2024 m. balandžio 27 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas

 

2013-10-04Pristatoma knyga "Žmogus laiko taikinyje. Algirdas Brazauskas draugų ir oponentų akimis"

Spalio 8 d. (antradienį) 18 val. Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos Didžiojoje skaitykloje (Trakų g. 10, II a.) pristatoma knyga "Žmogus laiko taikinyje. Algirdas Brazauskas draugų ir oponentų akimis" Renginyje dalyvaus knygos sudarytojas Vilius Kavaliauskas, ilgametis LR Seimo narys Česlovas Juršėnas, buvęs ministras Audrius Butkevičius Renginys bus verčiamas į gestų kalbą.

2013-09-28Pristatyta turisto žinyno „Atrask Lietuvą“ skaitmeninė versija

Pavasarį LVPA išleido turisto žinyną „Atrask Lietuvą“, kuriame pristatė 80 įspūdingiausių, reikšmingiausius ir įdomiausių objektų, kuriems atgauti žavesį ar atsirasti padėjo LVPA administruojami Europos Sąjungos struktūrinės paramos projektai. Pasaulinės Turizmo dienos proga LVPA pristatė Lietuvos žmonėms ir mūsų šalies svečiams „Atrask Lietuvą“ skaitmeninius tęsinius – elektroninį žinyną, garsinę knygą bei mobiliąją aplikaciją.

2013-09-24Kultūros ministerija skyrė dalinį finansavimą 2013 m. užsienio literatūros vertimų projektams įgyvendinti

Kultūros ministerija 2013 m. birželio 28 d. – rugpjūčio 7 d. skelbė užsienio literatūros vertimų projektų dalinio finansavimo iš valstybės biudžeto lėšų 2013 m. konkursą. Konkursui buvo pateikti 38 projektai. Kultūros ministro Šarūno Biručio įsakymu dalinis finansavimas (200 000 Lt.) yra skirtas 18 projektų įgyvendinimui.

2013-09-16Knygos „Laiškai iš Vasaros 5” pristatymas (1)

Rugsėjo 20 d. 15 val. kavinėje „Pas Erlicką“ įvyks knygos „Laiškai iš Vasaros 5.. Besigydančiųjų nuo depresijos žmonių laiškai. Jų išgyvenimai ir patirtys“ bandominės sutiktuvės. Knygą sudarė žurnalistas, rašytojas J. Laucius ir psichoterapeutas A. Alekseičikas.

2013-09-09Naujas Vytauto Česnulio kūrinys (6)

Žurnalistas Vytautas Česnulis kolegas, atvykusius į pirmąjį po vasaros susitikimą, nustebino savo darbštumu: karščio ir lietaus sąlygomis sukūrė naują knygą „Kalesninkų parapijos atgimimas“. Autorius, kaip jam jau įprasta, kruopščiai ištyrė archyvinius dokumentus ir prieš skaitytojo akis atkūrė, kaip jis įžangoje rašo, bažnytkaimį be bažnyčios. Tai padarė autorius popieriaus puslapiuose, o tikrasis atkūrėjas statybininkas ir lietuvininkas buvo Mykolas Rudzis

2013-09-05Povilas Sigitas Krivickas: su erudicijos ženklu (3)

Žurnalistas, prozininkas, publicistas, fotomenininkas, išleidęs keliolika publicistikos ir eseistikos knygų, tris romanus, visą gyvenimą jį lydi aistra meninei fotografijai, yra sukūręs keletą įspūdingų ciklų, parengęs ne vieną fotoalbumą su plačiai žinomais fotomenininkais – R. Dichavičiumi, A. Macijausku, kitais. Dabar pasirodė jo nauja knyga „Antroji ranka“ (Likimų trilogija). Tai tik vienas štrichas, bylojantis apie Povilo Sigito Krivicko kūrybą, profesinį pašaukimą.

2013-09-02„Jonas Biržiškis. Nenuspėjami gyvenimo viražai“ (3)

Aldonos Armalės knyga „Jonas Biržiškis. Nenuspėjami gyvenimo viražai“ yra vertinga įvairiais aspektais: istoriniu, ekonominiu, socialiniu, politiniu. Autorė ne tik aprašo J. Biržiškio gyvenimo peripetijas laikmečio kontekste, bet sugeba ir bešališkai, bet su pagarba subtiliai pažvelgti ir į įvairias pareigas užėmusio žmogaus mintis, įsigilinti ir patraukliai perteikti J. Biržiškio prisiminimus.

