2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas

 

2017-07-25Algimantas Zolubas: trečias dešimtmetis su neišmanėliais (3)

Politika yra valstybės reikalų tvarkymas, tarsi turėtų būti ir aukščiausio lygio politikos mokyklos. Tačiau valstybės reikalų tvarkymo mokyklų nėra, todėl į politiką gali eiti bet kas, ir artojas nuo žagrės, ir bet kokių nors mokslų daktaras. Leidimus išduoda „šventąja karve“ vadinama demokratija. O „Šventajai karvei“ nerūpi einančiojo į politiką išsilavinimas, ištikimybė valstybei, turimas turtas, kad klaidą padaręs galėtų valstybei atlyginti. Nelaiko renkamieji net pagrindinio valstybės įstatymo – Konstitucijos – egzamino. Trumpai tariant, tinka visiškas neišmanėlis. O jam leistina viskas, ko nedraudžia demokratiškai priimti įstatymai.

2017-07-22Paulius Stonis: Sustingusi lietuviška kasdienybė. Kas turi būti svarbu žiniasklaidai? (1)

Yra sakoma, kad pagrindinė priežastis, dėl ko žmonės gyvena kartu, organizuodamiesi politiškai, yra laisvė. Be jos bendras gyvenimas neturėtų jokios prasmės. Tokią laisvę kiekvienas žmogus patiria veikdamas ir dalyvaudamas savo valstybės kūrime. Bet žvelgdami į savo lietuvišką kasdienybę netruksime pajusti, kad tokia laisvės samprata būdinga nebent kokiems šveicarams, danams ar suomiams. Ir, tikriausiai, nebūsime per toli nuo teisybės. Juk vien pažvelgę į mūsų emigracijos rodiklius suprasime, kad gyvename visai kitokia laisvės samprata. Tokia, nuo kurios nemaža dalis žmonių nusprendžia „išsivaduoti“ tiesiog išvykdami svetur.

2017-07-19Vidmantė Jasukaitytė: Kas užsako muziką ir pagal kieno dūdelę apsvaigę šokame? (3)

„Lietuvos rytas“ rašo: „Lietuvos ryto“ televizija pranešė, kad ketvirtadienio vakarą Vilniaus centre vyko neeilinė operacija. Po pietų į Senamiestyje esantį pastatą, kuriame įsikūrusi viešųjų ryšių agentūra, atvyko Ramūnas Karbauskis ir Greta Kildišienė. Agentūros kaimynai „Lietuvos ryto“ televizijai patvirtino, kad R.Karbauskis su G.Kildišiene čia lankydavosi ir prieš pat pasirodant G. Kildišienės biografijai „Atvirai“. Žinote, man jau šlykštus tas jų persekiojimas. Kaip kokie saugumiečiai – seka, fotografuoja per plyšiuką…

2017-07-03Goda Ferensienė: Lai gyvuoja Lietuva „tėvynė“ (1)

Kas yra demokratija mūsų Lietuvoje? Atsakau: tai valdžioje sėdintys nekompetentingi veikėjai! Nenuostabu, kad nėra stiprių lyderių. Pas mus Lietuvoje imituojama teisinė valstybė, „apglaistyta“ kreivais įstatymais. Visiems žinoma, kad muitininkai, tardytojai, prokurorai tapo vientisu klanu. Gyvename teisinio nihilizmo valstybėje, nesugebančioje apginti, kad ir pavyzdžiui pedofilų „tvirkinamų“ vaikų, politinė korupcijos, oligarchijos ir dar daug ko... Tiesos sakymas tampa vis didesne vertybe, kurios pasigendame nusiaubtoje ekonomiškai, dvasiškai Lietuvoje.

2017-06-19Juozas Stasinas: Visuomenės ir žiniasklaidos dialogas Lietuvos gamtosaugoje  (9)

Mąstanti Lietuvos visuomenė pasirinko brangiausio materialinio ir dvasinio Tautos turto – gamtos – gynimo pozicijas. Pirmieji į šias pozicijas stojo mokslininkai gamtininkai: Tadas Ivanauskas, Antanas Kvedaras, Vytautas Gudelis, Kazimieras Bieliukas, Česlovas Kudaba, Lietuvos gamtos apsaugos draugijos pirmininkas Karolis Jankevičius, Medžioklės ūkio valdybos viršininkas, vėliau tapęs naujai įkurto Gamtos apsaugos komiteto pirmininku, teisininkas Viktoras Bergas.

2017-06-19Vytautas Budnikas: mums siūloma ratifikuoti ideologizuotą konvenciją (1)

Mums siūloma ratifikuoti Stambulo konvenciją. Jos idėja neginčijamai patraukli: moterį, kaip fiziškai silpnesniąją lytį, reikia saugoti visomis priemonėmis, net ir tokiomis, kurios nenumatytos Konvencijoje. O dėl Konvencijos reikalingumo vis dėlto kyla abejonių… Kad apsispręstume, pirmiausiai turime nustatyti esmines smurtavimo visuomenėje priežastis, apmąstyti, koks moters vaidmuo mūsų tautos tradicijose ir kultūroje, susitarti dėl smurto teisinio apibrėžimo ir atlikti nacionalinių teisės aktų inventorizaciją.

2017-06-17O ką premjeras pasakys apie Klaipėdoje pasirodžiusį nemokamą laikraštį „Bundanti Klaipėda"? (12)

O ką premjeras pasakys apie Klaipėdoje pasirodžiusį nemokamą laikraštį „Bundanti Klaipėda" kurį leidžia įkurta VšĮ „Klaipėda šiandien" kurios steigėjai valstiečių ir žaliųjų partijos nariai, o pats turinys skirtas tik šios partijos narių pasisakymams. Baisiausia tai, kad redaktorė nurodo, kad jie vieninteliai yra nešališki. Neaiškiausia iš ko ši žalia spauda finansuojama? Čia neprasilenkia su skaidrumu?

