2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas

 

2021-04-082020 m. pokyčiai žurnalistų etikos inspektoriaus veikloje: daugiau skundų, auga dėmesys tinklaraštininkais ir nesantaikos kurstymu

Praėję metai Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai buvo išskirtiniai ne tik gautų skundų skaičiumi, bet ir dėl suteiktų konsultacijų. Gauti 408 skundai (28 daugiau nei pernai), suteiktos 1179 konsultacijos. Tai taip pat daugiau nei pernai. Palyginus su 2016 m., ŽEIT suteikė beveik 4 kartus daugiau konsultacijų, skundų skaičius per šį laikotarpį padvigubėjo.

2021-03-31Vilma Danauskienė: Kviečiame Seimo narius išklausyti ir žurnalistų nuomonę (1)

LRS Kultūros komitete Jūs rytoj spręsite, ar reikia politinio prievaizdo Lietuvos žurnalistams ir žiniasklaidai plačiąja prasme, t.y. ar reikėtų keisti esamą reguliaciją ir pasiduoti Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos norui inicijuoti darbo grupės Seime sukūrimą žiniasklaidos savireguliacijos klausimams spręsti. Šis klausimas yra platesnis nei bandoma tai suabstraktinti į paprastą darbo grupės sukūrimą, ir iš dalies politikus paverčiant atsakingais už būsimą sprendimą ir jo pasekmes. Mano nuomone, tai nėra sąžininga.

2021-03-30Diskusija „Visuomenė, žiniasklaida, teismai: ar kalbame bendra kalba?“

Kovo 29 dieną Lietuvos teismai nuotoliniu būdu pristatė 2020 m. veiklos ataskaitą ir kvietė diskutuoti apie žiniasklaidos ir Temidės rūmų santykį. Diskusijoje buvo paliesti ne tik pasitikėjimo teismais, bet ir teisingumo jausmo, kovos su korupcija klausimai ir jų atspindžių žiniasklaidoje problematika. Diskusijoje dalyvavo ir LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius.

2021-03-21Kviečiame į tyrimo „Menininkų socialinės ir kūrybinės būklės vertinimas“ pristatymą

Kviečiame Jus dalyvauti nuotoliniame tyrimo „Menininkų socialinės ir kūrybinės būklės vertinimas“ pristatyme. Tyrimą Lietuvos kultūros tarybos užsakymu parengė Nacionalinė kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacija kartu su „Ateities visuomenės institutu“. Kovo 26 d. 13 val. kviečiame susipažinti su šio tyrimo rezultatais bei įsitraukti į diskusiją su kultūros bendruomenės atstovais, Lietuvos kultūros tarybos, Lietuvos kino centro ir kitų institucijų atstovais bei pačiais menininkais.

2021-03-1670 proc. žmonių, susidūrę su neapykantos kalba, niekur nesikreiptų. Tai kelia nerimą

Lietuvos gyventojai supranta, kad neapykantos kalba yra netinkama ir pasisako prieš ją, tačiau dažnai ją klaidingai priskiria saviraiškos ar žodžio laisvei. Dažnas to nelaiko baustinu nusikaltimu. Absoliuti dauguma nežino, kad neapykantos kalba yra žmogaus teisių pažeidimas ir gali užtraukti teisinę atsakomybę.

2021-03-10Romas Bacevičius: Kodėl Lietuvos paštas vėlina laikraščių pristatymą? (3)

Kai „Lietuvos paštas“ paskelbė apie tai, kad nuo kovo 1-osios „pilnu pajėgumu pradeda automatizuotą skirstymą“, nes esą Vilniaus logistikos centre dar lapkritį buvo įjungtas pirmasis konvejeris, per valandą galintis išskirstyti iki 12000 siuntinių, privalėjome prisitaikyti prie šios tvarkos. Tačiau...

2021-03-09Audrys Antanaitis: „Esame labai provincialūs ir galvojame, kad rašydami nelietuviškai būsime panašesni į europiečius“ (3)

Kauno technologijos universiteto (KTU) Interneto paslaugų centro DOMREG atlikta .lt domeno vardų analizė parodė, kad vos 7 proc., arba apie 2000 iš 28 000, registruotų ir potencialiai atitikmenis su savitosiomis lietuvių kalbos raidėmis galinčių turėti .lt domeno vardų užrašyti naudojant lietuviškos abėcėlės raides ė, ą, ę, į, ų, ū, č, š, ž. Visi likusieji, arba net 93 proc. registruotų .lt domeno vardų, yra švepli, t. y. užrašyti raidėmis be diakritikų – taško, brūkšnelio, nosinės ar varnelės. Apie tai, kodėl lietuviai internete švepluoja, kokią įtaką interneto vartojimas daro lietuvių kalbai apskritai ir kaip šveplavimas veikia bendrąjį asmens raštingumą, kalbamės su Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininku AUDRIU ANTANAIČIU.

