2024 m. balandžio 25 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas

 

2019-02-20„Transparency International“ Lietuvos skyrius: Kas antra savivaldybė pirko iš su politikais susijusių žiniasklaidos priemonių

Nuo 2015 m. savivaldybės trečdalį (2 mln. eurų) viešinimo lėšų skyrė su politikais susijusiai žiniasklaidai. Sąsajų su politikais turinčias įmones finansavo kas antra savivaldybė, rodo „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) atlikta analizė.

2019-02-02Seime diskusija dėl Visuomenės informavimo įstatymo pataisų (3)

Parlamentinės opozicijos surengtoje diskusijoje dėl Visuomenės informavimo ir LRT įstatymų pataisų dalyvavo Visuomenės informavimo etikos komisijos pirmininko pavaduotoja Vaiva Žukienė. Remiantis Visuomenės informavimo įstatymo pataisomis, kurioms po pateikimo pritarė Seimas, žiniasklaidai būtų draudžiama skleisti ne tik dezinformaciją ir karo propagandą, bet ir informaciją, kuria skatinamas nepasitikėjimas Lietuvos valstybe ir jos institucijomis.

2019-01-24LRTK vertino paskleistą informaciją rusų kalba retransliuojamose programose

2019 m. sausio 23 d. pasitarime Lietuvos radijo ir televizijos komisija (toliau – LRTK) svarstė klausimą dėl rusų kalba Lietuvoje retransliuojamos Rusijos Federacijos jurisdikcijai priklausančios televizijos programos „Rossija 24“ ir vaizdo keitimosi platformos „YouTube“ paskyroje „Rossija 1“ žinių laidose paskleistos šmeižikiškos ir mirusiųjų atminimą žeminančios informacijos apie Lietuvos ir Latvijos partizanus.

2019-01-24LRTK: Dėl visuomenės informavimo įstatymo pakeitimo įstatymų projektų Nr. XIIIP-3118 ir Nr. XIIIP-3139

Lietuvos Respublikos Seime yra svarstomi Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymo Nr. I-1418 19, 31, 341, 48 straipsnių ir priedo pakeitimo įstatymo projektas Nr. XIIIP-3118 ir Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymo Nr. I-1418 19, 31, 341, 48 straipsnių ir priedo pakeitimo įstatymo projektas Nr. XIIIP-3139.

2019-01-11Liberalai: sistemingi „valstiečių“ bandymai riboti žiniasklaidą yra grėsmė Lietuvai

Šiandien Seimas vėl grįžta prie nacionalinio transliuotojo (LRT) struktūros keitimo klausimo, o rytoj bus svarstomas dar vienas Visuomenės informavimo įstatymo keitimas, kuriuo norima drausti informaciją, skatinančią nepasitikėjimą ar nepasitenkinimą valstybinėmis institucijomis. Jei šis įstatymo pakeitimas būtų priimtas tokia apimtimi ir tokia forma, kurią suformulavo ir pateikė penki Seimo Kultūros komiteto nariai, būtų galima pradėti kalbėti apie pirmąjį žingsnį keičiant santvarką Lietuvoje.

2019-01-11Seimo narė Agnė Širinskienė: „Netikrų žinių kūrimas apie LRT įstatymo pokyčius tampa norma?“

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Seimo narė Agnė Širinskienė sako, jog vertinant viešumoje skleidžiamą informaciją apie LRT įstatymo pakeitimus, teisininkams susidaro įspūdis, kad šis klausimas pernelyg politizuojamas ir tampa vienu iš netikrų žinių pavyzdžių.

2019-01-09Viešas pareiškimas dėl siūlomų Visuomenės informavimo įstatymo pataisų

Sausio 2-ąją grupės Seimo narių įregistruotos Visuomenės informavimo įstatymo pataisos kelia pagrįstą žurnalistų, leidėjų, viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų nerimą, jog platesnis skelbtinos informacijos ribojimas atvers kelią piktnaudžiavimui, siekiant varžyti ar užgniaužti valstybės ir savivaldybių institucijų, politikų kritiką.

2019-01-05Sveiki (ar nesveiki), sulaukę naujų atlyginimų, pensijų, vaiko pinigų...

