2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas

 

2013-11-24Lietuviškų kultūros renginių savaitė Vroclave

Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai pažymimas ir Vroclave, kuris 2016 m. bus Europos kultūros sostine.

2013-11-22Jono Meko filmas – Niujorko undeground filmų festivalyje Paryžiuje

Lapkričio 20-26 d. Paryžiaus filmotekoje, ilgą tradiciją turinčiame nekomercinio kino teatre, vyksta festivalis "New York underground". Lapkričio 22 d. jame rodomas Jono Meko nespalvotas filmas ,,Walden’’ (1969, 173 min, 16 mm).

2013-11-21Baltijos regiono istoriją pristatančioje parodoje Čekijoje – Lietuvos nacionalinio muziejaus eksponatai

2013 m. gruodžio 3 d. Moravijos krašto muziejuje bus atidaryta tarptautinė Baltijos regiono istorijos paroda „Dievų keliai – paslaptingųjų baltų pasaulis“. Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai proga surengta paroda pristatoma antrajame pagal dydį ir glaudžiai su Lietuva bendradarbiaujančiame Čekijos mieste Brno. Moravijos krašto muziejuje šiais metais įkurtame Baltų salone bus rengiamos parodos, susitikimai ir kiti su Lietuva, Latvija bei Estija susiję renginiai.

2013-11-20Kijevo „Spaudos klubo“ vadovas Jurijus Peresunko: „Savininkystės skaidrumo stoka yra didžiausia mūsų problema“

„Spaudos klubas“ atsirado Sovietų Sąjungos griūties išvakarėse. Tai buvo visuotinės demokratizacijos, taip pat ir žiniasklaidos sferoje, padarinis. Tuo metu pradėjo formuotis dar neformalios demokratinės žurnalistų organizacijos. Didesnę laisvę pajuto ir visuomenės informavimo priemonės. Ši banga pagimdė ir mūsų „Spaudos klubą“, kuris, kiek man yra žinoma, tapo pirmu tokio pobūdžio klubu Sovietų Sąjungoje. Klubo sukūrimui mus įkvėpė kolegos iš Vengrijos.

2013-11-17Šiaurės šalių literatūros ir meno festivalyje – Lietuvos šiuolaikinio meno panorama

Prancūzijoje, Normandijos Kano (Caen) mieste prasidejo dvidešimt antrasis Šiaurės šalių literatūros ir meno festivalis „Šiauriečiai“ (Les Boreales), kuriame Lietuva kartu su Islandija dalyvauja garbės viešnios teisėmis. Festivalio metu šiaurės Prancūzijos auditorija bus supažindinta su plačia Lietuvos šiuolaikinio meno panorama – teatru, fotografija, muzika, dizainu ir literatūra.

2013-11-15Lietuvių kultūra ir menas Amsterdame

Nyderlandų lietuvių bendruomenė kartu su Lietuvos ambasada Nyderlanduose lapkričio 30 dieną Amsterdame jau ketvirtus metus iš eilės rengia Nyderlanduose gyvenančių lietuvių menininkų kūrybai pristatyti skirtą renginį „LTart.NL“.

2013-11-15„Žingsniai“ - Lietuvos fotografijos mokyklos retrospektyva Moldovoje

2013 m. lapkričio ir gruodžio mėnesiais Moldavijoje - Kišiniove Konstantino Brankuši ekspozicijų centre ir Tiraspolyje Vilniaus galerija "Kunstkamera" pristato Lietuvos fotografijos mokyklos parodą "Žingsniai", skirta Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai proga.

2013-11-14Filadelfijoje – „Lietuvos festivalis“

Š.m. rugsėjo-lapkričio mėn. Filadelfijoje vyko didžiausias Lietuvos pirmininkavimo Europos tarybai pristatymo renginys JAV - „Lietuvos festivalis”. Festivalio, kurį vainikavo Lietuvos dalyvavimas prestižinėje Filadelfijos taikomojo meno mugėje „CraftShow 2013“, metu vyko kelios dešimtys Lietuvos kultūrą, meną, istoriją ir kulinarinį paveldą pristatančių renginių.

