2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas

 

2014-08-15 A. Macijausko premijos laureatas A. V. Butkevičius: „Džiaugiuosi spaudos laisve“  (5)

Šiemet Antano Macijausko premija buvo įteikta biržiečiui žurnalistui Algirdui Vladislovui Butkevičiui. Tą proga paprašėme kolegos duoti inteviu LŽS svetainei.

2014-07-20Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė Visuomenės informavimo įstatymo ir Baudžiamojo proceso kodekso pataisas  (3)

Liepos 18 dieną Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė Visuomenės informavimo įstatymo ir Baudžiamojo proceso kodekso pataisas. Šį pranešimą paskelbusi Lietuvos prezidento kanceliarija teigia, kad prezidentės inicijuotais įstatymų pakeitimais siekiama garantuoti žiniasklaidos laisvę, užtikrinti žmogaus teisių apsaugą ir sustiprinti demokratiją.

2014-07-16LRT Taryba nepritaria Seimo Informacinės visuomenės plėtros komiteto nuomonei. Kodėl?  (4)

Dabartinės sudėties Seimas, atrodo, labai rūpinasi žiniasklaidos padėtimi Lietuvoje.Jis taisė ir toliau bando taisyti ar papildyti įvairius įstatymus, kurie sąlygoja žiniasklaidos veiklą. Aktyvus čia ir Seimo Informacinės visuomenės plėtros komitetas. Jis ką tik pritarė naujai Lietuvos radijo ir televizijos įstatymo 5 straipsnio redakcijai. Priėmus šią Įstatymo pataisą, LRT programas elektroninių ryšių tinklais perduoti galės tik strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinti įmonė – LRTC, o atsiskaitymo už paslaugą tvarka būtų sukurta vėliau. Ar čia viskas gerai?

2014-07-11Prezidentės inicijuotos įstatymų pataisos turėtų sustiprinti žiniasklaidą ir demokratiją  (2)

Vakar, liepos 10 dieną Lietuvos Seimas, apsvarstė kai kurias Visuomenės informavimo įstatymo ir Baudžiamojo proceso kodekso pataisas. Svarstymo eiga parodė, kad daugeliui Seimo narių ši problema visiškai nerūpėjo. Seime, kaip žinia, yra 141 deputatas, o už Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimus (projektas Nr. XIIP-1210(2) balsavo tik 69 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 16 parlamentarų. 56 Seimo deputatai nebalsavo, jie, turbūt, sprendė rimtesnius dalykus.

2014-06-29Aktualios knygų leidybos problemos ir PVM mokestis (5)

Dabar jau dažnas labiau patyręs žurnalistas imasi leisti ir savas, autorines knygas, ar sudarinėja ir leidžia knygas su kitų kolegų parašytais tekstais. Nemažai žurnalistų tiesiogiai dirba knygų leidybos versle. Todėl mums, žurnalistams yra aktualu, kokia politinė, ekonominė, finansinė politika yra knygų leidybos versle, kokie čia vyksta pokyčiai. Ir ne tik Lietuvoje, bet ir Europos Sąjungoje, nes dabar ir iš ten ateina įvairios naujovės. Todėl buvo įdomu stebėti neseniai Vilniuje kelias dienas vykusią Europos leidėjų federacijos (Federation of European Publishers, FEP) generalinę asamblėją, kuri čia buvo surengta Lietuvos leidėjų asociacijos kvietimu.

2014-06-17Kvietimas į spaudos konferenciją „Liepa – renovadienių mėnuo“

Spaudos konferencijoje bus pristatyta nauja Aplinkos ministerijos, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) ir Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) iniciatyva – „Liepa – renovadienių mėnuo“. Spaudos konferencija įvyks birželio 18 d., trečiadienį, 10 val. Aplinkos ministerijoje (A. Jakšto g. 4/9, Vilnius, 508 salėje, 5 aukšte)

2014-06-02Juridinis asmuo irgi gali ginti savo orumą (3)

Konfliktinėse situacijose didelę reikšmę turi ir Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos (ŽEIT) nuomonė. Iki šiol praktiškai ši tarnyba dažniausiai gindavo fizinių asmenų garbę. O kaip ŽEIT reikėtų reaguoti, jei į ją dėl dalykinės reputacijos gynimo kreiptųsi juridiniai asmenys?.

2014-05-23Lietuvos tautinės bendrijos ir žiniasklaida (2)

Tik 2013 m. spalio 15 d. Lietuvos Respublikos Seimas gegužės 21-ąją įtraukė į Atmintinų dienų sąrašą ir paskelbė ją Tautinių bendrijų diena. Lietuvoje nuo seno gyvena įvairių tautų žmonės. Galų gale Seimas padarė tai, ką turėjo jau žymiai anksčiau, gal net pirmaisiais Nepriklausomybės metais padaryti.

2014-05-16Priimtos Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pataisos įneš daugiau aiškumo (4)

Lietuvoje su autorių teisėmis dažnai iškildavo problemų. Kada galima naudotis kūriniu, kada tai – tik eilinis piratavimas, kitaip sakant svetimo kūrinio vagystė. Tokie neaiškumai kildavo, nes mūsų Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymas buvo ne visai profesionaliai paruoštas. Taip atsirasdavo įvairaus interpretavimo, terpė ginčams ir nesusipratimams. Gerai, kad Seimas gegužės 14 dieną priėmė Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pataisas.

