2024 m. balandžio 28 d., Sekmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas

 

2021-03-17Kviečiame į seminarų ciklą: "Lietuvos ir Izraelio santykiai: praeitis kaip dezinformacijos įrankis"

Kviečiame į seminarų ciklą: "Lietuvos ir Izraelio santykiai: praeitis kaip dezinformacijos įrankis" Pilietinio Atsparumo Iniciatyva (en. Civic Resilience Initiative, CRI), bendradarbiau­dama kartu su AJC organizacija, kviečia Jus dalyvauti seminarų cikle „Lietuvos ir Izraelio santykiai: praeitis kaip dezinformacijos įrankis”. Seminarai vyks: Kovo 19 d. 12 val. paskaitą ves dr. Simonas Jazavita, Vytauto Didžiojo universiteto istorikas. Kovo 26 d. 12 val. paskaitą ves Lukas Andriukaitis, Asocijuotas direktorius, Atlantic Council.

2021-03-16Evelina Dobrovolska: „Saviraiškos laisvė nedera su neapykantos kurstymu ir patyčiomis“

Seimo narė Evelina Dobrovolska kartu su įvairioms frakcijoms atstovaujančių parlamentarų grupe įregistravo Administracinių nusižengimų ir Baudžiamojo kodeksų pataisas, kuriomis dalis atsakomybės už neapykantos nusikaltimus yra perkeliama į Administracinių nusižengimų kodeksą. Taip pat teikiamas siūlymas praplėsti neapykantos kurstymo ar diskriminacijos požymius, įtraukiant odos spalvą, etninę kilmę, pilietybę ir lytinę tapatybę.

2021-03-15Seimo nario Mindaugo Puidoko pranešimas: parlamentaras dėl Andriaus Tapino galimai neteisėtų veiksmų kreipėsi į prokuratūrą

Seimo narys Mindaugas Puidokas, matydamas viešai socialiniuose tinkluose pateiktą informaciją, kreipėsi į prokuratūrą dėl „Laisvės TV“ įkūrėjo, žurnalisto Andriaus Balio Tapino veiksmų renkant parašus.

2021-03-12Žurnalistų etikos inspektorė gauna daugiau skundų dėl dezinformacijos COVID-19 tema

Per pirmuosius šių metų mėnesius (sausį ir vasarį) Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba (ŽEIT) gavo 62 skundus. Tai šiek tiek mažiau nei pernai per tą patį laikotarpį (66), tačiau jau dabar ryškėja naujos tendencijos ir dėl skundžiamos informacijos, ir dėl informacinių kanalų. Pavyzdžiui, auga skundų dėl dezinformacijos Covid-19 ir skiepų temomis. Pasak ŽEIT, dažniau skundžiama žiniasklaida, pamėgusi „sąmokslo teorijomis“ vadinamą informaciją.

2021-03-09Stambulo konvencija žiniasklaidoje – nuomonės gožia smurtą patiriančių moterų realybę (7)

Stambulo konvencijos vaizdavime žiniasklaidoje dominuoja neapykantą kurstančios nuomonės, rodo „Media4Change“ atlikta analizė. Daugiau nei ekspertai cituojami dvasininkai prisideda prie naratyvo, jog Stambulo konvencijos tekste minima socialinės lyties sąvoka kelia grėsmę tradicinei šeimai. Nemažai autorių komentaru pateikia savą konvencijos interpretaciją, į ją įtraukdami sutartyje neminimą LGBTQ+ bendruomenę.

2021-02-24Skaidrus verslas: daugiau informacijos, parama žiniasklaidos objektyvumui

Kol Lietuva vis dar neturi viešai prieinamo galutinių naudos gavėjų registro, prie skaidraus verslo iniciatyvos „Baltoji banga“ prisijungusios įmonės pačios savanoriškai atskleidžia vis daugiau informacijos apie save. „Telia“, „Miško aukcionas“, „AstraZeneca“, SDG ir „Marsh Lietuva“ yra tarp atskaitingiausių bei daugiausiai apie savo veiklą atskleidžiančių įsivertinime dalyvavusių Lietuvos įmonių. Tokia atvira politika talkina ir žiniasklaidos objektyvumui.

2021-02-22Vytautas Juozapaitis: „Esame tik tiek, kiek yra kultūros“  (2)

Švenčiant Lietuvos valstybingumo atkūrimo 103-ąsias metines, kaip ir kiekvienais metais, ypatingais pagarbos ženklais buvo pagerbti ir Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai, kurie išgirdo ne tik padėkas, bet ir jau mantra tapusį politikų pažadą kultūrą puoselėti ir laikyti pagrindiniu šalies raidos vektoriumi. Ir tie žodžiai, išsakomi šventą mums visiems dieną, neabejoju, yra nuoširdūs ir lydimi tikėjimo, kad politikoje pagaliau rasis valios juos paversti kūnu. Tačiau ar tikrai visi vienodai ir vieningai sutariame, kas gi yra toji kultūra, vardan kurios vieną kartą metuose išrenkame labiausiai nusipelniusius ir, pasižymėję savo gerų darbų sąraše „varnelę“, lyg niekur nieko laukiame kitų metų, visus dvylika mėnesių sutartinai pamiršdami, kad toji politika, kurios vardu dažniausiai nurašomi gėdingiausi poelgiai, ir yra tos pačios kultūros sudėtinė dalis?

