2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas

 

2010-10-29Sėkmingas Alfonso Čepausko tarptautinis projektas

Vilniuje, Lietuvos dailininkų sąjungos parodų salėje (Vokiečių g. 4) pradėjo veikti tarptautinė ekslibrisų ir mažosios grafikos paroda, skirta Žalgirio mūšio 600-osioms metinėms. Paroda įdomi, įspūdinga, į jos atidarymą susirinko gausus būrys meno gerbėjų, tarp jų - nemažai ir žurnalistų. Džiugu, kad šios parodos ir prieš tai surengto konkurso iniciatorius ir vykdytojas yra mūsų kolega LŽS Senjorų klubo narys Alfonsas Čepauskas.

2010-10-25Stasys Arnašius ir jo interviu su savimi (1)

ądien Lietuvos radijo ir televizijos kavinėje buvo beveik sausakimša. Ir publika buvo neeilinė. Kur mesi žvilgsnį, ten skambi pavardė, televizijos žvaigždė, žinomas žurnalistas. Ir visi čia susirinko garsaus žurnalisto Stasio Arnašiaus pakviesti. Ir proga buvo neeilinė - kolega visuomenei pristatė naują savo atsiminimų knygą „Interviu su savimi".

2010-10-05A. Anskaičio knyga „Penki pūdai žurnalistikos

Žurnalistas Antanas Anskaitis spaudoje dirba daugiau kaip 55 metus. Per šį laiką yra lankęsis visuose šalies miestuose ir rajonuose, bendravęs su šimtais žmonių, tarp jų ir su buvusiais šalies vadovais, buvusiais bei dabartiniais ministrais, deputatais, paskelbęs dešimtis straipsnių, interviu, reportažų. Įdomiausi susitikimai ir atsitikimai aprašomi neseniai išleistoje prisiminimų knygoje „Penki pūdai žurnalistikos".

2010-10-04M.Nastaravičius suklupo ties… poezija

Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla neseniai išleido žurnalisto Mindaugo Nastaravičiaus poezijos knygą “Dėmėtų akių”. Tai pirmasis jauno autoriaus, žinomo kaip radijo žurnalisto (Ryto allegro) ir tinklapio „Atvirai ir garbingai apie žiniasklaidą” iniciatoriaus, bandymas įsitvirtinti poetinėje erdvėje. Tai, kad Mindaugas moka įsiklausyti ir perprasti eiliuotus tekstus, nekelia abejonių. Paskutinis jo pašnekesys Lietuvos radijuje su Kornelijumi Plateliu, pristatant pastarojo eilėraščių knygą “Karstiniai reiškiniai”, buvo gilus ir įdomus net tam klausytojui, kuris į poetus gal žiūri nerimtai. O kaip pačiam Mindaugui sekasi valdyti poetines metaforas?

2010-09-29R.Parafinavičius į žurnalistų darbą pažvelgė per skaudžią istoriją

Leidykla „Laisvas laikas“ išleido šiauliečio žurnalisto Rolando Parafinavičiaus knygą „Motinos rankos. Almos Jonaitienės nusikaltimo istorija“. Knygos autorius, aktyviai dirbantis žurnalisto darbą, pamėgino pažvelgti į kolegas įdėmesniu žvilgsniu. Istorijos pagrindas – šiurpiausias XXI amžiaus Lietuvoje moters padarytas nusikaltimas. Knygoje ne tik chronologiškai išdėstyta Jonaičių šeimos tragedija. „Šalia dirbo didžiulis būrys teisėsaugininkų, tiriančių įvykį, ir žurnalistų, informuojančių visuomenę. Sąžininga žurnalistika ir nešvarios spekuliacijos susipynė skaudžioje istorijoje,"- pastebi R.Parafinavičius.

2010-09-16P.S.Krivicko knygoje „Šviesoraščio takais“ – esė apie fotografiją

Iš spaustuvės į skaitytojų glėbį iškeliavo dar vieno kolegos knyga. Šįkart anonsuojame žurnalisto, LŽS nario Povilo Sigito Krivicko knygą "Šviesoraščio takais". Ja ypač turėtų susidomėti fotografiją studijuojantys arba Lietuvos fotografijos istorija besidomintys žmonės. Ši knyga ne vienam padės užpildyti žinių spragas, įdėmiau pažvelgti į fotografijų kūrėjų palikimą. “Šviesoraščio takais” – tai esė rinkinys apie meninę fotografiją, jos kūrėjus ir šios kūrybinės veiklos reikšmę visoje kultūroje. Įžanginėje dalyje aptariamos moralinės kūrėjų atsakomybės problemos.

2010-09-14Kazachstano eskizai

Ką lietuviui reiškia Kazachstanas? Keistokas klausimas, nes atsakymas į jį lyg ir yra. Buvusi sovietinė respublika. Didelė ir rūsti šalis, kurioje Stalino diktatūros metais atsirado pakankamai vietos koncentracijos stovykloms ir lietuvių kaliniams bei tremtiniams.

2010-08-24Bernardas Aleknavičius - zanavykas, tapęs lietuvininku

Rugpjūčio dvidešimt pirmąją Vinco Kudirkos premijos laureatas Bernardas Aleknavičius pasitiko gražų jubiliejų – aštuoniasdešimtmetį. Fotoalbumas "Donelaitis ir mes" lėmė, kad 1992 metais B.Aleknavičius pirmasis iš Lietuvos žurnalistų būtų apdovanotas garbingiausia šiai profesijai Vinco Kudirkos premija. Beje, knygos „Kristijono Donelaičio portretas“ papildomas tiražas išeina žymiai anksčiau – šią vasarą – ir sutampa su paties autoriaus jubiliejumi. Visai kitoks likimas ištiko naujausią Bernardo Aleknavičiaus leidinį – fotoalbumą „Žvejų kaimelio kronika“.

