2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas

 

2015-08-03Kolega Jonas Vėlyvis ir jo romanas „Neleisk mūsų gundyti“ (2)

JAV lietuvių laikraštis „Lietuvių balsas“, kurį redagavo Vytautas Radžius, surengė literatūrinį konkursą. Į jį, kaip žinoma, 1999 metais atsiliepė daug gerai plunksną valdančių ir šią temą išmanančių žmonių. Tai buvo slaptas konkursas - autorių pavardes buvo galima sužinoti tik susumavus konkurso rezultatus. Niekas nežinojo ir kas yra politinio istorinio romano „Neleisk mūsų gundyti“ autorius. Bet autoritetinga komisija, kurią sudarė rašytojai Vytautas Volertas, Valentinas Sventickas, Danutė Bindokienė, Stasė Petersonienė ir Eugenijus Ignatavičius, gyvenantys JAV ir Lietuvoje, gana greitai atsirinko ir pirmajai premijai, kurios mecenatas Jonas Adomavičius, M.D., pasiūlė romaną „Neleisk mūsų gundyti“. Šio kūrinio autorius pasirodė esąs vilnietis Jonas Vėlyvis.

2015-07-29Kolega Vytautas Juozas Leščinskas: Pradžioje buvo karas...

Mūsų LŽS internetinio laikraščio skaitytojai turbūt jau atkreipė dėmėsį į kolegos Vytauto Leščinsko publikacijas. Kolegą Vytautą žinau jau seniai. Manau, kad ir Jums, gerbiamieji skaitytojai, bus įdomu sužinoti apie kolegą ir jo kūrybą kiek daugiau. Todėl ir paprašiau jo plačiau prisistatyti. Ačiū, kad sutiko. Vytautas Žeimantas

2015-07-14Kolega Kazimieras Pūras: haiku Vilniui

Už naktinį „blūdinėjimą" skirta mokytojo bausmė įžiebė manyje meilę poezijai ir Vilniui, kuris vėliau lemties dėka tapo asmeninio gyvenimo ir kūrybinės veiklos savastimi. To paliudijimas - keturiasdešimties metų žurnalistinis darbas Lietuvos radijo ir televizijos redakcijose bei senjorystės amžiuje išleistos knygos, tarp kurių kelios skirtos eilėraščiams: „Saulėlydžių kloniuos" (1996), vaikams „Kur žiojėja smegduobėlės" (2001) ir „Dienų palydos" (2011). To paliudijimas - ir pluoštelis trieilių posmų Gedimino miestui, sukurtų po septyniasdešimt penkerių metų nuo anos įsimintinos „poezijos pamokos". O Atgimimo dainius man ir šiandien yra Maironis, vienas iškiliausių Lietuvos poetų.

2015-06-30Trečiajame vaizdo klipų konkurse KLIPVID – dvi naujienos

LRT kviečia dalyvauti jau trečiame vaizdo klipų konkurse KLIPVID. Šiemet prizinis konkurso fondas gerokai išaugęs –5000 EUR. Nugalėtojas gaus 2500 EUR, antrosios vietos laimėtojui teks 1500 EUR, trečiosios – 1000 EUR. Išaugo ne tik prizinis fondas, bet ir klipams kurti skirtas laikas – šiemet bus vertinami nuo 2014 08 30 iki 2015 08 30 kurti muzikiniai vaizdo klipai.

2015-06-18Magistrantės darbas pagal žurnalisto Juozo Elekšio kūrybą

Šiais metais VU magistrantė Giedrė Trakytė pasirinko žurnalisto Juozo Elekšio 2010 metais išleista knygą žemaičių tarme "Rokundā" kaip pagrindą savo magistro Intermedialios literatūros studijos darbui, kuriame analizavo žemaitiškai rašančių autorių kūrybą. Ji savo darbe panaudojo ir kitus žurnalisto Juozo Elekšio kūrinius.

2015-06-13Dvi įspūdingos Laimos Lingytės premjeros  (3)

Šiuos metus Lietuvos televizija pradėjo dvejomis įspūdingomis premjeromis: dokumentiniais filmais „Briliantinis tenoras“ ir „Teatro mūzos belaisvis“. Abiejų filmų kūrėja Laima Lingytė dar kartą įrodė, kad Lietuvos kultūrinėje erdvėje subrendo ir vaisingai veikia savitas kūrybinis talentas.

2015-06-05Alfonsas Čepauskas: tikrovės ir fantazijos deriniai (1)

LŽS nario Alfonso Čepausko fotokoliažų paroda „Kelionių miražai“, pabuvojusi Tauragėje, Skaudvilėje ir Vilniuje –Technikos muziejuje, Keliautojų klube ir Gariūnų verslo parke iškeliavo į Šiaulius Čia birželio 9 dieną 16 val. bus atidaryta Šiaulių miesto. Savivaldybės viešosios bibliotekos Bibliografijos ir informacijos skyriuje (Aido g. 27). Paroda veiks iki liepos mėnesio pradžios.

