2024 m. balandžio 24 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas

 

2020-03-28Seimo nario Stasys Tumėnas: Naujienos kultūros lauko žmonėms

Kultūros lauko įstaigos, žiniasklaidos atstovai, Šiaulių miesto ir regiono menininkai išgyvena nelengvą laiką. Apie tai ir kalbėta Seimo Kultūros komiteto posėdyje, vykusiame nuotoliniu būdu, aiškintasi, kokių pagalbos priemonių labiausiai reikia nuo COVID-19 viruso protrūkio nukentėjusiam kultūros sektoriui ir kokių veiksmų imasi Kultūros ministerija, spręsdama šį klausimą. Posėdžio klausimas esminis – „Dėl ekonomikos skatinimo ir pagalbos nuo COVID-19 viruso protrūkio nukentėjusiam kultūros sektoriui“.

2020-03-20Visuomenės informavimo etikos asociacija: negali būti išskirtinių teisių į viešąją informaciją

Visuomenės informavimo etikos asociacija reiškia didelį susirūpinimą dėl viešojoje erdvėje pasirodžiusių pranešimų apie nevienodas darbo sąlygas žurnalistams ypatingos situacijos metu.

2020-03-20Daktaras Viktoras Denisenko: kaip apsisaugoti nuo melagienų apie koronavirusą

Šiuo metu kartu su oficialia informacija apie koronavirusą ir padėtį Lietuvoje bei visame pasaulyje plinta ir kitokios naujienos. Kaip atskirti, kuri informacija yra teisinga, o kuri gali būti melaginga? Kaip reikėtų vertinti informaciją ir kokiais šaltiniais tikėti? Į klausimus atsako Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto politinės komunikacijos ekspertas, LŽS narys, daktaras Viktoras Denisenko.

2020-03-07Kviečiame į diskusiją „Ar operos vieta muziejuje?“

Kviečiame visus neabejingus operos menui ir šio žanro ateičiai į diskusiją Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Ji įvyks kovo 12 d. 18 val. Renginių erdvėje, III aukšte.

2020-03-05Kam tarnauja Lietuvos televizija?

Paolo Sorentino filmas „Naujasis popiežius“ Lietuvos televizijos svetainėje buvo reklamuojamas tiesiog įkyriai su karštligišku uolumu. Kiekviename straipsnyje jau nuo gruodžio mėnesio svetainė LRT.lt nurodydavo filmo „privalumus“.

2020-02-26Startavo naujas LRT medijų raštingumo projektas „Naujienų rentgenas“. Kaip kovosime su melagienomis? (1)

Vienas LRT strateginių tikslų – padėti ugdyti kritiškai mąstančius, sąmoningus ir aktyvius piliečius ir taip prisidėti prie demokratijos stiprinimo. Todėl pastaruoju metu daug dėmesio skiriame edukacinėms laidoms ir projektams, kurie moko vertinti medijose platinamos informacijos patikimumą, atpažinti bandymus klaidinti.

2020-02-16Juozas Nekrošius: Pasaulio tautų biudžeto klausimu (3)

Kolega Juozas Nekrošius: pora eiliuotų žodžių pasaulio tautų biudžeto klausimu.

2020-02-14Socialiniuose tinkluose knibžda prisipažįstančių meilėje sukčių

Socialiniai tinklai, internetinės pažinčių svetainės ir mobiliosios bendravimo programėlės ne tik suteikia galimybę atrasti antrąją pusę, bet ir kelia rizikų pakliūti į sukčių pinkles. Lietuvos kriminalinės policijos biuro duomenimis, per trejus metus romantinio sukčiavimo mastas internete išaugo daugiau kaip tris kartus.

2020-02-06Eugenijus Gentvilas: „Ramūno Karbauskio Eltoje paskelbtas melagystes apskundžiau Seimo etikos sargams“  (1)

Vadovaudamasis Seimo statutu, Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Eugenijus Gentvilas kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją prašydamas įpareigoti Seimo narį Ramūną Karbauskį viešai per Seimo posėdį paneigti jo atžvilgiu viešai per Eltą paskleistus melagingus teiginius. Liberalo įsitikinimu, R. Karbauskio niekuo nepagrįsti kaltinimai negali būti laikomi sąžininga, etiška, sąmoningai nenuslepiančia ir neiškraipančia faktų ir duomenų nuomone.