2021-02-18Laima Andrikienė: „Baltarusijoje teisiama sąžinės kalinė žurnalistė Katsiaryna Barysevič – ne nusikaltėlė, o dar viena Aliaksandro Lukašenkos režimo auka“ (2)

Seimo narė, Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos viceprezidentė Laima Andrikienė kalbėdama apie K. Barysevič bylą pareiškė, kad „Baltarusijoje teisiama sąžinės kalinė žurnalistė K. Barysevič – ne nusikaltėlė, o dar viena Aliaksandro Lukašenkos režimo auka. Režimo taikinyje atsidūrė daugelis žurnalistų, nes jų skleidžiamas tiesos žodis naikina paskutines apsišaukėlio prezidento atramas, jo galios likučius. Pažymėtina, kad K. Barysevič teismo procesą stebės Europos Sąjungos valstybių diplomatai“.

2021-02-17Dėl Lietuvos Respublikos ir valstybinės kalbos apsaugos

Per 1000 metų kompaktiškas etninių lietuvių žemių plotas tarp Minsko ir Varšuvos sumažėjo kelis kartus. Per paskutiniuosius 28 metus nuolatinių Lietuvos gyventojų skaičius sumažėjo beveik milijonu. Dabar per Teisingumo ministeriją, Vyriausybę ir Seimą neteisėtai ruošiamasi apriboti ir konstitucinį valstybinės lietuvių kalbos statusą.

2021-02-09Kaip aš buvau protestuotoju taikiame mitinge už laisvą žiniasklaidą demokratinėje Lietuvoje

Parašysiu iš savo karčios patirties, kokia pamoka man buvo dalyvaujant tikrai taikiame mitinge, kuriam buvo duotas valdžios leidimas. Tai 2018 m. vyko Vilniaus mero leistas mitingas už tikrai laisvą visuomeninę LRT prie LRT pastato.

2021-02-05Dėl neapykantos kalbos ir žodžio laisvės suvaržymų  (2)

Atrodo, Lietuvos visuomenė jau susitaikė, kad mokesčių mokėtojų išlaikomas nacionalinis transliuotojas nepaiso žmonių įsitikinimų laisvės ir įvairovės, neleisdamas kitaminčiams išsakyti TV laidose savo nuomonės apie valdžią, kuri negerai elgiasi su mūsų šeimomis, valstybine lietuvių kalba, valstybės istorine atimtimi ir kitų pamatinių vertybių apsauga. Susidaro įspūdis, kad paskutiniai pilietinės visuomenės likučiai subyrėjo pasibaigus Seimo rinkimams ir į valstybės valdžią sugrįžus Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijai (TS-LKD), nes pastarajai perėmus valstybės valdymą, keli Laisvės partijos išsišokėliai sugebėjo primesti visuomenei asocialų gyvenimo būdą – tariamą laisvę tapti narkomanais (saikingai vartoti narkotikus). Daugelis įsitikinę, kad prie įstatymų leidybos pripuolę „išlaisvintojai“ sugebės priversti ilgametę krikščioniškųjų vertybių saugotoją TS-LKD priimti įstatymus, įteisinančius prievolę žudyti negimusius kūdikius, skambiai pavadindami abortus žmogaus teisę į kūną, o estetišką neįgaliųjų ir senelių naikinimą, teikiant jiems pagalbą nusižudyti, pastarųjų teise į eutanaziją, juolab, kai panašių patirčių esama jau kai kuriose ES valstybėse. Ir tai bus daroma prisidengiant šventu žmogaus teisių vardu.

2021-02-04POZITYVISTŲ KLUBO seminaras-diskusija NERIMAS – (NE)MANO PALYDOVAS. Kviečiame registruotis (5)

Vasario 19 d. 15 val. nuotoliniu būdu įvyks Lietuvos „Žinijos“ draugijos POZITYVISTŲ KLUBO seminaras-diskusija NERIMAS – (NE)MANO PALYDOVAS. Lektoriai VU doc. dr. Artūras Bautrėnas, LŽS ir NŽKA narys, rašytojas-pozityvistas Jeronimas Laucius.

2021-02-03Seimo narė Ieva Pakarklytė: „Žiniasklaidoje turi atsispindėti visuomenėje vykstantys pokyčiai“

Laisvės frakcija susitiko su Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) komanda. Susitikimo metu buvo aptarta visuomeninio transliuotojo pastangos bei didžiausi iššūkiai, siekiant užtikrinti įvairovės ir lyčių lygybės principus kuriamame ir transliuojamame turinyje.

2021-02-02Vidmantas Valiušaitis: Juditos kalavijas arba ką reiškia būti žurnalistu

Mūsų kolega Vidmantas Valiušaitis išleido knygą „Ponia iš Venecijos tavernos“ (2018). Skelbiame šios knygos įvadinį straipsnį „Juditos kalavijas“, kuris, mūsų nuomone yra aktualus ir šiandien.

2021-01-28Visuomenės informavimo etikos komisija: Dėl teismų sprendimų

Vilniaus apygardos administracinis teismas sausio 20 dieną nagrinėjo bylas, susijusias su Visuomenės informavimo etikos komisijos sprendimais, kuriais viešosios informacijos rengėjai buvo pripažinti pažeidę Visuomenės informavimo etikos kodeksą.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media