2024 m. balandžio 28 d., Sekmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas

 

2011-12-01Dvi įsimintinos dienos Sankt Peterburge (2)

Sankt Peterburgo lietuvių bendruomenės kvietimu, drauge su LŽS vicepirmininku Audriu Antanaičiu, lapkričio 26 ir 27 dienomis viešėjome istorinėje Rusijos sostinėje. Mus pasitiko tenykštės bendruomenės pirmininkas, Sankt Peterburgo konservatorijos profesorius Gintautas Želvys ir LR konsulas Gintautas Tamošiūnas.

2011-11-28Velikij Novgorod - Rusijos valstybingumo lopšys

Didysis Naugardas - senas miestas ir gali drąsiai vadintis visos Rusijos valstybingumo lopšiu, nes čia pradėti kloti demokratinės valstybės pamatai, XII amžiuje susikūrė Naugardo respublika, o miestas vadinosi ypatingu vardu - Jo Didenybė Ponas Didysis Naugardas. Kitąmet 2012 metais Rusijos valstybė minės 1150-ties metų jubiliejų ir pagrindinės iškilmės numatomos švęsti Velikij Novgorode.

2011-11-10Vytautas Žeimantas – baltarusiško dienraščio „Zviazda“ korespondentas (4)

Вітаўтас Жэймантас: цяпер і пазаштатнік "Звязды"- tokiu pavadinimu Minske leidžiamame baltarusiškame laikraštyje „Zviazda" pasirodė informacija apie mūsų kolegą Vytautą Žeimantą. Straipsnio pavadinimą parašiau baltarusiškai todėl, kad būtų aiškiau kaip skamba kalba, kuria buvo parašytas Lietuvos Statutas ir V. Žeimanto naujas žurnalistinis amplua - jis korespondentas kaimyninėje užsienio valstybėje.

2011-09-13Tarptautinėje konferencijoje žurnalistų sąjungos balsavo už „sąžiningumo sąlygą“ tam, kad būtų apsaugoti žurnalistai

Londone vykusios konferencijos metu Nacionalinės žurnalistų sąjungos (angl. NUJ) generalinė sekretorė Michelle Stanistreet ragino visus žiniasklaidos atstovus dalyvauti plataus masto diskusijose tam, kad būtų priimti atitinkami teisės aktai, užtikrinantys žurnalistų saugumą.

2011-09-05Olštyne eksponuota ekslibrisų apie Žalgirio pergalę paroda

Dailininko bei žurnalisto Alfonso Čepausko sumanyta bei parengta ekslibrisų, skirtų Žalgirio pergalei, paroda pavasarį ir vasarą buvo eksponuojama Punske bei Seinuose, o rugpjūčio mėnesį ja grožėtis galėjo Olštyno - Lenkijos Varmijos ir Mozūrijos sostinės - gyventojai.

2010-12-28Seminaras vokiškai kalbantiems žurnalistams

Seminaras vokiškai kalbantiems žurnalistams iš rytų ir vidurio Europos.

2010-10-07Azerbaidžano Spaudos taryba parengė etikos kodekso pakeitimus

Azerbaidžano Spaudos taryba, padedama ESBO, parengė etikos kodekso projektą su papildymais ir pakeitimais. Etikos kodesko projekto principai, kurie buvo priimti 2003 m. kovo mėn. 15 d. Azerbaidžano žurnalistų kongrese, yra taip pat įtraukti į etikos kodekso tobulinimo procesą, atsižvelgiant į Spaudos tarybos gaunamus nusiskundimus ir siūlymus. Dar nuo 2003 m. žiniasklaidoje įvyko gausybė dinamiškų pasikeitimų ir procesų: žiniasklaidos veikla pastebimai išsiplėte ir išaugo, priimta nemažai su žiniasklaida susijusių teisės aktų, atnaujinami kai kurie teisiniai ir kiti dokumetai. Visi šie pokyčiai turėjo įtakos ir Profesionaliosios žurnalistų etikos kodeksui.

2010-09-27Europos komisija patvirtino projektą dėl lygybės ir saviraiškos laisvės klausimų

Europos komisija patvirtino IFJ ir kitų bendradarbiaujančių organizacijų bendrą pasiūlymą-projektą pavadinimu „Etinės žiniasklaidos iniciatyva: kampanija, skirta kovai su rasizmu, ksenofobija bei antisemitizmu pasitelkiant saviraiškos laisvę ir žurnalistikos aukščiausius profesinius standartus". Įgyvendinant šį 18-mėnesių trukmės projektą, bus siekiama gerinti žurnalistikos standartus, pateikiant informaciją apie migrantų bendruomenes, religines grupes, etnines mažumas bei skatinant naujus dialogus tarp žiniasklaidos profesionalų, pilietinės visuomenės ir politikų.

