2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Dialogai apie žiniasklaidą

*print*

Archyvas

 

2016-04-18Dainius Ručinskas: apie žurnalistines antis ir “anteles”

Sovietiniais laikais Lietuvoje veikė vienintelė valstybinė žinių agentūra -Elta. Iš jos teletaipais buvo perduodama svarbi vyriausybinė informacija su šifru “A” visiems laikraščiams, radijui, televizijai. Ja skelbti be pakeitimų privalėjo skelbti visi spaudiniai. Daug ekonominės informacijos apie šalies pramonės, žemės ūkio pasiekimus Elta perduodavo specialiais ryšių kanalais i Maskvos sąjunginę informacinę agentūrą TASS’ą.

2016-03-22Česlovas Skaržinskas: Žurnalistiniai pamąstymai vardan tos Lietuvos (6)

Šiandien tikriausiai diena bus vėl įprasta. Išsiverdu kavos. Kaip ir kasryt, įsijungiu televizorių. Labo ryto laidą. Daili panelė, kartais užsikirsdama (suprantama, ankstyvas rytas, gal dar neišsimiegojusi) vėl skaito dvaro naujienas: kur Prezidentė nūnai vyks, ką premjeras darys, kokią tą dieną bylą vienas ar kitas teismas nagrinės. Na, dar praneša, kokia ryte temperatūra Vilniuje. Ir viso labo visos ryto mūsų mielos televizijos naujienos. Gražu mūs Lietuvoje – nieko daugiau nepridursi.... Išjungiu televizorių. Juk sužinojau televizijos naujienas. Einu įjungti kompiuterį. Ką ten rašo?

2016-03-21Žurnalistas Romas Sakadolskis: „Būkite neklaužados!“ (3)

Savo tekstą pradedu nuo šios garsaus žurnalisto citatos, nes būtent to jis linkėjo man ir mano kurso draugams baigus bakalauro studijas. Kovo 19 d. Čikagoje vyko Romo Sakadolskio laidotuvės. Negalėdami tiesiogiai atsisveikinti su legenda tapusiu visuomenininku, ceremonijos išvakarėse buvę studentai, kolegos, draugai ir bendražygiai susirinko Vilniaus universitete.

2016-02-21Dainius Ručinskas: Mano prisiminimai kai dirbau Eltoje korespondentu (4)

Aš Eltoje norėjau dirbti kultūros skyriuje, bet direktorius Donatas Roda pasakė, kultūrininkų turime sočiai, tad tamstai teks arti tėviškės dirvonus. Taip tapau patyrusio žurnalisto Jono Bagdanskio pavaldiniu. Šis nuoširdus ir reiklus žmogus ramiai smarksoti skyriuje neleisdavo, į savaitę porą karţų tekdavo vykti ir į tolimesnius rajonus.

2016-02-11Jonas Vėlyvis: Nerami menininko siela ir sausa ekonomika

Rašyti atsiminimus apie anapilin išėjusį artimą žmogų rizikinga: labai greitai galima nukrypti į pernelyg dažnus sentimentalius nukrypimus arba berti ilgas statistines biografines skaičių ir faktų grandines. Ką tik pasirodžiusioje Eugenijos Vėlyvienės atsiminimų knygoje "Be Tavęs - su Tavimi" man atrodo to sėkmingai išvengta. Autorė per palyginti trumpą laiką surinko labai daug faktinės medžiagos, draugų, bendradarbių, visuomenės veikėjų prisiminimu apie savo vyrą, žinomą žurnalistą, rašytoją, poetą, mokslininką Joną Vėlyvį.

2016-01-30Česlovas Skaržinskas: Su senais laikraščiais palėpėje, į kurią atsėlina vakaras (2)

Kaskart namo palėpėje tik knygos ir įrišti laikraščiai bei žurnalai tyliai kalba sena ir nauja kalba apie mūsų praeitį, dabartį ir būsimus metus. Per kelerius metus įsirengiau ramią oazę. Kiek daug išminties sutilpo į ilgą ir plačią antrojo aukšto erdvę – knygos jaukiai sugulė į lentynas. O anksčiau jos krūvomis pūpsojo pirmajame namo aukšte, ūkiniame pastate ir dar kažkur

2014-07-10Keletas minčių apie žiniasklaidos pasaulėžiūrą (7)

Pavasarį gražiausiai pražysta ne tik gėlės ir medžiai. Liaunos merginos miestų gatvėse pakvimpa žiedų ir jaunystės aromatu. Vaikinai ima vis drąsiau atlapoti krūtines. Gera būti jaunam – jis panašus į paukštį, lekiantį į žydrus tolius. Prisimenate Justino Marcinkevičiaus „Dvidešimtą pavasarį“? Prisimenate: tai šitas kelias mūsų. Dvidešimtojo pavasario sulaukė ir mėnesinis visuomenės gyvenimo, politikos, kultūros ir istorijos žurnalas „Gairės“ . Kokį kelią jis yra pasirinkęs?

