2024 m. kovo 19 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas

 

2021-09-24Rašytojos Marytės Kontrimaitės knygos "Kalbėti aukštyn" pristatymas

Rašytojų namuose rugsėjo 27 d. 18 val. bus Marytės Kontrimaitės knygos "Kalbėti aukštyn" pristatymas.

2021-09-14Vaclovas Juodpusis ir jo muzikinės kultūros atspindžiai

Vilniuje, kompozitoriaus, pianisto, profesoriaus Stasio Vainiūno namuose įvyko trečiadienio popietė. Džiaugiuosi iš autoriaus gavusi trečiąją darbštaus, nuolat spaudos puslapiuose skelbiančio publikacijas muzikologo Vaclovo Juodpusio knygą „Tai buvo... Muzikinės kultūros atspindžiai“ (Vilnius: Lietuvos muzikų rėmimo fondas, 2021, 528 psl.).

2021-09-12Kultūrologė, muzikos kritikė, žurnalistė Rita Aleknaitė-Bieliauskienė: „2020-ųjų arimai“

Dienos šviesą išvydo „2020-ųjų arimai“ – kultūrologės, muzikos kritikės, žurnalistės Ritos Aleknaitės-Bieliauskienės straipsnių rinkinys, aprėpiantis 2020-ųjų metų publikuotus ir kitus parašytus straipsnius, esė, pamąstymus. Jų esmė – nestandartine kalbėsena pastebėti kultūros kaitą, vertybių įprasminimo būdus, prisiminti Išėjusius ir dabar nerimstančius žmones. Tai autorei svarbiausia: pamatyti, įvertinti kuriančius ir siekiančius jais sekti.

2021-09-06 Seimo Lankytojų centre – knygos apie 1990 m. rinkimus į Lietuvos Respublikos Aukščiausiąją Tarybą pristatymas

Rugsėjo 7 d., 16.30 val. Seimo Lankytojų centre vyks knygos „Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos dokumentai, I Tomas. 1990 metų rinkimų į LTSR Aukščiausiąją Tarybą dokumentai, I dalies I-67 ir II dalies 68-141 rinkimų apygardos“ pristatymas.

2021-09-02Rūstis Kamuntavičius: „Gudijos istorija. Baltarusijos istorija“

Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras ką tik išleido Rūsčio Kamuntavičiaus knygą „Gudijos istorija. Baltarusijos istorija“. Jos dailininkas Romas Dubonis.

2021-08-30Kviečiame į akad. Domo Kauno monografijos „Martynas Jankus: tautos vienytojas ir lietuvių spaudos kūrėjas“ sutiktuves

Maloniai kviečiame į akad. Domo Kauno monografijos „Martynas Jankus: tautos vienytojas ir lietuvių spaudos kūrėjas“ sutiktuves. Renginys vyks 2021 m. rugsėjo 9 d. (ketvirtadienį) 16 val. Lietuvos mokslų akademijos didžiojoje konferencijų salėje (Gedimino pr. 3, Vilnius).

2021-07-17Tadas Jaskelevičius: Birželio sukilimas Pušalote

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras išleido knygą „1941 m. birželio 23 d. sukilimas Panevėžio apskrities Pušaloto valsčiuje“, knygos autorius – Centro istorikas Tadas Jaskelevičius.

2021-07-10Edmundas Ganusauskas: "Ekscelencija, monsinjoras ir..."

Publicistas Edmundas Ganusauskas knygoje pasakoja apie ypatingus žmones, kuriuos, jo žodžiais, jam buvo leista sutikti ir ne vienus metus artimai bendrauti. Tarp jų – dailininkas, dvasininkas, kosmonautas, fenomenalus plaukikas, generolas, aktorius, alpinistai, oro baliono pilotas ir kiti iškilūs, daug nuveikę žmonės. Įtaigiu stiliumi parašytoje knygoje autorius ne tik jautriai atskleidžia vidinį savo herojų pasaulį, bet ir profesionaliai įsigilina į kiekvieno jų veiklos esmę.

2021-06-23Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka: Gerimantas Statinis pristato savo knygą „Romas Balčiūnas: didysis dūdų revoliucionierius“

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka maloniai birželio 29 d., antradienį 17 val. kviečia į knygos pristatymą, kuris vyks Konferencijų salėje (V aukšte). Profesionalus muzikantas, keliautojas, žurnalistas, televizijos laidų vedėjas, straipsnių ir knygų autorius Gerimantas Statinis pristatys savo naujausią knygą „Romas Balčiūnas: didysis dūdų revoliucionierius“.

2021-06-18Žurnalistė Virginija Skučaitė: „Tada neįsivaizdavau, kiek savo gyvenimo dešimtmečių reikės tam paaukoti, kiek daug patirti, sužinoti...“

Žurnalistė Virginija Skučaitė knygoje „Traukinio į mirtį pėdsakais. Kazimieras Skučas istorijos akivaruose“, įamžino dėdės, prieškario Lietuvos ministro, gyvenimo ir mirties istoriją. Knygoje glaustai, nuosekliai pasakojama, kada, kodėl ir kaip buvo suimtas K. Skučas, kaip jis nuvežtas į Maskvą, ten tardytas, kalintas ir nužudytas. V. Skučaitė atrado ir trijų prieškario Lietuvos ministrų (K. Skučo, Juliaus Čapliko ir Antano Tamošaičio) užkasimo vietą buvusiame NKVD objekte „Komunarka“. Dabar V. Skučaitė ruošiasi knygos pristatymams, K. Skučo sušaudymo 80-mečio minėjimui Raudondvario pilyje.

