2024 m. balandžio 28 d., Sekmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas

 

2021-06-02„Biržiečio žodžio“ redakcija nuoširdžiai atsiprašė už apmaudžią techninę klaidą (2)

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Dalia Asanavičiūtė kreipėsi į Seimo Kultūros komitetą, Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisiją bei Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondą dėl birželio 1 d. publikacijos „Nemunėlio Radviliškio apylinkės metraštis“ rajono laikraštyje „Biržiečio žodis“. „Biržiečio žodžio“ redakcija nuoširdžiai atsiprašė už apmaudžią techninę klaidą.

2021-05-29Dovydas Pancerovas: atsiranda nauja cenzūros forma (3)

Prašau dėmesio. Mano supratimu, tai svarbu žinoti ne tik jums, bet ir išrinktiems politikams. Apie naują cenzūros formą, kurią plačiai taiko valstybės institucijos. Su tokia realybe susiduria Lietuvos žurnalistai. Lietuvos valstybės institucijos formuoja politiką, kai ne žurnalistai, bet tarnautojai sprendžia, ką turi žinoti ir ko negali žinoti visuomenė. Ne demokratijos principai ar laisvos žurnalistikos tradicija nulemia, ką svarbu žinoti jums, bet visokios biurokratinės tvarkos.

2021-05-22Povilas Sigitas Krivickas: Kas gali nuspėti laimę? (2)

Patinka liaudies išmintis, kad laimė – kai apie tave kalba tik gerai, o tu dar gyvas. Savo ruožtu, mums artimesniais laikais Karaliaučiaus filosofas Imanuelis Kantas pabrėžė, kad turime siekti ne būti laimingi, o tapti vertais laimės. Tokios, kuri, kaip ir sveikata, kai yra – nepastebima.

2021-05-14Vis didesnė visuomenės dalis LRT medijų naujienas vertina teigiamai (2)

2021 m. balandžio mėn. rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanijos „Spinter tyrimai“ atlikta reprezentatyvi apklausa „LRT kuriama vertė Lietuvos visuomenėje: turinys, veikla, svarba ir įtaka“ parodė, kad net 78 proc. Lietuvos gyventojų teigiamai vertina LRT naujienų turinį.

2021-05-12Povilas Sigitas Krivickas. Kodėl žiniasklaidoje tebegyvuoja horoskopai ir utopijos? (7)

Pavasaris persirito į antrą pusę, tegul dar ir su šlapdribomis. Kai, astronomų terminais tariant, įveikėme dar vieną žiemos solsticiją arba saulėgrįžą, ėmė nepaliaujamai ilgėti dienos, o praėjusi žiema nebegrįš bei tols mūsų atmintyje. Praeityje pasiliko ir žiniasklaidoje pasirodę gąsdinimai dar viena pasaulio pabaiga. Jai, pasirodo, rimtai rengėsi net vienas buvęs garsus krepšininkas: pirko konservų, ilgai negendančių gaminių, žibalinių lempų ir joms žibalo.

2021-05-07Lietuvių kalbos draugija kviečia dalyvauti jau ketvirtą kartą rengiamoje internetinėje viktorinoje

Lietuvių kalbos draugija sveikina visus Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga ir kviečia dalyvauti jau ketvirtą kartą rengiamoje internetinėje viktorinoje. Joje – 25 klausimai iš kalbos, literatūros, leidybos istorijos, Lietuvos kultūrai nusipelniusių asmenybių gyvenimo. Atsakymai priimami visą parą – gegužės 7 d. nuo 00.00 iki 24.00 Lietuvos laiku. Atsakymams skirtas laikas neribojamas.

2021-04-19Seimo narys Vytautas Kernagis: „Žurnalistai ir pilietinė visuomenė yra paliekami vieni kovoti su nesibaigiančiu bylinėjimusi“

Balandžio 19 dieną darbą pradėjo Seimo nario Vytauto Kernagio vadovaujama darbo grupė dėl strateginių ieškinių dėl visuomenės dalyvavimo apibrėžties ir atsako į šį reiškinį. Pasak darbo grupės vadovo V. Kernagio, vienas iš pagrindinių darbo grupės tikslų – gebėti atpažinti strateginius ieškinius dėl visuomenės dalyvavimo.

