2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistikos istorija

*print*

Archyvas :: Iš Lietuvos radijo laidų. Radijo komentaras „Pasaulio demografijos problemos“. 1999 10 12.

2018-10-18
 
Antanas Šimkūnas,
radijo žurnalistas, LŽS narys

 

Nuo 1999 metų spalio 12 - osios mūsų, planetos gyventojų, jau 6 milijardai. Šį istorinį skaičių suapvalino praėjusią naktį Sarajeve gimęs berniukas. Bosnijoje viešintis JT generalinis sekretorius Kofis Ananas šiandien oficialiai pasveikins šešiamilijardinį planetos gyventoją. JT nutarimu spalio 12 - oji skelbiama „Šešių milijardų diena". Nuo 1987 metų pasaulio gyventojų skaičius padidėjo vienu milijardu.
Apie demografijos problemas iki šiol pasaulyje beveik nekalbama, nors jos yra gana liūdnos. Vis skaičiuojami pinigai, pelnai, ekonomikos augimas, o skaičiuoti žmones politikams laiko nebelieka. Dažną dabar Lietuvoje sutiktą paklausus, kiek dabar Lietuvoje gyventojų, tikslaus skaičiaus neišgirsi. Žinodamas, kad Lietuvos gyventojų skaičius dabar siekia 3 milijonus 700 tūkstančių, dėl visa ko paskambinau į Statistikos departamentą pasitikslinti. Departamento darbuotoja Virginija Eidukienė patvirtino: taip, dabar Lietuvoje turime 3 milijonus 700 tūkstančių gyventojų. Sužinojau ir daugiau skaičių, tiesa, gana nelinksmų. Nuo 1992 metų gyventojų skaičius Lietuvoje pastoviai mažėja, per metus maždaug po 4000.Karstų reikia daugiau negu lopšių. Praėjusiais metais Lietuvoje gimė 20 - čia tūkstančių kūdikių mažiau negu 1990 metais. Kad karta pakeistų kartą ir gyventojų skaičius nemažėtų mūsų moterys turėtų gimdyti po 2 vaikus. Deja, taip nėra. Suminis gimstamumo rodiklis 1990 metais vienai moteriai buvo 2 vaikai, o šiais metais jau tik 1,3. Jeigu šitokia tendencija išliks, po šimto metų Lietuvoje teliks tik apie milijonas gyventojų. Nors gyventojų skaičius mažėja visose pokomunistinėse valstybėse, Lietuvoje ši problema yra aštriausia. Tai, be abejo, susiję su blogėjančia socialine ir ekonomine padėtimi bei didėjančia emigracija.
Spaudos konferencijoje Centro sąjungos vadovas Romualdas Ozolas priminė nelinksmus faktus. Nuo 1993 metų Lietuvoje 4 šimtams įmonių taikytas bankroto įstatymas. Jų įsiskolinimas siekia 2 milijardus litų, apie pusę milijardo biudžetui. Apie 30 tūkstančių darbuotojų neteko darbo, o šeimos maitintojų. Pusė bankrutavusių įmonių yra neatsiskaičiusios su savo darbuotojais. Be abejo, tokiems žmonės, tokioms šeimoms rūpi ne šeimos gausinimas, o emigracija.
Tuo tarpu pasaulyje matome atvirkštinį procesą. Šeimos labiausiai gausėja trečiajame pasaulyje, tose valstybėse, kur klesti skurdas. Kai prieš keletą metų Egipto sostinėje vyko Trečioji pasaulio demografinė konferencija, susirinkę šimtai vyriausybių atstovų ir nevyriausybinių organizacijų įgaliotinių svarstė, ką daryti, kai trečiajame pasaulyje taip sparčiai didėja gyventojų skaičius. Buvo konstatuota, jog tai gali turėti iki šiol neregėto masto ekonominių, socialinių ir ekologinių pasekmių visam pasauliui ir pirmiausia tiems regionams, kur gimstamumas yra didžiausias. Vien tik Afrikos ir Azijos gyventojų prieaugis sudaro 54 proc. pasaulio gyventojų prieaugio. Prieš 30 metų planetoje gyveno 3 milijardai žmonių, o štai dabar jau 6 milijardai.
Pasaulio banko skelbtos demografijos prognozės sako, jog 2025 metais planetoje gyvens pusdevinto milijardo gyventojų, o 2050 metais - jau 10 milijardų. Po 30 metų Afrikoje gyvens daugiau kaip 1,5 milijardo, Azijoje - daugiau kaip 5 milijardai, Lotynų Amerikoje - daugiau kaip 700 milijonų gyventojų. Mažiausio prieaugio laukiama Europoje. Prognozuojama, jog didžiausias gyventojų prieaugis bus Omane, Nigerijoje, Jemene, Angoloje.. Pasaulio banko ekspertai, paskelbę šias prognozes, ragina spręsti demografijos problemas. Juo labiau, kad jos neatsiejamos nuo moralės, etikos, filosofijos klausimų. Rimta polemika vyksta dėl gimstamumo reguliavimo, abortų, didėjančios socialinės nelygybės.
Charakteringa, jog šešiamilijardinis žemės gyventojas gimė Europoje, Sarajeve. Juk du pasauliniai karai nusinešė dešimtis milijonų gyvybių ir kur iki šiol nesibaigia kruvini lokaliniai konfliktai. Prasminga, kad 29 metų motina Helača Fatima pagimdė berniuką. Juk tiek daug vyrų šioje žemėje paguldė galvas karuose.
xxx
P.S. 2018 metų pradžioje gyventojų skaičius pasaulyje pasiekė 7,5 milijardo, taigi nuo 1999 metų, kai Sarajeve gimė šešiamilijardinis berniukas, pasaulis sulaukė dar 1,5 milijardo naujagimių. Per parą šį skaičių papildo 203800 naujagimių. Tik ne Europoje, o Azijoje ir Afrikoje. Daugiausia žmonių dabar gyvena Azijoje - beveik 3,8 mlrd., Afrikoje - 840 mln. Europoje - 710 mln., Šiaurės Amerikoje - 514 mln., Pietų Amerikoje - 371 milijonas

