2024 m. balandžio 23 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA pirmininkas

*print*

Archyvas

 

2019-01-10Žodžio laisvė ir pliuralizmas – apie bendravimo kultūrą ir žodžio (savi)kontrolę (1)

Apie žodžio laisvę ir viešosios erdvės kontrolę pastaruosius keletą metų Lietuvoje kalbėta labai daug. Ir priežastys labai paprastos – politikai ne kartą viešai kritikavo žiniasklaidą ir jos turinį.

2018-10-04Dainius Radzevičius: valdžia apmokestino konstitucinę teisę į informaciją. Tokios demokratijos norėjome?

Prieš ketverius metus žurnalistų teisę gauti informaciją iš valdžios įstaigų stojo ginti Seimo kontrolierius Raimondas Šukys. Nes jau neapsikentėme patyčių. Deja, per tą laiką radosi ne daugiau laisvių ir teisių žurnalistams, o daugiau naujų ribojimų ir draudimų žurnalistams ne tik skleisti, bet net ir rinkti informaciją.

2018-09-12Kaip ir ką viešai kalbėsime apie savižudybių problemą ir kaip gelbėsime gyvybes? (1)

Šiandien (2018 09 11) Seimas papildė Visuomenės informavimo įstatymą nuostata, kad viešosios informacijos rengėjai, skleidėjai ir jų dalyviai, skelbdami žinias apie savižudybes ar bandymus nusižudyti, neturi skelbti savižudybės ar bandymo nusižudyti motyvų, priemonių ir būdų. Taip pat draudžiama traktuoti savižudybes kaip tinkamo kokios nors problemos sprendimo būdą ar kaip savaime suprantamą, kasdienį faktą. Draudžiama vartoti ir savižudybes romantizuojančius apibūdinimus, rodyti savižudybės procesą ar bandantį nusižudyti žmogų ar nusižudžiusio kūną. Seimas dar įdėjo ir prievolę informacijoje apie savižudybes ar bandymus nusižudyti pranešti apie esamas emocinės ir psichologinės pagalbos galimybes bei pagalbos sau grupes nusižudžiusiųjų artimiesiems.

2018-06-21Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkei būtinas Konstitucijos egzaminas

Jau kurį laiką atidžiai stebiu, kaip dalis politikų su akivaizdžiu ir neslepiamu pykčiu žiniasklaidoje, socialiniuose tinkluose ar savo skunduose įvairioms institucijoms lieja savo nepasitenkinimą dėl žurnalistų, kurie tokius politikus ar jų partijas uoliai kritikuoja. Toks įspūdis, kad tokie politikai neskaitė ar neatidžiai vartė Visuomenės informavimo įstatymą, kuriame juodu ant balto parašyta, jog draudžiama persekioti viešosios informacijos rengėją, skleidėją, jų dalyvį ar žurnalistą už paskelbtą informaciją, jeigu ją rengiant ir platinant nebuvo pažeisti įstatymai.

2018-06-15Dainius Radzevičius: „Nesusišnekantys su žiniasklaida praranda pozicijas“

Didžiulio skaitytojų atgarsio sulaukusiame straipsnyje rašėme, kaip nuvykus į Valstybinę ligonių kasą (VLK) mus, žurnalistus, apspito apsaugos darbuotojai, kuriems vadovavo „viešiukas“, bandantys neleisti susirinkti informacijos apie tragikomišką situaciją įstaigoje, pakalbinti koridoriais besiblaškantį buvusį VLK vadovą Algį Sasnauską, kuris teismo sprendimu turi būti grąžintas į darbą. Apie tai išgirdęs Žurnalistų sąjungos vadovas Dainius Radzevičius tiesiai šviesiai rėžė: „Skųskite Seimo kontrolieriams ir Administraciniam teismui! Vienas du skundai ir ledai turėtų pajudėti. Net ministras tokiu būdu yra „nuimtas“.

