2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas

 

2023-02-21Eldoradas Butrimas. Reportažas iš Ukrainos: Dnepro tragedijoje išgyvenusi Anastasija pratęs žuvusių tėvų darbus

23 metų Anastasijos Švec nuotraukos po tragedijos Dniepre apskriejo viso Pasaulio žiniasklaidą ir tapo vienu iš Rusijos barbariškumo Ukrainoje simbolių. Okupantų raketai pataikius į devynaukštį namą (žuvo 46 gyventojai) į įvykio vietą atlėkę gelbėtojai pamatė ne tik griuvėsių krūva pavirtusius dviejų laiptinių butus, bet ir penktame namo aukšte ant cementinio bloko atbrailos raudančią merginą.

2023-02-10Eldoradas Butrimas. Reportažas iš Ukrainos: Po namo griuvėsiais Dnepre rasta ikona primins 46 aukas

- Kodėl žuvusius vežė į jūsų cerkvę, o ne į kitą, didesnę ir kuri yra arčiau bombos sugriauto namo? - paklausiau apaštalo Andrejaus cerkvės Dniepre šventiko Ivano. - Todėl, kad ta cerkvė, kaip ir dauguma Dniepre, tebėra pavaldžios Maskvos patriarchatui, o būtų juk absurdiška, pasityčiojimas iš aukų ir jų artimųjų, Rusijos atakos aukas vežti į Kremliui nuolankią bažnyčią..

2023-01-26Eldoradas Butrimas. Reportažai iš Ukrainos: galimai žuvo pirmas karys savanoris iš Lietuvos

Nors pro Maidano aikštėje esančią vėją su minėtomis vėliavėlėmis praeinu gan dažnai, tačiau tik trečiadienį pamačiau lietuvišką vėliavėlę. Ji buvo įbesta šalia kelių užsienio šalių – JAV, Šveicarijos, Kanados, Suomijos, Gruzijos vėliavėlių ir apsupta ukrainietiškų vėliavėlių jūros. Perskaitęs ant vėliavėlės ukrainietiškai užrašytą tautiečio pavardę ir tai, kad jis žuvo mūšyje dėl Chersono išvadavimo supratau, kad lietuvis žuvo mažiausiai prieš du mėnesius, nes Chersonas buvo išvaduotas lapkričio 11 dieną.

2023-01-24Eldoradas Butrimas, Reportažas iš Ukrainos: Po malūnsparnio katastrofos Brovaruose ukrainiečiai išgyveno šoką

Kijeve marios žmonių su gėlėmis rankose ir ašaromis akyse ėjo atsisveikinti su malūnsparnio katastrofoje žuvusiu Vidaus reikalų ministru Denisu Monastirskiu bei šešiais jo pavaldiniais. Žuvusiųjų kūnai buvo pašarvoti centrinėje Kreščiatiko gatvėje esančių Ukrainiečių namų hole. Iš pradžių pagerbimui rinkosi šalies vadovai bei užsienio šalių diplomatai, o vėliau buvo įleidžiami visi atėję gyventojai. Žuvusiųjų artimieji skirtingai išgyveno gedulą. Velionio 42 metų ministro D.Monastirskio žmona Žana tas dvi viešo pagerbimo valandas prie karsto stovėjo suakmenėjusiu veidu, tarsi nejusdama palengva riedančių ašarų.

2023-01-24Eldoradas Butrimas. Reportažai iš Ukrainos. Kariūnė Viktoria: „Norisi gyventi laisviems, o ne vergijoje“ (5)

Su 43 metų Ukrainos kariūne, po keturių mėnesių kovų fronte vykstančia aplankyti trejų savo vaikų, susipažinau traukinyje Kramatorskas-Kijevas. Prisistačius žurnalistu kariūnė iš pradžių griežtai atsisakė kalbėtis, tačiau vėliau sutiko ir leido įrašyti pokalbį su išlyga, kad neminės savo pavardės bei neatsakys į kai kuriuos klausimus.

2023-01-11Eldoradas Butrimas.: Ukrainoje kovojantis karys britas žavisi ukrainiečių drąsa ir kovingumu

„Jei toks karas kiltų mano gimtojoje Jungtinėje Karalystėje, manau labai mažai žmonių pasielgtų taip, kaip ukrainiečiai – savanoriais stotų ginti tėvynės“ - pareiškė traukinyje į Kramatorską užkalbintas 23 metų kariškis britas, prisistatęs Džeimso vardu.