2021-06-16Juozas Žitkauskas: "Dubeltavos išpažintis" (13)

Šiandien (birželio 16 d. – red.) iš spaustuvės parsivežiau savo "Dubeltavos išpažintis". Kad būtų aiškiau kas jose, paantraštėje parašiau: eilėraščiai dzūkiškai ir lietuviškai.

2021-06-0980-osios tremties metinės: Paulius Saudargas ir Goda Krukauskienė virtualiai pristato knygą „Kalinio riba“

Artėjant birželio 14-ajai, minint Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dieną, politikai, Seimo Pirmininko pavaduotojas, dr. Paulius Saudargas ir Vilniaus m. Tarybos narė Goda Krukauskienė, pristato savo naujausią, Gulago sąlygas įvairiais pjūviais nagrinėjančią knygą „Kalinio riba“. 80-ųjų tremties pradžios Lietuvoje metinių proga Seime vyks nuotolinis autorių knygos pristatymas – prisijungti prie jo bus galima trečiadienį, birželio 9 d., 15 val. „Microsoft Teams“ platformoje.

2021-05-17Rimantas Greičius: „Sulaukiau daug skaitytojų atsiliepimų, visi jie dėkojo už drąsiai išsakytą tiesą“ (1)

„Žmonės prašo neviešinti jų pavardžių, nes šeimose iki šiol tvyro baimė. Atleiskit, ko bijoma dabar? Juk mes ne okupuotoje šalyje gyvename. Aną baimę, kad naktį iš miško ateis ginkluoti vyrai ir nežinia kuo tas jų vizitas užsibaigs, ir aš prisimenu. Ta baimė mūsų šeimai baigėsi tremtimi. Apie šių dienų baimę man aiškiai pasakė moteris, kurios tėvai buvo nužudyti, kai ji po stalu lakstė: „Nieko aš jums nepasakosiu, jūs parašysit, ir mano vaikai liks be darbo. O jie valdžios kabinetuose sėdi.“ Panašių žodžių prisiklausiau sočiai“, – atvirai sako romano „Pašiaušti slenksčiai“ autorius Rimantas Greičius. Tai jau septintoji buvusio pedagogo, žurnalisto knyga, kurią galima rasti ir Gargždų knygyne. Rašytojas R. Greičius, anksčiau dirbęs įvairiuose Lietuvos regionuose, sugrįžo gyvenimo saulėlydžio pasitikti Klaipėdos rajone, o šiandien savo įžvalgomis dalijasi su „Bangos“ skaitytojais.

2021-05-17Partizano Jono Kadžionio-Bėdos knyga „Per skausmo pelkes“

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras išleido antrą (pataisytą) partizano, Vyčio kryžiaus ordino kavalieriaus, Laisvės premijos laureato Jono Kadžionio-Bėdos knygos „Per skausmo pelkes“ laidą. Pirmoji laida buvo išleista pernai, ji išpirkta per 3 mėnesius.

2021-05-08Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro leidžiamų prisiminimų serijoje – išduoto tarpukario Lietuvos vidaus reikalų ministro likimo istorija

„Atėjo ir mano eilė (...). Mane nuvedė į mažytį kambarį, išrengė nuogai, rūbus išnešė ir, užlaipinę ant taburetės, liepė daryti pritūpimus – pasilenkę žiūrėjo į ten, kur niekados niekas nežiūri... Aš ne pirmą sykį buvau areštuotas, tardomas lenkų, bet čia man buvo naujiena... Palaikytas nuogas, gavau rūbus ir buvau nuvestas į kupė,“ – tokia į atmintį įsirėžusia persodinimo iš vieno traukino į kitą Molodečno (Baltarusija) stotyje scena dalinasi suimtasis, keliavęs viename kupė kartu su į mirtį vežtu Kazimieru Skuču. Šį ir kitus liudijimus į vieną pasakojimą surinko išduoto Lietuvos ministrų kabineto nario dukterėčia, žurnalistė Virginija Skučaitė, kurios knygą „Traukinio į mirtį pėdsakais: Kazimieras Skučas istorijos akivaruose“ išleido Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras.

2021-04-27Ieva Švarcaitė: Geografijos terminai - ir esperanto kalba

Liko beveik nepastebėtas prieš porą metų Kelmės kraštietės geografijos mokslų daktarės Ievos Švarcaitės parengtas ir VŠĮ „Grunto valdymo technologijos“ išleistas „Dešimtkalbis gamtinės geografijos terminų žodynas“ ( 2019 m., 287 psl. ). O tai yra pirmasis tokio pobūdžio žodynas ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje.

2021-04-19Jono Jackevičiaus „Kokteilio iš spinduliuotės“ alchemija (7)

Prieš kelias dienas pasaulį išvydo žurnalisto, poeto, dailininko Jono Jackevičiaus poezijos ir abstrakčios tapybos knyga „Kokteilis iš spinduliuotės“. Beje, šią puikaus dizaino knygą išleido „Trijų žvaigždučių“ leidykla, kurios direktorius taip pat mūsų kolega, žinomas žurnalistas ir poetas Jeronimas Laucius. Jonas Jackevičius žinomas kūrėjas Lietuvos meno padangėje - dailininkas, rašytojų ir žurnalistų sąjungų narys, turintis valstybės pripažintą meno kūrėjo statusą. Meno bendruomenei bene labiausiai žinomas kaip šiuolaikiškos modernios poezijos atstovas, išleidęs jau devintąją poezijos knygą, o taip pat surengęs dailės darbų parodų, kuriose vyrauja abstrakti tapyba.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media