2024 m. balandžio 24 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA pirmininkas

*print*

Archyvas

 

2013-12-05Paremkime akciją „Mąstau rūšiuoju gyvenu“ (1)

Mieli kolegos, LŽS prisidėdama prie socialinių akcijų garsina ir savo vardą. Štai viena jų, kurios metu skatiname socialiai atsakingą elgesį mūsų visos visuomenės. Pateikiu paskutinės fotoslaidų reklamos skaidrės juodraštinį maketą. Primenu, jog vienu metu Prekybos centrų tinkluose ją rodys ~ 4000 monitorių. Ir taip bus 2 metus NON STOP. Mūsų logotipas matosi pakankamai ryškiai, todėl labai norisi, kad pagal galimybes visi, kas jaus poreikį informuoti apie šios akcijos įvykius ir renginius, tai ir darytų.

2013-12-04Druskininkų valdžios propagandinis laikraštis “Mano Druskininkai” leidžiamas neteisėtai (2)

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba pripažino Druskininkų krašto savaitraščio ,,Druskonis” redaktoriaus E. Rutkausko ir savaitraščio ,,Druskininkų naujienos” redaktoriaus R. Sadausko skundą dėl Druskininkų valdžios leidžiamo leidinio ,,Mano Druskininkai” leidybos pagrįstu.

2013-11-21Pradžiamokslis apie gerą ir blogą žurnalistiką (2)

"Geri žurnalistai metą iššūkį tiek kabinetinei rutinai, tiek pasauliui už kabineto sienų”. Ši citata yra tik maža dalis kolegos dėstomų minčių, kurias gali ir gal net turėtų perskaityti kiekvienas, kam svarbu pažinti žurnalistikos pasaulį

2013-11-19Klausimas Seimo nariui R. Žemaitaičiui: kur nusikaltėlių daugiau – Seime ar žurnalistikoje? (1)

Šiandien svarstant Prezidentės pateiktas Visuomenės informavimo įstatymo ir Baudžiamojo proceso kodekso pataisas Seimo narys Remigijus Žemaitaitis “sublizgėjo” savo teorinėmis teisės praktikos žiniomis. Delfi labai tiksliai skelbia jo pamąstymus, kurie iš dalies lėmė ir kitų parlamentarų dvejones dėl galimybės skubiai suteikti daugiau garantijų žurnalistų informacijos šaltiniams. Štai kokią savo fantaziją pateikė jaunas politikas.

2013-11-19Kazachstanas gali aplenkti Lietuvą žodžio laisvės srityje? Sveikinu kolegas, jei jiems pavyks

Kolegos iš Internews organizacijos Kazachstano biuro pasidalino džiugia žinia ir nuoroda į zakon.kz – Kazachstano Respublikoje gali būti dekriminalizuota žurnalistų atsakomybė už taip vadinamą šmeižtą. ESBO nuolatiniai raginimai tai daryti ir Lietuvai kol kas mūsų politikų (su kai kuriom išimtim) dar neišgirsti, tačiau kažkodėl žymiai lengviau suprantami net Kazachstane.

2013-11-19Informacijos šaltinio apsauga – teise nepasitikime, o demokratijos standartų bijome dar labiau

Tik ką Seimo nariai po pateikimo pritarė Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimui, kuriuo tikėtasi skubiai grąžinti žurnalistams teisę labiau saugoti savo informacijos šaltinio apsaugą. Tai pirmas žingsnis Seimo teisėkūros procedūroje. Bet jei jį laikytume demokratijos egzaminu, galime galvoti, kad nors generalinė repeticija ir įvyko, bet...

2013-11-12Diskusija: Ar informacijos šaltinį saugančius žurnalistus galima krėsti? (1)

Šiandien dar kartą atidžiai peržiūrėjau teisės aktus, kuriais vadovaudamiesi STT pareigūnai (prokurorų pavedimu ir su teisėjo sankcija) krėtė BNS žurnalistus, juos apklausė ir bandė iškvosti informaciją apie jų šaltinius. Nagrinėjant naudotų priemonių adekvatumą ir pagrįstumą lieka tik vienas esminis klausimas – jei žurnalistas pasinaudoja savo teise ir įgyvendina savo pareigą išsaugoti informacijos šaltinio paslaptį, ar galima sankcionuoti kratas ir kitokius veiksmus, kuriais teisėsauga realiai panaikina žurnalisto galimybę išsaugoti savo šaltinio paslaptį?

2013-11-08Baudžiamojo proceso priemonės prieš BNS žurnalistus – neadekvačios (4)

Lietuvos žurnalistų sąjunga remia kolegas iš naujienų agentūros BNS, kurie siekdami ginti viešą interesą informavo Lietuvos visuomenę apie galimas grėsmes jai ir tokiu būdu padarė milžinišką paslaugą visuomenei. Tačiau dėl šios situacijos baudžiamąjį persekiojimą pradėję teisėsaugos pareigūnai, kurie ėmėsi kraštutinių teisinių priemonių prieš dalį vienos profesionaliausių žiniasklaidos priemonių, privalo adekvačiai vertinti situaciją.