2015-06-02Kolega Alfonsas Kairys: Miniatiūros

Šį kartą LŽS narys, kolega Alfonsas Kairys mums pažėrė pluoštelį miniatiūrų.

2015-05-18“Kaišiadorių aiduose” – Dainiaus Radzevičiaus eilėraščiai (5)

“Kaišiadorių aidų” laikraštyje, 2015 m. gegužės 1 dienos numeryje yra įdomi korespondencija “Kuo skiriasi kitiems ir tau?” Joje laikraščio redaktorius Jonas Laurinavičius rašo: “Šiuos Dainiaus Radzevičiaus eilėraščius pamačiau Vilniuje, Žurnalistų namuose. Juos parodė žurnalistų dviejų poezijos knygų ,,Šitas aidas toli girdis…“ ir ,,Sušvieski, saule“ sudarytojas ir leidėjas Vytautas Žeimantas. Beje, antrojoje knygoje savo kūrybą pristatė ir trys žurnalistai iš Kaišiadorių. Tada V. Žeimantas pasakė: ,,Tai mūsų žurnalistų sąjungos pirmininko Dainiaus Radzevičiaus eilės, sukurtos dar besimokant mokykloje.” Pajutau šiuose eilėraščiuose nuoširdų jautrumą ir tyrą nuotaiką. Todėl ir nutariau pasiūlyti juos mūsų laikraščio skaitytojams”.

2015-05-12Žurnalisto Apolinaro Juodpusio kūryba St. Vainiūno namuose

Vilniuje, Lietuvos muzikų rėmimo fondo Stasio Vainiūno namuose (A. Goštauto g. 2-41) Lietuvos žurnalistų sąjungos Senjorų klubo narys Apolinaras Juodpusis pristato savo pomėgių "derlių" - 88 darbus: fotografijas, piešinius, karikatūras, taip pat žodinę kūrybą. Paroda veiks iki birželio 17 d.

2015-05-11Skelbiamas konkursas „Kaip ginami Lietuvos interesai ES?“

Lietuvos žurnalistų sąjunga, Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija ir Europos Parlamento narys Valentinas Mazuronis skelbia žurnalistinį konkursą „Kaip ginami Lietuvos interesai ES?“ Konkursas truks visus 2015 m., jame galės dalyvauti visi straipsniai, reportažai ir laidos publikuotos ar transliuotos šiais metais. Konkurso tikslas – supažindinti Lietuvos skaitytoją, klausytoją ir žiūrovą su pagrindinės Europos Sąjungos institucijos – Europos parlamento – veiklos aktualijomis bei mechanizmais, kuriais remiantis Europos Sąjungoje priimami sprendimai.

2015-05-03LRT jau aštuntą kartą renka „Kalbos grynuolį“

Jau aštuntąjį kartą Lietuvos nacionalinis transliuotojas renka „Kalbos grynuolį“. Šiemet bus stebima jauniausių LRT žurnalistų ir laidų vedėjų – iki 30 m. – kalba. Bus klausoma, ar žurnalistų neveikia anglų kalbos intonacijos, ar jų tartis yra aiški, nepaveikta gatvėje skambančios suveltos kalbos, ar žodžių trumpiniai iš šnekamosios kalbos nesiveržia į oficialiąją ir kokios yra kalbinės tendencijos.

2015-04-22Ipolitas Skridla sveikina kolegas su pavasariu (4)

Koelgos, bičiūliai, noriu pasveikinti Jus su pavasariu. Siunčiu keletą pavasarinių posmų Iki pasimatymo. Ipolitas Skrida

2015-04-15Antanas Kubilius: merginos, ištekėjusios už užseniečio, epopėja (2)

Tai ištrauka iš mano knygos „Žurnalistinės praeities vingiai". Tai pasakojimas apie senokus laikus, bet siužetas, manau, aktualus ir dabartiniam metui. Knyga išleista 2013 m. šimto egzempliorių nesiekiančiu tiražu. Antanas Kubilius

2015-04-15Keletas žodžių apie lietuviškos spaudos Argentinoje mohikaną Praną Ožinską (5)

Norėčiau parašyti kelis žodžius apie Argentinos lietuvių leidėją Praną Ožinską, kuris daugiau nei šešis dešimtmečius redagavo laikraštį „Argentinos lietuvių balsas“. Jis kilęs nuo Šiaulių, dar jaunuolis atsidūrė Argentinoje.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media