2010-07-26V.Žeimanto kūrybiniuose planuose – ir knyga apie Semeliškes

Vakar iš kraštotyrinės ekspedicijos po Semeliškes (Trakų r.) sugrįžęs žurnalistas Vytautas Žeimantas užsivertęs darbais. Be aktyvaus bendradarbiavimo įvairiuose leidiniuose kūrėjo laukia dar vienas kūrybinis projektas. "Versmės” leidyklos serijoje "Lietuvos valsčiai" ketinama išleisti ir knygą "Semeliškės". V.Žeimantas bus vienas iš šios knygos autorių.

2010-06-22D.Mickevičiaus knyga apie Varėnos krašto šviesuolius pristatyta „gyvai“

Marcinkonių etnografinės sodybos klojimas birželio 17-ąją vos talpino žiūrovus, susirinkusius į žurnalisto, leidėjo Danieliaus Mickevičiaus knygos „Kaip tiltelis iš širdies į širdį“ sutiktuves.Renginį puikiai „iliustravo“ ne tik Kabelių, Marcinkonių, Margionių, Nedzingės, Zervynų ir Žiūrų kaimų dainininkų dainuojamos dzūkiškos dainos, Margionių klojimo teatro artistų vaidyba. Į renginio dalyvius, kaip knyga prabyla į skaitytoją, „gyvai“, dainomis ir žodžiais, prabilo aštuoniolikos knygos apybraižų herojai.

2010-06-17A.Pliadis: “Karinio žanro nuotraukas yra kur dėti”

Birželio 16 d. sostinės fotografijos galerijoje „Prospektas“ apdovanoti Tado Dambrausko konkurso laureatai ir atidaryta fotokonkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2009–2010“ paroda, kuri veiks iki liepos 3 d. Krašto apsaugos ministerijos fotografas Alfredas Pliadis sakė: „Labai patenkintas, kad gavau prizą už „Reportažą“, nes Lietuvoje reportažinės fotografijos labai sunkiai skinasi sau kelią. Džiaugiuosi, kad nežinau, ar aš čia pasistengiau, ar kiti labai nesistengė. Bet man pasisekė padaryt.“

2010-06-17Filmas “Kai jūra skalauja krantus” V.Jankevičiui pelnė geriausio režisieriaus apdovanojimą

Chanty Mansijske (Rusija) vykusiame XIV-ajame tarptautiniame televizijos filmų apie ekologiją festivalyje „Išgelbėti ir išsaugoti“ diplomu “Geriausias režisierius” apdovanotas “TV Europa” sukurto filmo “Kai jūra skalauja krantus” autorius Vytas Jankevičius. Tai jau antras V.Jankevičiaus laimėjimas šiame festivalyje. Prieš porą metų jis buvo apdovanotas “Auksinės gagaros” prizu už geriausią autorinį darbą.

2010-06-16D. Mickevičiaus knygos sutiktuvės - ir Marcinkonyse

Lietuvos žurnalistų sąjunga neseniai buvo pakvietusi kolegas į LŽS nario Danieliaus Mickevičiaus knygos sutiktuves. Žurnalisto, leidėjo D.Mickevičiaus naujausia knyga “Kaip tiltelis iš širdies į širdį” birželio 8-ąją buvo gražiai sutikta sostinėje, LRT klube, o rytoj, birželio 17 d., ji bus pristatyta Varėnos rajone, Marcinkonyse. Knygos sutiktuvėse dalyvaus vietos etnografiniai kolektyvai ir visi knygos herojai – Varėnos krašto šviesuoliai. Gražaus įvykio išvakarėse - trumpas pašnekesys su knygos autoriumi D.Mickevičiumi.

2010-06-09Žurnalisto A.Šimkaus eilėraščių pasaulis knygoje “Sezonas baigtas”

Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla ką tik išleido žurnalisto Antano Šimkaus eilėraščių rinktinę. Ilgus metus savaitraštyje “Literatūra ir menas” darbavęsis kolega šiuo metu dirba portale Bernardinai.lt , o laisvalaikiu ne tik rašo scenarijus populiariems serialams, bet ir kuria eiles. Jaunas poetas (g. 1977), debiutavęs rinkiniu „Skradžiai“ (1999), pasak recenzentų, „konfliktavęs su tradicinėmis vertybėmis“, dabar suka supratingų refleksijų keliu. Nuotaikinga poezijos knyga, pažerianti lakoniškos išraiškos radinių.

2010-06-09“Beržoras” – Justino Lingio dokumentinio filmo premjera

Birželio 10 d. (ketvirtadienį) 19 val. Vilniuje, Bernardinų socialinio centro patalpose, įvyks režisieriaus Justino Lingio filmo “Beržoras” premjera. Lzs.lt kviečia kolegas pamatytį šį 2010 metais sukurtą ir gegužės 8 dieną Platelių parapijos salėje jau pristatytą filmą apie Beržoro kryžiaus kelią ir pabendrauti su broliu Astijumi Kungiu OFM, prof. habil.dr. Alfonsu Motuzu, dailėtyrininke Asta Giniūniene, kunigu Sauliumi Katkumi, tautodailininkais Vytu Jaugėla, Antanu Vaškiu, tapytoju Valdu Simučiu ir kitais, kurie dalinsis savo prisiminimais.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media