2014-04-22Diskusiją Seime „Valstybės vaidmuo ir galimybės stiprinant žiniasklaidos atsparumą svetimoms įtakoms“ (1)

Gegužės 7 d. 13 val. žurnalistai kviečiami į diskusiją Seime „Valstybės vaidmuo ir galimybės stiprinant žiniasklaidos atsparumą svetimoms įtakoms“

2014-04-22Knyga - visiems, kam tenka (ar gali tekti) bendrauti su žiniasklaida

Dr. Žygintas Pečiulis - Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos instituto profesorius, dėsto medijų, masinės komunikacijos, žurnalistikos istorijos ir teorijos dalykus. “Esu žurnalistas. Dirbau spaudoje, radijuje, televizijoje, sako Žygintas Pečiulis. - Štai jau ketvirtį amžiaus būsimiems žurnalistams Vilniaus universitete dėstau žiniasklaidos istorijos, teorijos ir praktikos dalykus. Dar viena mano pomėgių sritis - viešoji komunikacija. Įvairiuose universitetuose dėstau “Efektyvios komunikacijos", “Įvaizdžio vadybos", “Tiesioginio eterio", “Įvairiaterpės raiškos" disciplinas. Rengiu seminarus “Kaip bendrauti su žiniasklaida" politikams, valstybės tarnautojams

2014-04-08Šiuolaikinė televizija peržengia ribas

"Tik nesakyk mamai" - laida, pasakanti per daug apie jauno žmogaus gyvenimą tėvams, kai jų nėra šalia. Juk yra kalnas dalykų, kurių tėvai tikrai negali žinoti vien dėl to, jog jie savo vaikus idealizuoja ir siekia, kad šie būtų tobuli visada. Epizodas: mergina, likusi su vaikinu vienu du, ima pasakoti, kad "prasinešė" su nemažai vaikinų vakarėliuose, kuriuose dažnai "pagaudavo komą" ir pavadino save "kekšyte", o mama, beklausydama tokių dukros kalbų, eterio metu susigraudino. Kaip likusį gyvenimą mamai teks su ta mintimi gyventi? Jos dukra "kekšytė"?

2014-04-01Kompiuterinės programos jau rašo naujienas

Negalėjau praleisti pro akis tokios žinios – kovo 17 dieną laikraščio „The Los Angeles Times“ tinklalapis pirmas paskelbė apie Los Andželo mieste įvykusį žemės drebėjimą. Pažymima, kad nuo informacijos, kurią pateikė JAV Geologinė tarnyba, iki žinutės paskelbimo laikraščio tinklalapyje praėjo ne daugiau trijų minučių. Toks žiniasklaidos priemonės operatyvumas galėtų priversti susimąstyti apie burtus (arba pradėti plėtoti sąmokslo teoriją, pagal kurią redakcijos darbuotojai patys sukėlė žemės drebėjimą, kad galėtų pirmi apie jį pranešti), tačiau paaiškinimas yra paprastesnis. Žinutę apie žemės drebėjimą parašė speciali programa – robotas.

2014-03-24Lolita Kalėda: „Negi nėra altruistinių idėjų ir nebailių lyderių?“ (5)

Pirmojoje interviu dalyje Australijos ir Lietuvos žiniasklaidos padėtį apžvelgti siekusi žurnalistė Lolita Kalėda šioje dalyje pateikia idėjų jauniesiems žurnalistams, skatina žiniasklaidą prisidėti prie šalies ekonominės gerovės siekimo ir tikina, kad laukimas veikiant kada nors subrandins visuomenę ir žiniasklaidą.

2014-03-13Australijoje gyvenanti žurnalistė Lolita Kalėda apie žiniasklaidą ir žmogų joje (1)

Pirmą kartą prieš trylika metų atostogaudama Australijoje, žurnalistė Lolita Kalėda apsisprendė pasilikti svečioje šalyje gyventi. „Ateina laikas, kai iš vidaus pajauti, kad norint augti ir atsiskleisti kaip asmenybė reikia keisti ir keistis“, - teigia moteris. Pasak jos, žurnalistika tik padeda įgyvendinti visus norus ir gyventi turtingą gyvenimą: kasdien sužinoti ir patirti kažką naujo. Apie žurnalistiką, žiniasklaidą ir žmogų joje L. Kalėda, matyt, galėtų pasakoti ištisas valandas. O pasakojimas – be galo įdomus, nes jis apie tai, kaip Lietuva ir lietuviška žiniasklaida atrodo iš kito žemyno, kokios tenykštės žurnalistikos prizmės ir ko galėtume vieni iš kitų pasimokyti.

2014-03-08Ištirtas 1757 m. dokumentas atskleidžia K. Donelaičio epochą

Šis dokumentas iki šiol nebuvo įtrauktas į lietuvių istoriografiją ir jo pristatymas dabar yra aiški žinia, kad nepaisant to, jog nemaža Karaliaučiaus archyvo dalis žuvo per Antrąjį pasaulinį karą, buvusio archyvo vertingo palikimo šiandien galime rasti ne vien Slaptajame Prūsijos valstybės kultūrinio paveldo archyve Berlyne, bet ir Lietuvoje, šiuo atveju LMA Vrublevskių bibliotekos fonduose .

2013-08-21Kvietimas prisijungti prie judėjimo už aukštesnius žiniasklaidos standratus

Ar kada susimąstėte, jog Lietuvos žurnalistikoje trūksta etikos ir kokybės standartus atitinkančių darbų? Ar kada pagalvojote, kad galėtumėte prisidėti prie pokyčių? Judėjimas už aukštų etikos ir kokybės standartų žurnalistiką „Media for hange" kviečia jus prisijungti prie iniciatyvinės grupės. Penkiose Europos šalyse vykstančio judėjimo organizatoriai buria žurnalistus ir žurnalistikos ekspertus įgyvendinti žurnalistinius tyrimus Lietuvoje. Šių metų „Media for hange" tikslas yra pasitelkiant tiriamąją žurnalistiką nagrinėti pažeidžiamų visuomenės grupių, neapykantos kurstymo temas. Projekto įgyventintojas Lietuvoje - Nacionalinis socialinis integracijos institutas (NSII) - turi sukaupęs trijų metų jaunųjų žurnalistų ugdymo patirtį Lietuvoje ir kitos Europos valstybėse.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media