2024 m. balandžio 26 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas

 

2014-03-242. Žurnalisto ieškinys ES teisingumo teismui

Žurnalistas Hans-Martin Tillack nenuleido rankų ir ES Teisingumo teismui pateiktu pareiškimu pareiškė ieškinį. Žurnalistas iš esmės paprašė, pirma, sustabdyti bet kokias priemones, kurių galėtų būti imamasi dėl OLAF pateikto tariamo skundo Belgijos ir Vokietijos teisminės valdžios institucijoms vykdymą, ir, antra, nurodyti OLAF nesiimti jokių veiksmų, siekiant gauti, susipažinti, tirti bet kokį dokumentą ar kitą informaciją, kuria disponuoja Belgijos teisminės valdžios institucijos po žurnalisto namuose ir biure atliktų kratų, ar išklausyti jų turinį.

2014-03-231. Byla: žurnalistas atskleidė slaptą informaciją (3)

Vokietijos žurnale „Stern“ dirbęs žurnalistas Hans-Martin Tillack, palaikomas International Federation of Journalists (IFJ) ES Teisingumo teisme stojo prieš ES Komisiją. Jis prašė panaikinti aktą, kuriuo Kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF) Vokietijos ir Belgijos teisminėms institucijoms perdavė informaciją apie įtarimus dėl paslapties atskleidimo ir korupcijos, ir, antra, atlyginti ieškovo patirtą moralinę žalą dėl šios informacijos perdavimo bei OLAF pranešimų spaudai paskelbimo.

2014-03-22Teismas sankcionavo LRTK sprendimą riboti NTV Mir Lithuania retransliavimą (1)

Vilniaus apygardos administracinis teismas kovo 21 dieną sankcionavo Lietuvos radijo ir televizijos komisijos sprendimą dėl televizijos programos „NTV Mir Lithuania“ atskirų dalių laikino retransliavimo sustabdymo.

2014-03-20Stabdomas „NTV Mir Lithuania“ programos dalių retransliavimas (1)

Komisija vienbalsiai nusprendė įpareigoti Lietuvos Respublikos jurisdikcijai priklausančius televizijos programų retransliuotojus laikinai – 3 mėnesiams sustabdyti programų iš ne Europos Sąjungos valstybių narių, Europos ekonominės erdvės valstybių ir kitų Europos Tarybos konvenciją dėl televizijos be sienų ratifikavusių Europos valstybių, sudarančių televizijos programą „NTV Mir Lithuania“, retransliavimą Lietuvos teritorijoje.

2014-03-13Žurnalistų etikos inspektorė prašo pradėti ikiteisminį tyrimą

Žurnalistų etikos inspektorė Zita Zamžickienė š. m. kovo 12 dieną kreipėsi į Policijos generalinį komisarą Saulių Skvernelį, prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą dėl tinklalapyje www.avaaz.org aptikto kreipimosi (peticijos) į Klaipėdos krašto gyventojus dėl parašų rinkimo dėl įstojimo į Rusijos Federaciją („Обращение ко всем жителям Клайпедского края: Сбор подписей о вступлении Клайпедского края в состав Российской Федерации“), kuriuo yra skatinama kėsintis į Lietuvos Respublikos suverenitetą ir jos teritorijos vientisumą.

2014-03-06Lietuvos radijo ir televizijos komisija kreipėsi į LR generalinę prokuratūrą

Lietuvos radijo ir televizijos komisija kreipėsi į Lietuvos Respublikos generalinę prokuratūrą įvertinti, ar transliuojant bei retransliuojant Rusijos televizijos programos PBK Lithuania laidą „Laikas“ bei RTR Planeta laidą „Savaitės žinios“ nebuvo padarytos Baudžiamojo kodekso numatytos draudžiamos veikos ir, nustačius atitinkamus pažeidimus, imtis visų būtinų veiksmų, kad draudžiama veikla būtų nutraukta.

2014-02-21Vaikų tvirkintojai internete nebepasislėps (5)

Vasario 11-ąją daugelis Europos Sąjungos šalių mini Saugesnio interneto dieną. Lietuvoje irgi prasideda tam skirta savaitė, kurios metu įvairios organizacijos ir verslo atstovai pasakos mokiniams apie saugų elgesį internete. Daugybei žmonių internetas atrodo tarsi šydas, po kuriuo galima likti nepastebėtam. Nenuostabu, kad internete netrūksta ir nusikalstamo turinio, nukreipto į pažeidžiamiausią visuomenės sluoksnį – vaikus. Apklausos rodo, kad beveik 15 proc. 10-17 metų vaikų ir paauglių internetu yra gavę seksualinių pasiūlymų, o daugiau nei trečdalis yra susidūrę su seksualine medžiaga, kurios patys neieškojo. Europos Parlamentas ėmėsi ryžtingų veiksmų, kad apsaugotų nepilnamečius nuo neigiamos informacijos.