2013-11-07Faktų skelbimo žiniasklaidoje negalima prilyginti tiesos skelbimui? (1)

Baku vykstančiame Tarptautiniame humanitariniame forume David Parry (Didžiosios Britanijos poetas, dramaturgas) vertindamas šiandieninės žiniasklaidos veiklos tendencijas naujų technologijų amžiuje išsakė savo esminę įžvalgą apie faktų ir žurnalistikos santykį. Anot D. Parry, manantys, kad plikus faktus skelbiantis žurnalistas skelbia tiesą visuomenei, turi didžiulę nuovokos problemą

2013-11-06Ar Seimo narei N. Venckienei skirtas blogas gali vogti? Vagia tai tikrai (1)

Kažkaip netyčia šiandien radau mano pavogtą tekstą, kurį be mano sutikimo įsidėjo www.neringavenckiene.com. Kadangi su šia politike ir jos pasekėjais bei garbintojais neturiu nieko bendra, o jokios teisės skelbti savo komentarą to blogo administratoriams nedaviau, todėl vertinu šią vagystę labai paprastai – Seimo narės Neringos Venckienės veiklą nušviečiantis blogas vagia autorinius tekstus.

2013-10-22Lino Balsio pretenzijos LNK žinioms dėl manipuliacijų – nepagrįstos (4)

Šių metų liepos mėnesį LZS.lt skelbė Seimo nario, Lietuvos žaliųjų partijos pirmininko Lino Balsio kreipimąsi į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą su prašymu ištirti, ar nebuvo falsifikuojamas premjero Algirdo Butkevičiaus interviu 2013 m. liepos 11 d. LNK žinių reportaže. Šiandien gavau patvirtinimą ir oficialų atsakymą – jokio nusižengimo Visuomenės informavimo įstatymui Žurnalistų etikos inspektorius nerado.

2013-10-19V. Lingio auka – išskirtinė pamoka visoms žurnalistų kartoms

Šiomis dienomis didelė Lietuvos žurnalistų bendruomenės ir visuomenės dalis, tikiuosi, prisiminė 1993 metų spalį. Tada viduryje savaitės viešai buvo paskelbta, kad nužudytas žurnalistas Vitas Lingys. Pirmoji žinia buvo baisi, bauginanti. Tik praėjus kuriam laikui buvo sulaikyti žudikas ir jo bendrai, nusikaltimo užsakovas

2013-10-19Ką reiškia žiniasklaidos priemonei būti “informaciniu rėmėju”? PR ir reklama tampa… Žurnalistika (3)

Krepšininkas Šarūnas Jasikevičius ir kompanija, kurie už pinigus žaidžia “Žalgirio” klube, tapo sumuštinių ir kitokio greito maisto pardavėjais vienoje tokio maisto kompanijoje, kuri priklauso didžiuliam tarptautiniam tinklui ir tas tinklas yra… Žodžiu, krepšininkai šeštadienį neva dirbo McDonalds maisto pardavimo kontoroje. Tikiuosi jų terminuota darbo sutartis buvo tinkamai sudaryta

2013-10-11Apie Rusijos propagandą ir Lietuvos žmonių vertybes. Veiksmas vyksta televizijoje (4)

Maždaug prieš metus dienraštis The Daily Mail skelbė, kad suaugę britai devynerius savo gyvenimo metus praleidžia žiūrėdami televiziją, įskaitant trejus metus, kurie praleidžiami žiūrint „šiukšlines“ programas bei laidų ir filmų pakartojimus. Ten pat skelbiama, kad daugiau nei trys ketvirtadaliai žmonių per Kalėdas žiūri tas pačias laidas ir filmus, o Vienas namuose buvo įvardintas tarp filmų, kuriuos žmonės žiūri per kiekvienas žiemos šventes. Na o dabar keletas pabirusių minčių apie Lietuvą, Rusijos propagandą ir televiziją Lietuvoje…

2013-10-10Kokie Rusijos valstybinės žurnalistikos standartai? Juos simbolizuoja Aleksejus Pimanovas

“Komersantas” ir Forbes.ru skelbia, kad p. Aleksejus Pimanovas, išgarsėjęs Lietuvoje pastarosiomis dienomis kaip dezinformaciją skleidžiančios Rusijoje gaminamos laidos “Žmogus ir įstatymas” vedėjas, greičiausiai rado papildomas naujas pareigas – palikęs Rusijos Federacijos Tarybos senatoriaus pareigas gali tapti bendrovės Krasnaja zvezda vadovu.

2013-09-08“Teisė žinoti” diskutavo apie priklausomybę nuo alkoholio. O kur ekspertai?  (7)

Nauju laiku pradėta transliuoti LRT televizijos laida “Teisė žinoti”. Atnaujinta studija, Ritos Miliūtės ant stalo turėtą nešiojamąjį kompiuterį pakeitė ryškiai matoma valdens kolba. “Gyvesnis” apšvietimas ir operatorių darbas iš tiesų papuošė laidos vaizdelį. Žinoma, norisi daugiau atsinaujinimo palinkėti ir laidos turiniui ar bent diskusijos formatui.

2013-09-05B. Gudelis investuoja savo pinigus į “Lietuvos rytą”. Kodėl?  (4)

Dar šių metų gegužę "Verslo žinios" rašė, kad Beno Gudelio valdoma „Fragrances International" pernai uždirbo dvigubai daugiau pelno nei užpernai. Šiandien delfi.lt jau rašoma, kad "Snoro" netiesiogiai valdytas akcijų paketas buvo perleistas į Beno Gudelio rankas. Kol kas man sunku suprasti, ar tai yra tikra verslo investicija, ar kokiais kitais tikslais paremtas akcijų įsigijimas.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media