2013-08-31Gražinos Sviderskytės „Darius ir Girėnas. Istorija ir legenda“: susitikimas su tautos didvyriais  (1)

Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto doktorantės, žurnalistės Gražinos Sviderskytės knyga „Darius ir Girėnas. Istorija ir legenda“ skirta visiems vaikams ir jų tėvams, kurie vertina ir brangina nepaprastas istorijas, domisi jomis ir mėgsta jas pasakoti vieni kitiems.

2013-08-26Alfredas Guščius apie Romo Sadausko knygą  (3)

Romas Sadauskas atkakliai priešinosi literatūros mokslininko Petro Bražėno skepticizmui dėl to, kad jisai naujojoje rašytojo knygoje „Gyvenimas prie vieškeluko“* nematąs jokio eseistinio romano. (Tai atsitiko šios knygos pristatyme Rašytojų sąjungos klube). Savo karingą gynybą autorius baigė tokia išvada: „Kiekvienas tikras rašytojas susikuria savąjį žanrą!“

2013-08-06Išleista studija apie šalies kraštovaizdį  (1)

Aplinkos ministerija išleido šalies kraštovaizdžio erdvinės struktūros įvairovei ir jos tipų indentifikavimui skirtą dviejų dalių studiją. Ji išleista naudojantis ES parama. Studija taip pat yra paskelbta elektroniniu formatu. Abi jos dalis ir žemėlapių rinkinį galima rasti Aplinkos ministerijos tinklalapyje (http://www.am.lt/VI/index.php#a/13398).

2013-08-02Draugystės testas “pagal Blinstrubą” (2)

Rašyti monografiją vykdant testamentinius nurodymus – itin retas atvejis literatūrologijoje. 2012 metais leidyklos „Homo liber“ išleista literatūros kritiko Alfredo Guščiaus monografinė studija apie Vladislovo Blinstrubo (1939-2005) gyvenimą ir kūrybinę veiklą „Kartu, bet – vienas“ paženklinta būtent tokia likimine gija. Knygos apie šio menininko gyvenimą ir kūrybą sumanymas kilo prieš maždaug septynerius metus, tačiau tik šiandien turime šį kūrėjo įamžinimo dokumentą.

2013-07-20Kolegos Vytauto Barausko lyrika – tiesiai į širdį (5)

Prisipažinsiu, dabar imdamas į rankas naują poezijos knygą, dažnokai nusiviliu. Rašo ir spausdina eiles dabar kas tik nori. Nežinia kur dingo ir reiklūs, kvalifikuoti redaktoriai. Vis mažiau lieka ir savo prestižą norinčių išsaugoti leidyklų. Todėl ir atakuojamas vargšas poezijos mėgėjas ( o aš toksai) bet kokio, dažnai visiškai menko meninio kalibro eilėmis. Pamatęs kolegos Vytauto Barausko poezijos knygą „Po keturių tylėjimų“, pasijutau smalsumo pagautas.

2013-07-20Kada likimo išbandymai negniuždo žmogaus? (13)

Pakartotinis atsiminimų knygos leidimas – gana išskirtinis atvejis. Tokio sulaukė Lietuvos pasipriešinimo sovietiniam okupaciniam režimui dalyvės, buvusios politinės kalinės, Norilsko sukilimo dalyvės, apdovanotos Vyčio Kryžiaus ordinu (2003) ir Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių medaliu (2008), Joanos Ulinauskaitės-Mureikienės prisiminimų knyga „Likimo išbandymai“ (2011). Pirmajai laidai sulaukus daug šiltų atsiliepimų, teigiamų vertinimų Lietuvoje bei užsienyje, knyga išleista didesniu tiražu ne vien dėl sukrečiančių liudijimų iš rusų sovietinių lagerių pragaro, bet ir dėl puikaus autorės rašymo stiliaus bei sunkiai nusakomo, prof. V. Daujotytės žodžiais tariant, gyvenimo branginimo jausmo ir gilaus, šiandien dažnai pamirštamo Tėvynės pojūčio. Jau sutarta ir dėl knygos vertimo į anglų kalbą. Su knygos autore Joana ULINAUSKAITE-MUREIKIENE kalbėjomės apie tremtį ir tėvynės meilę, žmogaus dvasinę jėgą išgyventi sunkumus.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media