2020-02-03Seimo nario Bronislovo Matelio pranešimas: „Atskiras Seimo Kultūros komitetas nepateisino vilčių“ (1)

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Bronislovas Matelis registravo Seimo Statuto pataisą, pagal kurią Seimo Kultūros komitetas būtų prijungtas prie šiuo metu veikiančio Švietimo ir mokslo komiteto. B. Matelis tokį pasiūlymą argumentuoja tuo, kad valstybės kultūros politikoje jokio proveržio neįvyko, profesionalusis menas buvo visiškai pamirštas

2020-01-21Seimo opozicijos lyderio Juliaus Sabatausko pranešimas: „Norima laikyti žiniasklaidą ant pavadėlio“ (2)

Seimo opozicijos lyderis socialdemokratas Julius Sabatauskas spaudos konferencijoje Seime sukritikavo valdančiųjų ketinimus steigti naują Žiniasklaidos rėmimo fondą, nes tokiu būdu, pasak Seimo nario, politikai per Kultūros ministeriją įgis teisę teikti finansinę paramą jiems įtinkančiai ar patinkančiai žiniasklaidai.

2020-01-15Kultūros periodinių leidinių asociacijos pareiškimas dėl Ramūno Karbauskio pateikto Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymo pakeitimo (2)

Žiniasklaidos rėmimo fondo steigimas naikinant dabar veikiantį Spaudos radijo ir televizijos rėmimo fondą (SRTRF) pristatomas kaip kultūrinės bendruomenės išprovokuotas veiksmas, siekiant pagerinti kultūrinės spaudos situaciją, o projekto pasiūlymas pristatomas kaip ilgai derintas ir jau konsoliduotas darbo grupės rezultatas. Nesutinkame su šiais teiginiais.

2020-01-15Ramūnas Karbauskis ir jo žiniasklaidos fondas (2)

Sausio 8 d. Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis įregistravo naują Visuomenės informavimo įstatymo pataisų versiją, skirtą naujo „Žiniasklaidos fondo“ steigimui. Pagal šiuo metu galiojantį įstatymą, valstybės paramą viešosios informacijos rengėjų projektams konkurso tvarka skirsto nuo valdžios nepriklausomas Spaudos, radijo ir televizijos fondas. Tačiau Kultūros komiteto pasiūlyme, kuriam pritarė tik valdančiųjų atstovai (opozicija komiteto „svarstymus“ boikotavo), nepriklausomo fondo siekiama atsisakyti.

2020-01-11Forumas „Ar valdžios partijoms pavyks sau palengvinti kelią į kitą Seimą?“

Iki Seimo rinkimų – mažiau nei metai, valdančiųjų populiarumas mažėja, tačiau jie randa būdų, kaip palengvinti sau kelią į naują valdžią. Ar Seimo daugumai pavyks atmesti prezidento veto Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų įstatymo pataisoms? Apie tai Lietuvos politikos forume sausio 13-ąją, 18 val. Martyno Mažvydo bibliotekos erdvėje prie vitražo (atrijus, III aukšte), balsavimo dėl prezidento veto išvakarėse, diskutuos partijų lyderiai ir politikos ekspertai. Diskusiją moderuos žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

2020-01-07Stabdomas LRT Tarybos dalyvavimas Seimo komitetuose svarstant naujo Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos įstatymo projektą (2)

Iškilus abejonėms dėl Darbo grupės darbo tikslingumo ir proceso sąžiningumo, informuojame, kad stabdome LRT Tarybos narių dalyvavimą Darbo grupės veikloje, kol nebus atšauktas beprasmis pradinės LRT įstatymo redakcijos nagrinėjimas papildomuose komitetuose.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media