2010-09-16Ukrainoje bus paminėtos dešimtosios žurnalisto Gongadzės nužudymo metinės

Šiandien, žurnalisto Georgijaus Gongadzės dingimo dieną, Ukrainos sostinėje Kijeve ir Lvovo mieste bus paminėtos dešimtosios jo nužudymo metinės. Žurnalistas dingo Kijeve 2000 metų rugsėjo 16-ąją. Tų pačių metų lapkritį miške Kijevo srityje buvo rastas, kaip spėjama, jo lavonas be galvos. 2010 m. gegužę Ukrainos generalinis prokuroras O.Medvedenka pareiškė, kad kaukolė, rasta Kijevo srityje 2009 metų liepą, yra G.Gongadzės. Žurnalisto G.Gongadzės, vadovavusio interneto leidiniui "Ukrainskaja pravda", nužudymas 2000 metais tapo didžiausiu politiniu skandalu nepriklausomos Ukrainos istorijoje.

2010-08-23Rusijos radijo stotis "Echo Moskvy" švenčia 20-ąjį jubiliejų

"Echo Moskvy", tapusi pirmąja nevalstybine SSRS radijo stotimi ir iki šiol laikoma kone vienintelė Rusijoje iš tikrųjų nepriklausoma žiniasklaidos priemone, sekmadienį paminėjo 20-ąjį jubiliejų. "Echo Moskvy" ("Maskvos aidas"), kurią žurnalistai juokaudami vadina "Maskvos ausimi", buvo užregistruota 1990 m. rugpjūčio 9 d., o pirmą kartą išėjo į eterį rugpjūčio 22 d. Nuo pirmosios savo gyvavimo dienos "Echo Moskvy" laikėsi vienos taisyklės: "Visi svarbūs požiūriai į įvykius turi būti pateikti".

2010-07-28“Pinigų kartą” žiūri ir Kurdistane

Artimiausiu metu „Pinigų kartos. Vasaros“ filmavimo aikštelės persikels ir į užsienį – Didžiojoje Britanijoje ir Ispanijoje žurnalistai mėgins savo jėgas ir ištvermę sezoniniuose darbuose. Dar labiau „Pinigų kartos“ kūrybinę grupę nustebino kitą dieną po laidos gautas elektroninis laiškas iš Kurdistano... Kamaranas Omeras teigia nesupratęs nei žodžio, kas yra kalbama, tačiau atsiradus užrašams jis stabdydavęs vaizdą ir išsiversdavęs juos „Google Translate“ pagalba. Išsivertęs titrus Kamaranas susirado kūrybinės grupės elektroninio pašto adresą ir parašė laišką, išreikšdamas susižavėjimą reportažais ir pačia laida.

2010-07-20Latvijoje matoma tik skaitmeninė televizija

Jau du mėnesius Latvijos gyventojai mato tik skaitmeninę televiziją. Nors dalis ir nenoriai priėmė modernią šiuolaikinės televizijos technologiją, dabar gyventojai gali džiaugtis geresniu vaizdu ir galimybe matyti daugiau kanalų. Visiškai atsisakyti televizijos transliavimo analoginiu signalu, t.y. matomos su paprasta antžemine antena ir pereiti prie skaitmeninės, Latvija apsisprendė labai greitai – beveik per metus ir nuo birželio išjungė visus analoginius siųstuvus, praneša „Panorama“.

2010-07-15JAV apeliacinis teismas panaikino draudimą keiktis žiniasklaidoje

Pastaruosius šešis metus JAV televizijų vadovai nerimaudavo – kad tik kas nors tiesioginio eteriu metu nenusikeiktų. Mat baudą už keiksmus tekdavo mokėti televizijai Nuo šiol viskas bus kitaip. JAV apeliacinis teismas panaikino vyriausybės politiką, kuria buvo draudžiama transliuoti keiksmažodžius, nuspręsdamas, kad šis sprendimas prieštarauja konstitucijai, praneša BBC. Draudimas buvo priimtas 2004 m., pagal jį transliuotojams galėjo būti skirta bauda, jei jie eteryje transliuotų nešvankius žodžius.

2010-06-21EBU ragina Kroatiją permąstyti drastišką licencijos mokesčio sumažinimą

Europos transliuotojų sąjunga paragino Kroatiją persvarstyti sprendimą nuo rugpjūčio 1 d. ketvirtadaliu sumažinti Kroatijos visuomeninio transliuotojo HRT abonentinį mokestį. EBU generalinė direktorė Ingrid Deltenre pabrėžė, kad ekonomikos krizė negali sutrukdyti HRT atlikti jai skirtos misijos – kritiškai nušviesti politikos ir ekonomikos aktualijas, užtikrinti pliuralizmą ir įvairioms visuomenės grupėms skirtų radijo bei televizijos laidų transliavimą.

2010-06-14Kas naujo britų žiniasklaidoje? Žurnalistai praranda darbus, o kokybės mažėja

Jungtinėje Karalystėje artėja redakcijos darbo vietų mažinimas. Birželio 11 dieną bendrovė “Trinity Mirror” paskelbė apie planus mažinti 200 redakcijos darbuotojų savo trijų nacionalinių leidinių grupėje – “The Daily Mirror” ir “Sunday Mirror” ir “The People”.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media