2014-05-08Žurnalistų šventė praėjo. O kas toliau? (5)

Prisipažinsiu, kad būdamas LŽS svetainės redaktoriumi, prieš šventės net pasimečiau nuo tokios gausos renginių. Viską norėjosi sudėti, o mano norus varžė internetinės programos rėmai, teko šventėms skirtą informaciją išbarstyti po įvairias rubrikas. Atrodo, nieko nenuskriaudžiau, sudėjau visą tai, ką siuntė kolegos žurnalistai, universitetai, muziejai, visuomeninės organizacijos. Visi tie, kurie rengė ir kvietė.

2014-05-07Kodėl deramo dėmesio nesulaukia pamatinė komunikacijos vertybė – skaitymas?

Gegužės 7-ąją Lietuvoje minime vieną reikšmingiausių datų tautos ir valstybės istorijoje – Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną. Daugiau kaip prieš šimtmetį pergalingai baigusis lietuvių tautos kova dėl teisės reikšti mintis savuoju raštu, skaityti lietuviškai nūdienoje užgožiama materialiuoju pradu, naujųjų technologijų pervertinimu. Paradoksalu, tačiau inovacijas, šiuolaikiškumą, pažangą skatinančioje mūsų valstybės politikoje deramo dėmesio nesulaukia pamatinė komunikacijos vertybė – skaitymas.

2014-04-15Televizijoje - kultūros likučiai (3)

Nieko naujo nepasakysiu...nenustebinsiu...tik patvirtinsiu, kad daugiausia laiko prie televizoriaus praleidžia pensininkai ir vaikai (jie nepačiumpa kompiuterio). Nesistebiu, nes paaugliai televizijos laidose neranda jiems skirtos įdomios programos. Mano dukra užaugo ir domėjosi animaciniais filmukais: juose nebuvo smurto, o pamokantys – kaip senutei padėti pereiti gatvę ar paslaugyti seną sergantį artimąjį. Gėris visada nugalėdavo blogį. Kur tie filmukai dabar? Tvirtai tikiu, kad vaikams skirtas laikas išmainomas į reklamą.

2014-04-08Saugaus eismo dienos proga paskelbtas Memorandumas. Jį pasirašė ir Lietuvos žurnalistų sąjunga (5)

Neseniai paminėjome Saugaus eismo dieną, kuri pagal Atmintinų dienų įstatymą kasmet Lietuvoje pažymima balandžio 6-ąją. Ta proga Susisiekimo ministerijoje buvo pasirašytas Memorandumas dėl saugaus eismo gerinimo, eismo kultūros ugdymo ir avaringumo Lietuvos keliuose ir gatvėse mažinimo. Jį pasirašė Lietuvos susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis, švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis, Lietuvos automobilių kelių direkcijos direktorius Skirmantas Skrinskas, Valstybinės kelių transporto inspekcijos viršininkas Vidmantas Žukauskas, Akcinės bendrovės ,,Lietuvos geležinkeliai“ generalinis direktorius Stasys Dailydka, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, kitų valstybės institucijų ir visuomeninių organizacijų atstovai.

2014-04-01Ar Seimas apgins šeimą? Kviečiu žurnalistus padėti saugoti pamatinę vertybę šeimą (5)

Metas ir kai kuriems teisės bendruomenės atstovams susivokti, kad siūlomas Konstitucijos pataisos įstatymo Projektas skirtas opiausiai visuomenės demografijos problemai – lietuvių tautos išlikimo klausimui. Čia bene svarbiausias švietėjiškas vaidmuo tenka mūsų žiniasklaidai, žurnalistams, kurių pažiūros ir įsitikinimai neretai lemia daugumos Seimo narių sprendimus. Todėl LŽTKC kviečia visus žurnalistus būti solidariais ir saugoti pamatinę vertybę šeimą, kuri yra valstybės pagrindas ir mūsų vaikų ateitis.

2014-04-01Pavasarinė gamta: džiaugsmai, problemos ir žiniasklaidos indėlis  (8)

Prof. Libertas Klimka straipsnyje „Gamtos atbudimo metas“ pateikia daug įdomios informacijos iš „Tautinių papročių skrynelės.“ „Senovėje nuo kovo mėnesio žemdirbiai pradėdavo skaičiuoti metus, o ir šiandien kovą vadiname pirmuoju kalendoriniu pavasario mėnesiu. Pavasarį senovės lietuviai sutikdavo iškilmingomis apeigomis, kaip mielą, ilgai lauktą svečią“, - rašo Profesorius. „Etnokultūros – istorijos“ puslapyje Druskininkų „Bočių Kraitės“ vadovė Romana Jonušienė straipsnyje „Lietuviška duona – kodas mūsų kultūrai suprasti“ pasakoja apie druskininkiečių tradicijas ir renginius. Ji rašo: „Vertybių tradicijose pati autentiškiausia ir moraliniu, ir materialiniu požiūriu yra duona... Duonos kvapai primena tėviškę, vaikystę, nenusakomą gimtosios vietos ilgesį“.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media