2013-11-13Lietuvių vaikų knygų salonas Berlyne su Ula Šimulynaite

LR kultūros atašatas Vokietijoje ir Šeštadieninė Berlyno lietuvių mokyklėlė lapkričio 16 d. vėl kviečia vaikus ir visus, kurie bent kartais jais pasijaučia, į susitikimą su jaunąja lietuvių vaikų rašytoja ir iliustratore Ula Šimulynaite. Lietuvos ambasadoje Berlyne Ula Šimulynaitė su vaikais skaitys ištraukas iš naujausios knygos „Kotonų Brolija“, pristatys dvi pačios animuotas ir įgarsintas elektronines noveles apie Privatų Vaiduoklį, taip pat atidarys iliustracijų parodą „Kotonai ir bičiuliai“, kurioje bus eksponuojamos iliustracijos iš autorės knygų.

2013-11-13FLORENCIJOJE PRISTATOMAS LIETUVOS ŠIUOLAIKINIS MENAS

Italijoje prasidejo VI Florencijos meno filmų festivalis („Lo schermo dell‘Arte Film Festival“). Šiame festivalyje, kuris vyks iki lapkričio 17 d., šiais metais ypatingas dėmesys skiriamas Lietuvos menininkams.

2013-11-09Kaliningrade - pirmasis tarptautinis skaitovų konkursas ,,Pasaulis skaito Donelaitį“

Lapkričio 7 d. Kaliningrado srities lietuvių kalbos mokytojų asociacija (pirmininkas Aleksas Bartnikas) Kaliningrado švietimo plėtotės institute surengė srities moksleivių I tarptautinį skaitovų konkursą ,,Pasaulis skaito Donelaitį“. Konkurse dalyvavo ir moksleiviai iš Vilniaus lietuvių namų. Donelaičio kūryba buvo pristatyta 6 kalbomis (lietuvių, rusų, anglų, vokiečių, lenkų, ukrainiečių), palydima muzika, skaidrėmis.

2013-11-09Helsinkyje surengti lietuviško kino vakarai

Lapkričio 5 ir 7 dienomis Helsinkio kino teatre K-13 buvo surengti lietuviško kino vakarai. Lietuviško kino vakarai Helsinkyje jau yra tapę gražia tradicija, šiais metais jie surengti šeštą kartą.

2013-11-08Lietuviškų filmų programa - tarptautiniame Lodzės kino festivalyje

Lodzėje, vadinamoje Lenkijos kino Meka, lapkričio 11 d. prasideda „Lietuviško kino savaitė“. Lodzės gyventojams ir svečiams bus parodyti net aštuoni lietuviški vaidybiniai ir dokumentiniai filmai. Tarptautiniame kino festivalyje „Europos kino forumas CINERGIA“ tarp daugelio filmų iš Europos Sąjungos šalių lapkričio mėn. 11-14 dienomis bus rodomas Kristinos Buožytės filmas „Aurora“, Sauliaus Drungos „Anarchija Žirmūnuose“, Dovilės Gasiūnaitės „Narcizas“, Ruslano Korostenskio „Moters saulė“, Linos Lužytės „Igrushki“, Algimanto Puipos „Miegančių drugelių tvirtovė“, Marato Sargsyano „Tėvas“, Giedrės Žičkutės „Kaip mes žaidėme revoliuciją“.

2013-11-08Kultūros ministras Š. Birutis: kūrybingieji lietuviai stebina amerikiečius

"Lietuviai sutikti kaip laukiamiausi svečiai, šalis pristatyta gražiausiais žodžiais apibūdinančiais lietuvių darbštumą ir kūrybingumą. Mūsų amatai sudomino amerikiečius ir vos prasidėjus mugei, jau pradėti graibstyti lietuvių darbai", - pasakoja kultūros ministras Šarūnas Birutis, kuris kartu su Lietuvos ambasadoriumi JAV Žygimantu Pavilioniu, garbės konsule Krista Bard ir lietuvos menininkų dalyvavimą Filadelfijos moderniųjų amatų mugėje "Craft Show" parėmusio fondo Bajorūnas/Sarnoff nariais Daiva ir Steve tapo žiuri komandos nariais ir vertino Lietuvos menininkų darbus

2013-11-05Algirdo Šeškaus fotografijos paroda Tulūzoje, Chateau d’Eau galerijoje

Nuo lapkričio 6 d. Chateau d’Eau galerijoje Tulūzoje pradeda veikti Lietuvos avangardinės fotografijos pradininko Algirdo Šeškaus paroda “Pilkos spalvos variacijos ir niuansai”. A. Šeškaus fotografijos paroda veiks iki 2014 sausio 5 d. Lapkričio 12 d. galerijoje vyks Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriaus vadovo Gintaro Česonio paskaita apie 7-9 dešimtmečio Lietuvos fotografiją.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media