Štai ir išaušo „nauja gadynė“ mūsuose – nuo šių metų gausime padidintus atlyginimus, pensijas, vaikų pinigus! Todėl prie „trijų rinkimų“ (prezidento, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento) balsadėžių šiemet eisime (ar turėtume eiti) su pakylėta nuotaika – juk gyvensime aukštesnėje, „oresnėje“ gyvenimo kokybėje. Tiesa, per daug neafišuojama, kad komunaliniai mokesčiai ir kainos už prekes ir paslaugas taip pat pakils. Apie 2,4 proc. pakils infliacija. Jei pajamos turėtų padidėti apie 7 procentus, tai, pavyzdžiui, mokesčiai už elektrą ir dujas pakils 15-20 procentų. Ir visiškai neaišku, kiek užsikels kainas prekybininkai savo prekybos centruose, tai aiškindami padidėjusiais akcizais, prekybos karais ar pasauliniu klimato atšilimu. O ir atlyginimo suma pasikeis tik popieriuje, o ne „į rankas“...

2018-12-14Norėtųsi linksmai sušukti: Sveiki, sulaukę Kalėdinės eglutės ! Bet kodėl liūdna? (1)

Šia proga norėtųsi pasidžiaugti, kad mūsų šalis vėl pateks į istoriją, kaip reikšmingų įvykių kūrėja. Mat, įvairiaspalvį (Spalio, Pavasario, Dainuojančios, Oranžinės, Tulpių, Rožių ir t.t.) revoliucijų sąrašą papildys dar viena – EDUKACINĖ (mokytojų). O ką ji pasieks, pagyvensim –pamatysim...

2018-12-12LRT taryba ragina Seimą neskubėti: LRT įstatymo projektas taisytinas ir turi būti plačiai išdiskutuotas

Seime užregistravus naują Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos įstatymo redakciją, LRT taryba išplatino kreipimąsi į Seimo narius, kuriame ragina neskubėti ir atsižvelgti į ekspertų nuomonę.

2018-12-04Seminaras “Be emocijų. Lenkų-lietuvių dialogas apie 1938-uosius metus”

Gruodžio 14 d., 17.30 val., Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje (Gedimino pr. 51, Vilnius) įvyks seminaras “ Be emocijų. Lenkų-lietuvių dialogas apie 1938-uosius metus”. Kviečiame.

2018-12-03Ministrus it kojines keisdamas S. Skvernelis parodo, kad „profesionalų“ Vyriausybė nepasiteisino (3)

Vienu ypu keisdamas net tris ministrus – Aplinkos, Kultūros ir Švietimo ir mokslo – Premjeras pripažįsta, kad „profesionalų“ Vyriausybės modelis – nepasiteisino. Šiuo savo žingsniu jis net ir nenorėdamas patvirtina, kad opozicija iš esmės buvo teisi anksčiau kritikuodama ministrus ir jų sprendimus.

2018-12-01Jonas Mačiukevičius: laiškas tam, kuris mano brolis (2)

Aš noriu šaukti: sustok, žmogau, bet čia įsiterpia humorą mėgstantis mano kaimynas, kuris jau smagiai komentavo mūsų dialogą. Jis ir sako, kad visu tuo jau užsiima mūsų Sveikatos apsaugos ministras. Jau dabar labai neramūs laikai senjorams, kurie nuolat girdi apie būsimą ligoninių likvidavimą, apie panaikintą galimybę net paprasčiausių vaistų įsigyjimui be receptų, apie daugelio kompensuojamų vaistų „pavertimą“ nekompensuojamais ir vietoj jų įgrūstą pasenusį šlamštą. Dar svarstoma apie tai, kad vizitai pas gydytojus būtų apmokami.

2018-11-29Kviečiame į konferencija “Žiniasklaidos priemonių (ne)skaidrumo apraiškos: hipotetinis klausimas ar realybė?”

Minint Tarptautinę antikorupcijos dieną, Lietuvos teisės institutas organizuoja mokslinę-praktinę konferenciją „Korupcija ir žiniasklaida“. Konferencija vyks 2018 m. gruodžio mėn. 5 d. 12:30 val. Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje konferencijų salėje (Gedimino pr. 16, Vilnius, 1 a. (įėjimas iš Vilniaus g.).

2018-11-29Kviečiame į diskusiją "Ko reikia, kad LRT būtų patikima ir nepriklausoma?"

Gruodžio 3 d., 14 val. kviečiame Jus į diskusiją „Ko reikia, kad LRT būtų patikima ir nepriklausoma?“, kuri vyks ISM Inovacijų bazėje (Arklių g. 18, Vilnius). Diskusijos metu aptarsime, ką praktikoje reikštų Seimo narių siūlomų pakeitimų įgyvendinimas LRT, su kokiais iššūkiais šiuo metu susiduria nacionalinis transliuotojas ir kaip būtų galima užtikrinti jo nepriklausomumą ir gerąjį valdymą.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media