2023-01-08Eldoradas Butrimas. Reportažai iš Ukrainos: Ukrainietė skaičiavo į kaimą atskrendančias bombas ir gelbėjo paliktus kaimynų gyvūnus (2)

Tai rašinys dar apie vieną iš NEPASTEBIMŲ arba TYLIŲJŲ karo didvyrių. Priešui apsupus Charkovą fronto linija nusistovėjo ties Cirkuny kaimu, į kurį per kelis mėnesius atskriejo virš 6000 bombų, o iš šešių tūkstančių gyventojų jame liko vos keliolika.

2022-12-29Eldoradas Butrimas. Reportažai iš Ukrainos: pasienio kaimą okupantai sulygino su žeme

20 kilometrų nuo Rusijos sienos esančiame Ukrainos kaime Ruski Tiški okupantai su žeme sulygino 90 procentų pastatų. Iki karo 1900 žmonių turėjusi gyvenvietė klestėjo – joje vienas po kito kilo individualūs namai ir buvo statomi kotedžų kompleksai.

2022-12-19Eldoradas Butrimas. Reportažai iš Ukrainos: Černobaivkos kaimas šiame kare tapo prakeiksmu Rusijai  (1)

Kodėl Černobaivkos kaimas šiame kare tapo prakeiksmu Rusijai ir pasididžiavimu Ukrainai, o žodis „Černobaivka" internete tapo populiariu memu?

2022-12-16„Vatican Media“ prodiusuotam dokumentiniam filmui „Kordonas“ – premija (1)

Dokumentis filmas „Kordonas“ (Siena) nufilmuotas keliaujant iki Ukrainos sienų su režisiere Alice Tomassini. Po pasaulinės premjeros XVII Romos filmų festivalyje ir Europos premjeros JK kino festivalyje, kur jis laimėjo geriausio dokumentinio filmo apdovanojimą.

2022-12-12Eldoradas Butrimas. Reportažai iš Ukrainos: Fronte sužeista kalė Bilka tapo šeimos guodėja (6)

Vyras savanoriu į frontą užsirašė dar 2015 metais, kovojo Donecko prieigose. Vasario 24, pirmą šio karo dieną, prie Sumų miesto nuo rusų tanko šūvio žuvo keturi jo draugai, su kuriais Volodimyras turėjo būti kartu, tačiau gulėjo ligoninėje sunkiai susirgęs „Covidu“.

2022-12-09Eldoradas Butrimas. Reportažai iš Ukrainos: Konstantinas Gudauskas, lietuvių kilmės kazachas - Bučos didvyris (6)

Susipažinkite – tai lietuviškų šaknų turintis 39 metų Konstantinas Gudauskas, per šį karą Ukrainoje išgarsėjęs didvyrišku Bučos gyventojų gelbėjimu. Už trejų mėnesių Ukrainos kino teatruose bei „Netflixe“ turi pasirodyti filmas apie Bučos tragediją, sukurtas remiantis būtent K. Gudausko žygiais.

2022-12-06Eldoradas Butrimas. Reportažai iš Ukrainos: Kapinės (4)

Keturiolikametė Diana Biliak savo ilgus ir gražius plaukus nusikirpo netrukus po to, kai fronte žuvo tėtis Andrijus...

2022-11-23Cooltūristės tarptautiniame fotografijos festivalyje Izraelyje

Lapkričio 23 d. prasidėjo dešimtasis tarptautinis fotografijos festivalis „Photo Israel“. Kasmet Tel Avive vykstančiame festivalyje Lietuva dalyvauja jau ketvirtą kartą. Šiųmetinio festivalio tema – veiksmas. Organizatoriai kviečia lankytojus diskutuoti, kaip žmogaus veiksmai gali įtakoti vyraujantį diskursą ir kaip individualus veiksmas gali paveikti visuomenę, nesvarbu kokiame kontekste: mene, kariuomenėje, visuomeniniame judėjime ar kitur.

2022-10-222022 m. Europos parlamentas žurnalistikos premija skirta filmui apie Rusijos veiksmus Afrikoje

2022 m. Europos Parlamento Dafnės Karuanos Galicijos žurnalistikos premija skirta Clémentui Di Roma ir Caroliui Valade už jų dokumentinį filmą apie „Wagner“ grupės veiklą Afrikoje.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media