip pat apstu mikrovadybinių nuostatų", - sakė M. Garbačiauskaitė-Budrienė.
LRT generalinė direktorė sako, kad skubotai parengta ir neapgalvota nauja LRT įstatymo redakcija užprogramuos neveiksnų LRT valdysenos modelį. „Valdantieji reaguoja į visuomenės kritiką dėl politizavimo, tačiau skuba ir teikia kitus neapgalvotus pasiūlymus, kai reiktų sustoti ir gerai išdiskutuoti su ekspertais, žurnalistais, visuomene, juk kalbame apie nacionalinį transliuotoją. Tokios diskusijos kol kas vyksta ne valdančiųjų, o visuomenine iniciatyva".
Naujoje redakcijoje aptariamas valdybos atsiradimas, nors Europos transliuotojų sąjunga ir kitos tarptautinės institucijos rekomenduoja stiprinti esančias priežiūros institucijas, nekuriant naujų darinių.
Taip pat Vyriausybė vis dar nėra atsakiusi į Europos Tarybos perspėjimą (nuoroda į perspėjimą čia).
„Neišsklaidę Europos institucijų abejonių dėl savo ankstesnių iniciatyvų, valdantieji jau imasi naujų. Nesakome, kad nereikia taisyti LRT įstatymo, tačiau skubėdami galime padaryti nebepataisomos žalos", - sakė M. Garbačiauskaitė-Budrienė.
Virginija Bunevičiūtė
Atstovė ryšiams su visuomene
S. Konarskio g. 49,
LT-03123 Vilnius
Tel. +3705 236 3240
Mob. +370 686 91963
Faks. +370 5 2363208
lrt@lrt.lt www.lrt.lt
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-02-04 18:01
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Jurgis

2019-02-01 17:36

Šioje nuotraukoje Monika tarytum Marytė Melnikaitė: kankinkit, budeliai, smarkiau - iškęsiu, nedejuosiu!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Klausimas

2018-12-29 14:35

Ar ne dėl savęs susirūpino generalinė?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media