2017-06-04Algimantas Zolubas: WQX – triušis iš tuščios skrybėlės

Joks cirkas neapseina be fokusininkų, nes jie sugeba parodyti kas neįtikėtina, tačiau akivaizdu. Nesinorėtų mūsų Seimo lyginti su cirko arena, tačiau per jo veiklos 27-erius metus teko išvysti ne vieną fokusą, hipnozės ir net juodosios magijos seansą. Kadangi daugelis partijų, narių einant iš kadencijos į kadenciją, Seime išlieka, panašu, jog išlieka ir fokusus už tikrą pinigą priimantys bei užhipnotizuoti Seimo nariai.

2017-05-22Žurnalistė Danguolė Čepienė: alkoholis. Mada, žala ar būtinybe? (9)

Kaip atsakysite į šį klausimą: kas jums yra alkoholis? ,,Linksma taurelė – kvaila galvelė“, - sumurmėjo močiutė. Jubiliejų, švenčių užstalės atributas, - tarė renginių organizatorius. ,,Šiuolaikinis bendravimo būdas – savaitgalio mada“, - sakė barmenas. ,,Vergystės kančios‘‘, - atsiduso toksikologas, gydydamas tragiškas svaigalų pasekmes. Kad alkoholis netaptų jaunimo mada, vėliau – žala, dar vėliau – kasdienybe ir priklausomybe, kad nekalta pradžia nesibaigtų dramatiška pabaiga, Lietuvos samariečių bendrijos Vilniaus skyrius vykdo svarbų projektą ,,Alkoholis. Mada, žala ar būtinybe?“

2017-05-11Po ilgo bylinėjimosi – žiniasklaidos pergalė

2015-ųjų sausio 8-ąją „Alytaus naujienos“ išspausdino Almos Mosteikaitės publikaciją „Glaudūs vadovo ir jo kuruojamo skyriaus santykiai persikėlė į bendrą laisvalaikį.“ Joje buvo aprašytas buvusio Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Janio Laurinaičio ir jo kuruoto Investicinių projektų skyriaus darbuotojų įtartinai savivaldybės tarnautojų mokymams bei seminarams panaudojamos lėšos, jei kai kurių seminarų metu jie gali plaukioti jachtomis, gaivintis maudymuisi pritaikytuose kubiluose. Su J. Laurinaičiu dėl, jo nuomone, pažeistos garbės ir orumo teko bylinėtis net iki Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo, kurio neskundžiama nutartimi buvo apginta žiniasklaida.

2017-05-11„Lietuvos geležinkeliai“ dėl LNK ir „Alfa Media“ veiksmų kreipėsi į Visuomenės informavimo etikos komisiją

Bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ gegužės 10 d. kreipėsi į Visuomenės informavimo etikos komisiją prašydama įvertinti UAB „Laisvas ir nepriklausomas kanalas“ ir UAB „Alfa Media“ veiksmus skleidžiant galimai tikrovės neatitinkančią ir žalą „Lietuvos geležinkelių“ reputacijai darančią informaciją.

2017-03-24Artūras Černiauskas: „Derybos Trišalėje taryboje – tai valdžios šokis aplink darbdavius“ (1)

Premjero Sauliaus Skvernelio kartojami žodžiai, kad Trišalėje taryboje pasiekti ir darbdavius, ir profesines sąjungas tenkinantys susitarimai, nėra teisingi. Profesinės sąjungos nesutinka su dalimi liepos 1 d. įsigaliosiančiame Darbo kodekse likusių nuostatų ir sieks jas pakeisti.

2017-03-21Vytautas Budnikas: apie patyčias ir žiniasklaidos „šventumą“ (2)

poreikis sutramdyti kasdien visuomenei skleidžiamą negatyvią informaciją iš tikrųjų yra. Anot Vytauto V. Landbergio, mūsų žiniasklaida užkandžiams dažniausiai siūlo siaubo istorijas – Lietuvos dienraščių puslapiuose spausdinamų straipsnių apie nelaimes ir nusikaltimus esama per 22 procentus, kai tuo tarpu Lenkijos „Rzeczpospolitoje“ – 2,4 proc., „The New York Times“ – 2,9 proc.

2017-03-19Algimantas Zolubas: Vedžiojimas aplink pirštą, kurio nėra. Žurnalistai tai turi žinoti

Lietuvos politinė partija, pasivadinusi Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) skelbiasi atstovaujanti tautinių mažumų interesams, todėl pretenzingai kišasi į Lietuvos Respublikos Tautinių mažumų įstatymo pakeitimą. Tokią galimybę jai suteikia įstatymo leidėjo klaidingai ir klaidinamai traktuojamos sąvokos ir toliau su Lenkija pasirašomi įvairūs dvišaliai susitarimai tautinių mažumų klausimu.

2017-03-17Valentinas Mazuronis: Ramūnas Karbauskis meluoja dėl urėdijų (2)

Seime prieš pristatant planuojamą urėdijų reformą surengtoje spaudos konferencijoje valstiečių ir žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis drauge su aplinkos ministru Kęstučiu Navicku kalbėjo, kad „urėdijų skaičius bus sumažintas iki 25“ ir kad reforma nebus daroma skubiai. Tai akivaizdžiausias melas.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media