2018-05-10„MG Baltic“ skandalas daužo žurnalistų reputaciją. Patys ją turėsime ir atkurti

BNS paviešinta VSD pažyma (daug informacijos ir dabar viešoje erdvėje nematoma šioje pažymoje) Seimui apie koncerno „MG Baltic“ įtaką politikai, valdžios įstaigoms ir žiniasklaidai yra skandalinga vien dėl to, jog nurodytos aplinkybės savaime sukelia abejonių dėl visų minimų organizacijų, įstaigų ir numanomų asmenų veiklos skaidrumo ir sąžiningumo. Politikai ir valdžios įstaigos man rūpi mažiau. O štai nuolat eskaluojama žurnalisto Tomo Dapkaus pavardė ir šio žurnalisto veikla jau dabar apnuogino ne tik silpnąsias žiniasklaidos veiklas, bet ir smarkiai kirto per pasitikėjimą žurnalistika apskritai. Net jei toje pažymoje ne viskas tiesa arba yra tik aplinkybių sutapimas, kontekstas yra prastas ir atrodo viskas labai negerai.

2018-04-11Visuomenės informavimo įstatyme siūloma įtvirtinti daugiau draudimų ir ribolimų žodžio laisvei (1)

Mieli kolegos, sulaukėme naujos iniciatyvos, kuria kai kurios valdžios įstaigos norėtų plėsti draudžiamos skelbti informacijos sąrašą. Tai teoriškai, kad ir bausti būtų galima už daugelį dalykų žurnalistus. Paskaitykite atidžiai raštą. Tikrai apsitarsime su teisininkais, kaip reikėtų reaguoti. Bet akivaizdu, kad iniciatyva visiškai keista ir nesuprantama. (Jos tekstą pridedame)

2018-03-26Lietuvos žurnalistų sąjungos iniciatyva - „Moderni žurnalistika - etiška ir taisyklinga kalba“

Žiniasklaidos priemonių kalbos kultūra - tai kalbos taisyklingumas ir kalbos etika, kai įvairių žanrų tekstuose ar siužetuose siekiama informuoti, prisiimant atsakomybę už parašytą ar transliuotą žodį ir galimą to žodžio poveikį žiniasklaidos priemonių auditorijai. Visuomenės informavimo etikos kodekso 21 straipsnyje esame prisiėmę svarbius įsipareigojimus: „Taisyklinga kalba, kalbos kultūra yra vienas svarbiausių žurnalisto profesinių reikalavimų. Žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai savo kūriniuose turi vengti vartoti nepadorių, užgaulių žodžių ir posakių.“ Todėl Lietuvos žurnalistų sąjunga siūlo kolegoms ir partneriams bendrą iniciatyvą - siekti taisyklingos ir etiškos žurnalistikos kūrinių kalbos.

2018-01-18DĖL SEIMO NARIO NAGLIO PUTEIKIO PASISAKYMŲ APIE ŽURNALISTĄ AUDRIŲ MATONĮ

2018 m. sausio 8 dieną LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius pasiuntė Lietuvos Respublikos Seimo Etikos ir procedūrų komisijai ir Lietuvos Respublikos Seimo nariui Nagliui Puteikiui laišką DĖL SEIMO NARIO NAGLIO PUTEIKIO PASISAKYMŲ APIE ŽURNALISTĄ AUDRIŲ MATONĮ

2017-10-31Dainius Radzevičius: sumažinus blogų naujienų skaičių gyvenimas nepagerės (1)

„Pradedame galvoti, kad reikia kažką apriboti, kažko neleisti, kad dėl to bus geresnis gyvenimas. Gyvenimas dėl to geresnis nebus ir viešoji erdvė nebus geresnė.“

2017-10-31Ar bus įsteigta Viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų informacinę sistema (VIRSIS)?

Vyriausybės posėdyje bus siūloma įsteigti Viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų informacinę sistemą (VIRSIS). Tokios sistemos steigimo kaina – 420 tūkst. eurų. Visą ar bent dalį lėšų Kultūros ministerija žada gauti iš ES fondų. Sistemos palaikymui metams, manoma, reikėtų 35 tūkst. eurų. Sukūrimo data – 2019 metų pabaiga.

