2024 m. balandžio 28 d., Sekmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: LRT jau aštuntą kartą renka „Kalbos grynuolį“

2015-05-03
 
Jolanta Kryževičienė

Jolanta Kryževičienė

 

Jau aštuntąjį kartą Lietuvos nacionalinis transliuotojas renka „Kalbos grynuolį". Šiemet bus stebima jauniausių LRT žurnalistų ir laidų vedėjų - iki 30 m. - kalba. Bus klausoma, ar žurnalistų neveikia anglų kalbos intonacijos, ar jų tartis yra aiški, nepaveikta gatvėje skambančios suveltos kalbos,  ar žodžių trumpiniai iš šnekamosios kalbos nesiveržia į oficialiąją  ir kokios yra kalbinės tendencijos.

 Kaip visuomet „Kalbos grynuolį" rinks kalbininkų komisija: dr. Irena Smetonienė, prof. dr. Irena Kruopienė ir Donatas Smalinskas. Rinks ir visuomenė. Už savo išrinktąjį galima balsuoti http://www.lrt.lt/apie-lrt/kalbos_grynuolis

 Gegužės 6 d. televizijos laidoje „Labas rytas, Lietuva" bus paskelbti nugalėtojai ir apdovanoti „Kalbos grynuolio" statulėlėmis.

 Pernai buvo išskirti interviu žanro atstovai. Komisija išrinko televizijos laidos „Naktinis ekspresas" vedėją Jolantą Kryževičienę , o visuomenė - radijo laidos „60 minučių" vedėjus Agnę Skamarakaitę ir Deividą Jursevičių. 

 „Kalbos grynuolio" idėja kilo 2007-aisiais. Buvo siekiama paminėti svarbų Lietuvos kultūrai įvykį - Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną - atkreipiant visuomenės dėmesį į taisyklingą viešąją kalbą. Akcija skatinama pagarba ir domėjimasis savo kalba, atsakingumas dėl jos vartojimo viešojoje erdvėje.   

Buvo renkami taisyklingiausiai kalbantys žurnalistai, vedėjai, išskirtas tiksliausių, įtikinamiausių anonsų autorius, buvo kreipiamas dėmesys į laidų pavadinimus. 2009 m. „Kalbos grynuolis" peržengė LRT ribas, buvo klausomasi kandidatų į Lietuvos Respublikos Prezidento postą kalbų. Išrinkti mažiausiai klaidų darantys laidų vedėjai. Pernai komisija stebėjo interviu žanro laidas.

Virginija Bunevičiūtė

Atstovė ryšiams su visuomene

S. Konarskio g. 49,

LT-03123 Vilnius

Tel. +3705 236 3240

Mob. +370 686 91963

Faks. +370 5 2363208

lrt@lrt.lt www.lrt.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-05-03 22:40
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media