2024 m. gegužes 3 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Televizija

*print*

Archyvas :: Speciali LRT programa Valstybės atkūrimo dienai

2015-02-14
 
 

Vasario 16-ajai, Lietuvos valstybės atkūrimo dienai, nacionalinis transliuotojas parengė specialią šventinę programą. Valstybės atkūrimo dienos išvakarėse kviečiame žiūrėti Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų įteikimo iškilmes. Tiesioginės  transliacijos iš Lietuvos Respublikos Prezidento rūmų pradžia - sekmadienį, vasario 15 d. 15 val.

 

Vasario 16-ąją, pirmadienį, 12 val. - trijų Baltijos valstybių vėliavų pakėlimo ceremonija (tiesiogiai per LRT radiją ir LRT televiziją).

 

Nuo 12.30 val. - šv. Mišių Vilniaus arkikatedroje tiesioginė transliacija (per LRT radiją, LRT televiziją ir LRT Klasiką).  

 

14 val. - minėjimas prie Lietuvos Nepriklausomybės signatarų namų (tiesiogiaiper LRT radiją ir LRT televiziją).

 

14.30 val. - režisieriaus Algio Kuzmicko filmo „Atiduok Tėvynei, ką privalai" premjera (per LRT televiziją) http://youtu.be/fX8hRuGYl7M.

 

Ką darytum,  jei gyventi liktų tik viena diena? „Atiduok Tėvynei, ką privalai" - šie partizanų bunkeryje rašomąja mašinėle atspausdinti žodžiai tapo nuostata tiems, kurie niekada nesusitaikė su prarasta Lietuvos nepriklausomybe. Filme pasakojama apie vieną svarbų pokario partizanų kovų epizodą. 1949-ųjų žiemą Radviliškio rajone, Mėnaičių kaime, Stanislovo Mikniaus sodyboje įrengtame bunkeryje įvyko visos Lietuvos partizanų vadų suvažiavimas. Šiame bunkeryje buvo sukurta Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio politinė Deklaracija, vadų priimta ir pasirašyta 1949 metų vasario 16 dieną.  Šio įvykio liudininkų pasakojimai vėl sugražina į tas dienas. Betarpiškai prisiliesti prie istorijos padeda bunkerio vietoje vykdyti archeologiniai tyrinėjimai. 

 

19 val. - iškilmingas Vasario 16-osios minėjimo koncertas tiesiogiai iš Lietuvos nacionalinės filharmonijos (per LRT radiją, LRT televiziją ir LRT Klasiką).  

 

21 val. - koncertas „Geltona. Žalia. Raudona" Katedros aikštėje Vilniuje (tiesiogiai per LRT radiją ir LRT televiziją).  

 

Muzikinėmis premjeromis beveik šimto metų Lietuvos laisvės ir okupacijų istoriją pasakos populiariausi šalies atlikėjai Merūnas Vitulskis, Jurga Šeduikytė, Vaidas Baumila, Jeronimas Milius, Evelina Sašenko, Justė Arlauskaitė-Jazzu, grupės „G&G Sindikatas" ir „Biplan", gitaristas Tomas Varnagiris, berniukų ir vyrų choras „Ąžuoliukas".

 

Muzikinį pasakojimą sustiprins speciali animacija, grafika, video siužetai ir įspūdinga scenografija. Milžiniškoje, daugiau nei 40 metrų pločio scenoje video siužetuose atsikartos Katedros fasado kolonados, kurios taps unikaliais 3D projekciniais scenografijos elementais.

 

Specialiai šventei įspūdingą bendrą muzikinį pasirodymą kartu su „G&G Sindikatu" rengianti Justė Arlauskaitė-Jazzu sako, jog Vasario 16-oji - viena svarbiausių datų mūsų gyvenime. „Džiaugtis laisve, vieningai švęsti ir dainuoti kartu Lietuvos širdy - Katedros aikštėje  - tai mažiausia, ką galime padaryti dėl savo valstybės", - sako Jazzu.

 

22 val.  - Vytauto V. Landsbergio režisuoto filmo „Trispalvis" premjera.http://youtu.be/mVATkhMFMHE

 

Naujasis Vytauto V.Landsbergio filmas „Trispalvis" pasakoja apie režisieriaus pamėgtą Lietuvos pokario istoriją, tik šįkart čia kalbama ne apie konkretų žmogų ar įvykį, o bandoma sukurti apibendrintą pokario laisvės kovotojo portretą - nejuodinamą ir nešviesinamą, autentiškai piešiamą dvylikos to meto kovų liudininkų, buvusių partizanų ir jų ryšininkų. Sunku nusakyt šio filmo žanrą, kadangi jame be įtaigių dokumentinių pasakojimų matysime ir vaidybines scenas, nufilmuotas meistriška operatoriaus Sauliaus Lukoševičiaus ranka. Filmą lydės ir muzikiniai intarpai, kuriuose partizanų dainas atliks Ieva Narkutė ir Martynas Levickis. Ramiai tekantis filmas panardins žiūrovą į Lietuvos istorijos verpetus, raibuliuojančius kuo įvairiausiomis spalvomis - ir linksmomis, ir jaudinančiomis, ir graudžiomis.

 

 

Virginija Bunevičiūtė

Atstovė ryšiams su visuomene

S. Konarskio g. 49,
LT-03123 Vilnius
Tel. +3705 236 3240
Mob. +370 686 91963
Faks. +370 5 2363208
lrt@lrt.lt www.lrt.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-02-14 09:41
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media