2017-08-05Dėl lietuvių emigracijos kalčiausia žiniasklaida. Kas taip susuka valdžiai smegenis? (7)

Vyriausybės kanclerė Milda Dargužaitė viešai savo Facebook paskyroje ieško priežasčių, dėl ko žmonės emigruoja iš Lietuvos. Sunku patikėti, bet ji šventai įsitikinusi, kad dėl lietuvių emigracijos labiausiai kalta… žiniasklaida.

2017-07-14Prie LŽS kuriamas Aviacijos žurnalistų klubas (2)

Lankiausi pas Vilmą Jankienę ir jos puikiame žurnale "Aviacijos pasaulis". Lankiausi ir jų portale aviacijospasaulis.lt Vilma savo aktualia veikla seniai įrodė, kad net ir mažoje Lietuvoje, net ir tokia specializuota žiniasklaidos priemonė gali ne tik gyvuoti, bet ir nuolat kurti inovatyvius projektus. Vienas jų - meno degustacija. Bet apie tai gal kitą kartą parašysiu, o šiandien aptarėme Vilmos idėją sukurti Lietuvos žurnalistų sąjungoje neformalų Aviacijos žurnalistų klubą. Jau vasarą Žurnalistų namuose vyks steigiamasis susirinkimas. Tad norinčius prisijungti ar turinčius idėjų jau dabar raginu rašyti man arba Vilmai.

2017-05-21Draudimai, draudimai, draudimai… Ar tokios Lietuvos norime?

Draudimai, draudimai, draudimai… Ar tokios Lietuvos norime? Šis paprastas klausimas man kilo po pastarųjų kelių mėnesių, kuomet dabartinės valdžios retorikoje gerokai padaugėjo siūlymų kažką drausti ar riboti.

2017-03-18Trys Seimo nariai užsimanė daugiau teigiamų žinių. Apie ką? (7)

Šiandien (kovo 17 d.) – red.) jau paaiškėjo, kodėl ilgą laiką kaip žmogaus teisių gynėja dirbusi, o šiuo metu seimo nare išrinkta Dovilė Šakalienė įregistravo spaudos laisves ir teises nepagrįstai varžančias Visuomenės informavimo įstatymo pataisas.Tai padaryta tik todėl kad trys Seimo nariai nori daugiau gerų žinių (ši sąvoka dar nereglamentuota) ir pozityvių naujienų žiniasklaidoje.

2017-02-26Žmonės vis labiau nepasitiki žiniasklaida. Taip ir turi būti (2)

Šeštadienį (2017.02.25) lrytas.lt paskelbė gyventojų apklausos duomenis, pagal kuriuos žiniasklaida pasitiki beveik 40 proc., o nepasitiki beveik 30 proc. gyventojų. Daug ką stebina didėjantis nepasitikinčiųjų žiniasklaida žmonių skaičius. O mane vis dar stebina toks didelis pasitikinčiųjų ja kiekis.

2016-12-24Dainius: linkiu jaukių ir šiltų, ramių ir paslaptingų švenčių

Mieli bičiuliai ir bendražygiai,žurnalistų bendruomenei šie metai buvo įdomūs, sunkūs, buvo atradimų ir intrigų, buvo valdžios spaudimo ir ne viskas mums patiems pavyko. Bet visi Jūs stengėtės ir bandėte, ieškojote ir tikėjotės. O bendros pastangos visada yra pastebimos. Šiemet visų Jūsų indėlis į mūsų sąjungos veiklą buvo labai svarbus. Mūsų solidarumas ir kolegiška parama padėjo sutelkti kolegas įvairiose Lietuvos vietose. Ačiū Jums už naujas idėjas ir iniciatyvas. Kitais metais jos bus labai svarbios mūsų darbuose. Todėl nuoširdžiai dėkodamas visiems Jums ir kiekvienam asmeniškai, linkiu jaukių ir šiltų, ramių ir paslaptingų švenčių. Džiaugsmo ir sveikatos. Dainius
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media