2014-02-21Kalbos inspekcija išrinko gražiausius lietuviškus įmonių, įregistruotų 2013 metais, pavadinimus (1)

Tarptautinės gimtosios kalbos dienos proga Kultūros ministerijoje buvo pagerbti Gražiausių lietuviškų įmonių pavadinimų konkurso nugalėtojai. Konkursas buvo rengiamas jau šeštus metus. Jo tikslas - skatinti verslininkus, steigiančius naujas įmones, rinktis gražius, taisyklingus ir prasmingus lietuviškus pavadinimus, atspindinčius bendrovių veiklą. Iš daugiau kaip 13 tūkstančių juridinių asmenų pavadinimų, įregistruotų 2013 metais, atrinkta 13.

2014-02-18Skirtas finansavimas Romain Gary 100-ųjų gimimo metinių minėjimo projektams

Lietuvos kultūrai ir istorijai nusipelniusių asmenybių atminimo įprasminimo komisija, įvertinusi gautas 16 paraiškų, nusprendė dalinį finansavimą skirti 8 projektams.

2014-02-17Lietuvos kino centras skyrė finansavimą 7 vaidybinių filmų gamybai

Lietuvos kino centras (LKC) skyrė valstybinį finansavimą vaidybinių filmų gamybai. 4 750 000 litų paskirstyta 7 projektams: 6 ilgametražių ir 1 trumpametražio vaidybinio filmo gamybos darbams.

2014-02-15Besigilinantis į baltiškąją pasaulėvoką (2)

Poetas, vertėjas, aštuoniolikos poezijos knygų autorius Vladas BRAZIŪNAS pernai tapo Pasvalio krašto Garbės piliečiu, šiemet pagerbtas Bernardo Brazdžionio ir Nacionaline kultūros ir meno premijomis. Pastaroji, prestižiškiausia kultūros ir meno premija, kūrėjui skirta „už poetinius atradimus, gilinantis į lietuvių kalbos lobyną ir baltiškąją pasaulėvoką“. Žurnalistė daiva Červokienė su poetu Vladu Braziūnu kalbėjosi apie kūrybos ištakas ir vingius bei gyvenimo prasmę.

2014-01-22LDK Valdovų rūmų vertybės keliaus į Luvrą

Buvo įdomu Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų rūmuose dalyvauti specialioje spaudos konferencijoje. Joje pristatyti jauniausio mūsų krašto muziejaus penkerių metų veiklos rezultatai bei artimiausi planai. "Džiugu pranešti, kad parodytas suinteresuotumas mūsų archeologijos radiniais, kuriuos eksponuoti pas save pageidauja garsiausias Prancūzijos Luvro muziejus Paryžiuje", - per spaudos konferenciją sakė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų rūmų muziejaus direktorius, humanitarinių mokslų daktaras Vydas Dolinskas.

2014-01-10Vartus į Visatą atveria Gunaras Kakaras

Kai tenka galvoti apie žmones, atlikusius unikalius darbus, kuriais garsėja Lietuva, tarp jų atmintin ateina ir Gunaras Kakaras. Šis mokslininkas savimi apjungia dvi gana skirtingas veiklos sritis - astronomiją ir muziejininkystę. Jis su bendraminčiais įkūrė Lietuvos etnokosmologijos muziejų, kuris yra pirmas ir vienintelis tokio pobūdžio muziejus pasaulyje.

2013-12-21Vaistas sielai ir viltis gyventi. Kodėl Nelė Paltinienė savo koncertus pradeda giesme Švč. Mergelei Marijai ir ką jai duoda tikėjimas (1)

Legendinė Nelė PALTINIENĖ, kuri įrašyta į Lietuvos rekordų knygą kaip ilgiausiai dainuojanti šalies pilietė, dainuoja nuo 1951-ųjų, o į sceną lipa jau 63-čius metus. Energinga, scenoje vis besišypsanti moteris prisipažino, kad žiūrėdama į dabartinius estrados dainininkus kartais pamini, kad šie dar nebuvo gimę, kai ji jau dainavo. Nelė sako, kad didžiausia laimė jai – koncertuoti pilnoje salėje, jog žmonių širdžių šiluma, kurią jaučia dainuodama, ne mažiau svarbi nei Antano Šabaniausko premija ar Lietuvos Prezidento apdovanojimas už ilgametę koncertinę veiklą. Beje, jau daugiau kaip 30 metų legendinė estrados dainininkė kiekvieną savo koncertą pradeda giesme Švč. Mergelei Marijai, dėkodama už jos pagalbą kasdien ir sunkiais gyvenimo metais.

2013-11-14Trys figos lapeliai STT agentų rankose  (1)

Retai taip būna, kad vienu judesiu pavyktų nutraukti net kelis „gėdą dengiančius“ figos lapelius. Ypač jei tas įvyksta netyčia. Net ponui Bynui – žmogui, kuriam viskas nesiseka – tai būtų pernelyg sudėtinga užduotis. Bet Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) veiksmai prieš BNS žurnalistus pasiektu rezultatu perspjovė Byno nesėkmes. Trys figos lapeliai, kuriuos, vaizdžiai tariant, dabar rankose turėtų laikyti STT agentai, atidengė įsisenėjusias Lietuvos bėdas.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media