2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas

 

2023-05-12Seimas svarstys siūlymą už dezinformacijos sklaidos didinimą per botų fermas taikyti baudžiamąją atsakomybę

Seimas pradėjo svarstyti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Lauryno Kasčiūno pristatytas Visuomenės informavimo įstatymo ir Baudžiamojo kodekso pataisas, kuriomis siekiama nustatyti griežtesnį manipuliavimo interneto platformos paskyromis reglamentavimą ir operatyviai šalinti socialiniuose tinkluose skleidžiamą draudžiamą informaciją.

2023-05-08Vidas Rachlevičius: Šalis, skęstanti savo praeities pelkėse

LRT Taryba renka generalinį direktorių ir prižiūri, kaip vykdoma LRT misija. Akivaizdu, kad veiklą įslaptinusi LRT Taryba neatlieka savo darbo, todėl visuomenė turi teisę pareikalauti, kad Tarybos pirmininkas Eugenijus Valatka viešai paaiškintų, kodėl Taryba nereaguoja į akivaizdų faktą, jog LRT tendencingai politikuoja ir dirba partijai, kurią palaiko tik maždaug 11 proc. rinkėjų.

2023-04-25Jeigu LRT etika riboja asmens jo privačiame gyvenime teises tai visa tai jau nebe demokratija (1)

Sunku pasakyti kiek Savukynas kritikoje objektyvus ar kiek jo kritika remiasi faktais grįsta tiesa, bet Dainius Radzevičius teisus, kad situacija blogesnė nei bloga, nes jeigu LRT etika riboja asmens jo privačiame gyvenime teises tai visa tai jau nebe demokratija, o totalitarizmas.

2023-04-25Agnė Širinskienė dėl žurnalistės R. Miliūtės komentarų socialiniuose tinkluose kreipėsi į LRT etikos kontrolierių

Seimo narė Agnė Širinskienė kreipėsi į LRT etikos kontrolierių prašydama įvertinti LRT žurnalistės R. Miliūtės pasisakymus socialiniuose tinkluose. Kreipimasis į LRT etikos kontrolierių išsiųstas po to, kai LRT etikos kontrolierius ir LRT taryba priėmė sprendimą cenzūruoti LRT žurnalisto V. Savukyno pasisakymą socialiniuose tinkluose, kuriame jis kritikavo teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos elgesį, ir taip suformavo precedentą, kai LRT žurnalistui yra draudžiama socialiniuose tinkluose reikšti savo nuomonę ir kritikuoti valdžią.

2023-04-24Laisvės ir Teisingumo partijos pareiškimas dėl pamatinių demokratijos vertybių gynimo (1)

Galimybė kritikuoti valdžią ir jos atstovus buvo ir privalo būti ne tik šalies Konstitucijoje įrašyta samprata, bet ir pilietinės visuomenės gyvenimo norma. Tačiau tai, kad po kritikos teisingumo ministrei E. Dobrowolskai žurnalistas Virginijus Savukynas tapo nuo valdžios priklausomų institucijų persekiojimo objektu, parodo, kad Lietuvoje iškilo reali grėsmė ne tik žurnalistų žodžio laisvei bet ir apskritai žmogaus teisėms.

2023-04-07Mindaugas Puidokas: „Demokratiją ir žodžio laisvę naikinantį Seimo komisijos sprendimą skųsiu teismui“

Priėmiau sprendimą skųsti teismui 2023 m. balandžio 5 d. Seimo Etikos ir procedūrų komisijos sprendimą, kad savo pasisakymais laidose pažeidžiau Valstybės politikų elgesio kodekse nustatytus elgesio principus. Lietuvoje kilo pagrįsta grėsmė demokratijai ir žodžio laisvei. Prašiau Komisijos išvadoje aiškiai išdėstyti, kaip komisijos požiūriu suprantamas politiko nuomonės išsakymas demokratinės valstybės viešojoje erdvėje ir kaip tokiai nuomonei, remiantis teisės aktų nustatytais kriterijais, mano nuomonė ir (ar) informacija neatitiko. Į šiuos mano klausimus atsakyta nebuvo. Akivaizdu, kad tai buvo politinis veiksmas, skirtas mane įgąsdinti viešai reikšti nuomonę.

2023-04-05Česlovas Iškauskas: Žurnalistikos terorizmas (7)

Nacionalinio televizijos ir radijo vadovybė negirdomis nepraleido fakto, kad žinoma mokslininkė knygos pristatyti nuėjo ne į LRT (kur, tiesa, jos niekas nekvietė), o į odiozinę televiziją. Kadangi LRT generalinė direktorė kaip socialinė partnerė dalyvauja VU Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos bakalauro studijų programos komiteto veikloje, jo posėdyje buvo apsvarstytas klausimas dėl J. Mažylės profesinės kompetencijos, vertybių bei įsitikinimų (oho!). Posėdyje buvo svarstoma, ar nereiktų docentę pašalinti iš universiteto, netgi buvo surinkta keliasdešimt studentų parašų. Svarstymas vyko už akių...