2021-03-01Leopoldas Rozga: „Publicistui reikia erdvios širdies, meilės savo rašinių herojams ir erudicijos“ (20)

Mus pasiekė gera naujiena: žinomas žurnalistas, ilgametis Akmenės rajono laikraščio redaktorius Leopoldas Rozga apdovanotas Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medaliu „Tarnaukite Lietuvai". Šiuos apdovanojimus skiria Lietuvos Seimo kanclerio įsakymu penkeriems metams sudaryta vertinimo komisija, kurios pirmininkas dabar yra Stasys Kašauskas. Garbingo apdovanojimo proga kolegą Leopoldą kalbina LŽS svetainės www.lzs.lt redaktorius Vytautas Žeimantas.

2021-02-24Vytautas Kernagis: „Darbo grupėje pavyko susitarti dėl Registrų centro duomenų nemokamo atvėrimo žurnalistams“ (2)

Trečiadienį įvyko paskutinis darbo grupės posėdis dėl Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimo. Grupės vadovas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Vytautas Kernagis pažymi, kad pagrindinis darbo grupės tikslas buvo sudaryti sąlygas žurnalistams nemokamai ir laisvai viešojo intereso tikslais gauti duomenis iš registrų ir valstybės informacinių sistemų bei užtikrinti visuomenės teisę žinoti.

2021-02-21Ipolitas Skridla: „Kodėl ir kalboj, ir raštijoj svetimkūniai skinasi kelią?“ (20)

Vasario 21-ąją Jungtinės Tautos nuo 1999 metų yra paskelbusios Tarptautine gimtosios kalbos diena. „Visų didžiausia tautos dovana yra kalba. Ji terodo jos kilmę, galybę ir senovės būdą“. Taip apie tautą ir kalbą XIX amžiaus viduryje rašė Simonas Daukantas . Lietuvių kalba – seniausia gyva indoeuropiečių kalba, besigiminiuojanti su sanskritu. Ta proga skelbiame kolegos Ipolito Skridlos eilėraštį „Nuoskauda“.

2021-01-28Česlovas Iškauskas: Radijas ir televizija - kas užsimojo prieš lietuvių kalbą? (6)

Kalbos išsaugojimo klausimas yra glaudžiai susijęs su tautos išlikimu. Vargu, ar verta kartoti žinomas tiesas apie savo kalbos puoselėjimą. Tad kodėl vėl apie tai prašnekome?

2021-01-22Žurnalistų etikos inspektorė Gražina Ramanauskaitė: kritika, žodžio laisvė ir neapykantos kalba nėra tas pats (1)

Nors kartais ir gali atrodyti priešingai, žodžio laisvė nesuteikia teisės sakyti visko, kas kabo ant liežuvio galo. Ypač, jei tai – žmonių žeminimas, menkinimas, diskriminavimas ar net raginimas susidoroti. Pasak žurnalistų etikos inspektorės Gražinos Ramanauskaitės, tiriančios skundus dėl neapykantos kalbos viešojoje informacijoje, šią tiesą vis dar tenka priminti.

2021-01-20Viktoras Denisenko: Nuo propagandos istorijos iki informacinio saugumo aktualijų (2)

„Propagandos apsupty“ – taip vadinasi knyga, kurią parašė LŽS narys, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos ir medijų tyrimų centro asistentas bei Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos docentas Viktor Denisenko. Šią knygą naujoje mokslo populiarinimo serijoje išleido Vilniaus universiteto leidykla.

2021-01-13Rengiama atvira diskusija apie visų žiniasklaidos priemonių savireguliacijos veikimą

Visuomenės informavimo asociacijoje preliminariai planuojame vasario 9 dieną surengti atvirą diskusiją apie savireguliacijos veikimą ir perspektyvas. Apžvelgsime esančia veiklą, tarptautinę patirtį ir padiskutuokime dėl ateities. Lauksime Jūsų idėjų dėl tokio renginio ir kviesime aktyviai dalyvauti. Jau kitą savaitę žinosime daugiau detalių. O kol kas kviečiame susipažinti su Prezidentūros pozicija.

2020-12-28Atkeliavo almanachas „Žurnalistika“ 2020 (II) (2)

Smagu vėl pasisveikinti su Jumis, mieli skaitytojai, atverčiant šių metų antrąją almanacho „Žurnalistika“ knygelę. Kaip ir pirmoji, ji išleista karantino sąlygomis - Covid – 19 virusas kaip reikiant įsisiautėjo Lietuvoje ir pasaulyje.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media