2021-04-16Neteisinga informacija pagrindiniuose žiniasklaidos kanaluose klaidina visuomenę dėl pagalbos teikimo nukentėjusiems nuo smurto artimoje aplinkoje

2021 metų balandžio 12 dieną populiariausioje LRT informacinėje programoje „Labas rytas“ rubrikoje „LRT ieško sprendimų“ buvo pristatytas žurnalistinis tyrimas apie smurto artimoje aplinkoje Lietuvoje situaciją lyginant su Estija ir Prancūzija. Apie surinktą informacija laidoje pasakojo žurnalistės ir buvo parodytas siužetas, nušviečiantis padėtį Lietuvoje. Būtent šiame siužete ir jį rengusios žurnalistės Izabelės Pukėnaitės komentare buvo paskleista tikrovės neatitinkanti informacija, kuri klaidina visuomenę ir menkina nevyriausybinių organizacijų ir valstybės institucijų kasdien atliekamą darbą bei pasiekimus.

2021-04-08Vadovauti žiniasklaidos etikos teisinio reguliavimo peržiūros darbo grupei siūlomas A. Lydeka  (2)

"Trečiadienį Seimo Kultūros komitete nutarta steigti žiniasklaidos savireguliacijos sistemos peržiūros darbo grupę. Jai vadovauti siūlomas liberalas Arminas Lydeka," - skelbiama Lietuvos Seimo liberalų frakcijos pareiškime žiniasklaidai.

2021-04-03Apie liberalą R. Vaitkų iškreiptą informaciją paskelbęs „Tauragės kurjeris“ pripažintas pažeidęs etiką (1)

Visuomenės informavimo etikos komisija paskelbė, kad iškreiptą informaciją apie LR Seimo narį, Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovą Romualdą Vaitkų išspausdinęs laikraštis „Tauragės kurjeris“ pripažintas pažeidęs etiką, o jame paskelbtas straipsnis – pažeidžiantis Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodeksą.

2021-04-01Mokslininkai rengiasi kovai su dezinformacija

Dezinformacijos srautui Lietuvoje per pandemiją išaugus beveik 20 proc., vis garsiau kalbama apie mokslo komunikacijos svarbą atremiant pastangas klaidinti visuomenę. Ypač daug tikrovės iškraipymų paskleidžiama per populiarius socialinius tinklus, o tai suvaldyti mokslininkams – naujas, specializuotų žinių ir praktikos reikalaujantis uždavinys.

2021-03-31Kviečiame žurnalistus registruotis į Krikščioniškos žiniasklaidos konferenciją

Jau ketvirtą kartą VšĮ „Gerosios Naujienos centras“ ir radijas XFM organizuoja krikščioniškos žiniasklaidos konferenciją pavadinimu „Vakar. Šiandien. Rytoj“. Šiais metais renginys vyks 2021 m. gegužės 8 d., šeštadienį, 10 val. „Zoom“ platformoje.

2021-03-25Seimo narys Algirdas Butkevičius: „Mieli žurnalistai, atsiprašau, jei mano faktai sugadins „gerą“ istoriją“

Vakar, kovo 24 d., LNK žiniose buvo parodytas reportažas apie Vyriausybės pristatytą renovacijos strategiją. Ką apie ją manau, pasakysiu artimiausiu metu, tačiau mane labai nustebino reportažo autoriaus teiginys, kad „renovacijos proveržį žadėjo kiekviena ankstesnė Vyriausybė, bet tempas nesikeitė“. Suprantu, kad rengiant „gerą“ istoriją, nesinori apsisunkinti faktais. Ir vis dėlto pabandykime.

2021-03-25Rasizmo atspindžiai Lietuvos žiniasklaidoje. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį?

Apie rasizmą Lietuvoje beveik nekalbama, bet pastaruosius 16 metų lietuviai labiausiai nenori gyventi romų kaimynystėje. Progos susipažinti su romų bendruomene lietuviai neturi – pernai 9 iš 10 publikacijų apie romus jie patys nė nekalbinti. Media4Change žiniasklaidos analizė rodo, kad informacijos srautas apie romų tautinę bendriją yra ne tik menkiausias skaičiumi, bet ir negatyviausias turiniu.

2021-03-18Nuotolinis teismų veiklos pristatymas ir diskusija: „Visuomenė, žiniasklaida, teismai: ar kalbame bendra kalba?“. Kviečiame

Kovo 29 dieną, nuo 10 val įvyks nuotolinis teismų veiklos pristatymas ir diskusija: „Visuomenė, žiniasklaida, teismai: ar kalbame bendra kalba?“ Renginyje bus pristatyta 2020 metų teismų veiklos ataskaita ir vyks diskusija, kurioje dalyvaus Teisėjų tarybos, Lietuvos visuomenės ir žiniasklaidos atstovai.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media