2023-04-03Kiek parama žiniasklaidai turi būti kontroliuojama valdžios? (2)

Seimas plenarinio posėdžio metu jau imsis svarstyti Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimus, kuriais žiniasklaidos finansavimas numatomas perkelti iš plačiai (dvidešimt vieno dalininko) atstovaujamo Spaudos radijo ir televizijos fondo (SRTRF) į naujai kuriamą Medijų fondą, kuriame bus tik trys dalininkai, kurių vienas – Kultūros ministerija. Šio siūlymo aiškinamajame rašte nėra konkrečių aiškių argumentų, dėl kurių būtų reikalinga steigti naują fondą, o ne tobulinti esamą SRTRF. P

2023-03-29Laukiama piliečių siūlymų dėl atsakomybės už neteisėtą kūrinių platinimą skaitmeninėje erdvėje griežtinimo

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas pradėjo Baudžiamojo kodekso ir Administracinių nusižengimų kodekso pataisų projektų svarstymo procedūrą ir laukia piliečių pasiūlymų ir pastabų šiais klausimais. Svarstomais pakeitimais siūloma Baudžiamojo kodekso 192 straipsnyje nustatyti baudžiamąją atsakomybę už neteisėtą kūrinio ar gretutinių teisių objekto padarymą viešai prieinamais kompiuterio tinklais (internete).

2023-03-20Lietuvos žmogaus teisių koordinavimo centro Pareiškimas „Dėl žodžio laisvės suvaržymų bei persekiojimo už pažiūras ir įsitikinimus“ (4)

Pastaruoju metu visuomenę vis dažniau pasiekia informacija apie Vilniaus universitete (VU) už pažiūras ir įsitikinimus persekiojamus mokslo darbuotojus. 2023 m. kovo 13 d. į VU atsakingus darbuotojus kreipėsi Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS) dėl nepagrįsto LŽS narės, žurnalistės bei VU Komunikacijos fakulteto (toliau – Fakultetas) Žurnalistikos ir medijų tyrimų centro docentės, mokslų daktarės Jolantos Mažylės persekiojimo už jos pažiūras ir įsitikinimus.

2023-03-17„Tai - antieuropinis skandalas“. LLRA-KŠS parlamentaras Česlav Olševski įvertino vis įžūlėjantį LRT kišimąsi į politinius procesus

„Tai - antieuropinis skandalas“, – taip per kovo 13 d., pirmadienį, vykusią spaudos konferenciją Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos parlamentaras Česlav Olševski įvertino faktą, kad Lietuvos visuomeninis transliuotojas (LRT) vis įžūliau įsitraukia ir bando paveikti šalyje vykstančius politinius procesus. Nepaisant to, kad Lietuvos nacionalinį radiją ir televiziją didžia dalimi išlaiko skirtingų politinių pažiūrų Lietuvos mokesčių mokėtojai.

2023-03-07Liberalų frakcijos pranešimas: „Knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“ iškelti klausimai neliks be Seimo dėmesio“ (1)

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija sutarė, kad Seimas privalo reaguoti į žurnalistų Birutės Davidonytės ir Dovydo Pancerovo politinės publicistikos knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“ iškeltus faktus apie galimą piktnaudžiavimą Valstybės saugumo departamente ir slaptos informacijos apie Lietuvos piliečius rinkimo pagrįstumą.

2023-03-04Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba pataria, kaip rašyti apie pedofilijos bylas (5)

Žiniasklaidoje šią savaitę pasklidus informacijai apie tai, iš kur gali būti kilę ar gyvena įtariamoje pedofilijos istorijoje nukentėję nepilnamečiai, dar kartą primename – tokie duomenys, kokie viešinami, sukelia labai daug rizikų ne tik nukentėjusiems, bet ir kitiems vaikams, kurie gali būti susiję su minimu miestu, veikla ar aprašytais įvykiais.

2023-02-26Žodžiai padeda arba žeidžia: kaip žurnalistams kalbėti apie priklausomybę?

Lietuvoje dažnai, tegu ir netyčia, tiek medijose, tiek net ir ligoninėse, gydymo įstaigose - priklausomybės ligomis sergančius asmenis vis dar apibūdiname netinkamai, neetiškai, nepagarbiai.

2023-02-05Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ pranešimas: Po LRT tyrimo demokratai kreipėsi į VRK – prašo tirti konservatoriaus Bronislovo Matelio užsakytas publikacijas

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos Seime atstovai, reaguodami į naujienų portalo „LRT.lt“ paskelbtą tyrimą apie tai, kad Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Bronislovas Matelis iš parlamentinių lėšų apmokėjo straipsnius apie save Panevėžio rajono laikraštyje „Panevėžio kraštas“, kurio dabar vienintelė leidinio savininkė ir vadovė yra jo sutuoktinė, kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK).
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media