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-10-18 12:09
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Adna Aslem

2020-05-02 04:37

Gyvenimas yra paslaptis su daugybe klausimų, į kuriuos reikia atsakyti. Su kokia bėda jūs susiduriate žemėje?
Ar jūsų vyras ar žmona paliko jūsų gyvenimą neturėdami jokio gero paaiškinimo, dėl kurio jūs galite sumišti ir norite, kad jie grįžtų į savo gyvenimą? Daktaras Ajajus yra tinkamas žmogus šiam darbui, jis yra galingas rašytojas, palaimintas protėvių, kurį dievai priima kaip jų kandiklį žemėje. . Aš ir mano vyras buvome išsiskyrę 9 mėnesius be bendravimo, tačiau, pasak dr. Ajayi, jis grįžo ir mes vėl esame viena laiminga šeima. Kreipkitės į dr. Ajayi rašytoją, jei susiduriate su bet kokiomis gyvenimo problemomis namuose ar darbo vietoje ir jums reikia greito sprendimo. „Viber“ arba „Whatsup“: 2347084887094 arba el. Paštas: drajayi1990@gmail.com

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Lydia

2020-01-04 14:40

KAIP ATSIRADO MANO VYKDYTOJO GRĮŽDAMAS PAGAL REALIĄ IR VEIKSMINGĄ NUORODĄ DR. Sunny. Mano vardas Lydia Gomez, aš niekada nemaniau, kad vėl šypsosi. Vyras vieneriems metams paliko mane su dviem vaikais. Maniau, kad daugiau jo nematysiu, kol nesutikau ponios, vadinamos Maria, kuri papasakojo apie burtininką, vadinamą Dr.Sunny, ji man pateikė savo el. Pašto adresą ir mobiliojo telefono numerį. Aš susisiekiau su juo ir jis mane patikino, kad per 48 valandos mano vyras grįš pas mane. Mažiau nei per 48 valandas mano vyras grįžo prašydamas atleidimo sakydamas, kad tai velnių darbas, todėl iki šiol stebiuosi šiuo stebuklu, negalėjau įsivaizduoti, bet kai tik Baigiau rašyti, aš pastojau ir pagimdžiau savo trečiąjį vaiką. Jei jums iš jo reikia pagalbos, galite susisiekti su juo el. paštu: drsunnydsolution1@gmail.com Arba „WhatsApp“ arba paskambinkite jam dabar: 2349030731985.
Dr.Sunny taip pat gydo:
1. ŽIV / AIDS
2. HERPES 1/2
3. VĖŽYS
4. ALS (Lou Gehrig liga)
5. Hepatitas B?
6.Jei norite pastoti

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media